Puoli tuntia peliaikaa ja vain lasten appeja – Näin rajoitat teknisesti pienen lapsen iPadin käyttöä

Toisinaan voi tulla tarve poistua lapsen viereltä hetkeksi tämän pelatessa tai katsoessa lastenohjelmia tabletilta tai älypuhelimelta.

Tällöin on hyvä varmistaa, ettei jälkikasvu rupea tekemään laitteella jotain ihan muuta kuin oli tarkoitus.

iPadissa ja iPhonessa on mahdollista asettaa laitteen käytölle aikarajat sekä estää lapsen surffailut sovelluksesta toiseen.

img_0264

Ominaisuuden avulla lapsen voi laittaa pelaamaan yhtä tiettyä peliä tai katselemaan ohjelmia vaikka Lasten Areena -sovelluksesta niin, ettei lapsi pysty vaihtamaan sovellusta ilman aikuisen lupaa.

Myös aikarajan asettaminen voi olla kätevää, jos peli- tai ohjelma-ajoista haluaa pitää tiukasti kiinni.

Näin peli tyssää juuri silloin, kun vanhempi on etukäteen määritellyt. Laitteen saa varoittamaan etukäteen, kun aika on loppumassa, joten stoppi ei tule lapsellekaan täysin yllätyksenä.

(Huomaa, että laitteen ottaminen pois kesken pelin tai ohjelman on ärsyttävää, joten katso, ettei peli stoppaa ihan kesken kaiken varoittamatta.)
 

Näin otat käyttöön iPadin tai iPhonen ohjatun käytön:

 

1. Mene asetukset – yleiset – käyttöapu – ohjattu käyttö (löytyy valikon lopusta).

 

2. Paina ohjattu käyttö päälle.

 

img_0272

3. Aseta ohjatulle käytölle pääsykoodi. (Älä anna lapsen kurkkia.)

 

4. Aseta aikarajoitukselle merkkiääni. ”Puhu” merkitsee sitä, että jäljellä oleva aika tulee puheena. ”Ääni” taas antaa merkkiäänen, kun aika on loppumassa.

 

img_0273

5. Käynnistä sovellus, jota haluat lapsen käyttävän.

 

6. Paina kotinäppäintä (se iPadin pyöreä perusnappi) kolme kertaa niin, että valikko aukeaa. Valikko voi laitteesta riippuen olla hieman eri näköinen, mutta samat valinnat pitäisi löytyä joko suoraan tai Valinnat-valikon takaa.

img_0269

7. Rullaile Aikaraja-valikosta aika, jonka haluat lapsen laitetta enintään käyttävän.

 

8. Jos lapsi katselee vain ohjelmaa, voi olla tarpeen estää kosketusnäytön toimiminen. Ota tällöin ”Kosketus”-täppä pois päältä.

 

img_0266

9. Paina lopuksi ”Aloita”.VINKKI: Kun haluat lopettaa ohjatun käytön, paina kotipainiketta taas kolmasti ja näppäile koodi. Jos laitteessa on Touch ID -ominaisuus, voit käyttää pelkkää sormenjälkeäsi.

VINKKI 2: Jos haluaa antaa lapsen itse valita pelinsä eikä näyttöä halua lukita yhteen sovellukseen, voi käyttöä rajoittaa myös muilla keinoin.

Nettisurffailun voi esimerkiksi estää kokonaan ottamalla Safari-selaimen pois käytöstä silloin, kun lapsi käyttää laitetta. Tämä tapahtuu menemällä asetukset – yleiset – rajoitukset ja nappaamalla Safarista vihreän täpän pois.

Lisää vinkkejä turva-asetuksiin löytyy täältä: Näin teet iPadista lapsiturvallisenKategoriat:Vinkkipankki, Yleiset artikkelit

Avainsanat:, ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *