Kirja: Pienten nettitaidot haltuun

Lapset tuntuvat osaavan käyttää erilaisia teknisiä laitteita kuin luonnostaan. Parivuotias näppäilee usein pädiä kuin vanha tekijä ja eskarilainen saattaa opastaa jo vanhempiaan.

Uskomus pikkulasten ylivertaisista digikyvyistä on kuitenkin harhaa. Opastusta tarvitaan vähintään siihen, miten laitteiden kanssa ja netissä käyttäydytään.

Tämän vuoksi olen kirjoittamassa vanhemmille suunnattua Kuinka kasvattaa diginatiivi -kirjaa ja olemme kirjan toisen tekijän, Satu Irisvikin kanssa puhumassa aiheesta tässä kuussa Helsingin Lapsimessuillakin. (Tervetuloa moikkaamaan!)

img_1566

Viime aikoina olemme kotona harjoitelleet Testitenavan, 6, kanssa netin käyttöä. Pojalla ei ole yksin pääsyä nettiin, vaan googlailemme ja selailemme Youtubea yhdessä.

Samalla olemme törmänneet myös mainoksiin, joiden tarkoituksesta ja totuudenmukaisuudesta on pitänyt hieman keskustella. Netflix-sukupolven edustaja kun ei ole tottunut näkemään mainoksia kuin elokuvissa eikä mainoksen ja tv-ohjelman ero ole ollut hänelle ehkä aina täysin selvä.

Tueksi näihin keskusteluihin bongasin kirjastosta kivan Reuhurinne-sarjan lastenkirjan. Nettitaitaidot (Otava) opastaa lapsia netinkäytön ja medialukutaidon saloihin humoristisella otteella. Kirjassa käydään läpi esimerkiksi netin käytöstapoja sekä mainonnan ja uutisoinnin periaatteita.

Eskarilainen kuunteli kirjaa innoissaan ja nyökytteli, koska oli kuulemma kuullut monet asioista jo etukäteen. Uuttakin tietoa oli, muun muassa viruksista emme olleet ehtineet aiemmin vielä puhua.

Erityisesti lasta mietitytti se, millaisia kuvia toisista ja itsestä voi laittaa nettiin. Olemme puhuneet asiasta paljon, sillä itsekin postailen tänne blogiin toisinaan kuvia lapsesta. Olemme päättäneet, ettemme julkaise sellaisia kuvia, joissa kasvot näkyvät. Testitenava hyväksyykin itse kaikki kuvat, jotka hänestä Viihdevintiöihin tai Instagramiin lataan.

Nettitaidot-kirja sopii erinomaisesti pikkukoululaisille ja eskarilaisillekin. Vaikka lapsi osaisi lukea jo itse, kannattaa aikuisen olla saatavilla. Mielestäni kirjan hyöty tulee parhaiten esiin niin, että vanhempi on juttelemassa mahdollisista epäselvistä kohdista heti tuoreeltaan. Kaiken kaikkiaan kirjassa on niin paljon omaksuttavaa, että kysymyksiä aiheesta tullee mieleen vielä lukemisen jälkeenkin.

Reuhurinne Nettitaidot -kirjaa saa ostaa esimerkiksi täältä. Tai sitten sen voi hakea meidän tapaamme kirjastosta. Ainakaan viime viikolla ei täällä pääkaupunkiseudulla ollut lainkaan jonoa.Kategoriat:Kirjat, Muut

Avainsanat:, , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *