Viihdevintiöt Slushissa – lapsinäkökulmaa metsästämässä

Piipahdin tällä viikolla Helsingissä järjestetyssä Slushissa katsastamassa, mitä teknologiatapahtumalla on tarjota äiti-ihmiselle.

Onnistuin löytämään yllättävän vähän mitään lapsiin liittyvää. Toisaalta olen varma, että paljon jäi aivan valtavasta tarjonnasta näkemättäkin.

On siis täysin mahdollista, etten vain osunut kohdalle, kun maailman parasta, lastenkasvatuksen lastenleikiksi muuttavaa ihmesovellusta esiteltiin.

Sama fiilis jäi kuitenkin myös viime kevään Lapsimessuilta: Lapsiin ja teknologiaan liittyviä esittelijöitä ei näkynyt.

Lastenkasvatukseen liittyvät sovellukset ja härpäkkeet olisivat kuitenkin kiinnostavia aiheita Lapsimessuillakin. Lähes kaikkien lasten pelaamista mobiilipeleistä nyt puhumattakaan.

Slushin ehdottomasti parasta antia lapsiperheen näkökulmasta oli mielestäni Lauri Järvilehdon esitys peleistä ja oppimisesta.

Tapahtuman yhteydessä julkaistiin ensimmäinen versio Järvilehdon edustaman Lightneer-pelifirman Big Bang Legends -oppimispelistä. Pelin tarkoitus on opettaa kouluikäisille hiukkasfysiikkaa.

Luit aivan oikein. Hiukkasfysiikkaa pelin avulla! Wow!

img_3849

Järvilehdon mukaan Big Bang Legends on saanut ainakin testivaiheessa koululaisia oppimaan ihan huomaamattaan hauskanpidon lomassa.

Järvilehto julistikin oppimisen olevan hauskaa, joskin edelleen kovaa työtä vaativaa. Hänen mukaansa on harhaluulo, että pelien avulla oppiminen olisi jotenkin erityisen helppoa. Paneutumista tarvitaan yhä.

Pelit ovat kuitenkin uudenlainen tapa opetella. Ne voivat tarjota ihan uutta motivaatiota niille, joille oppiminen perinteisin keinoin on ollut haastavaa.

img_3850

Pikaisella testauksella Big Bang Legends vaikuttaa hauskalta ja koukuttavalta. Se ei päällisin puolin näytä ”opettavaiselta”, mikä lienee ihan hyvä asia.

Omankin kokemukseni mukaan lapselle on turha tarjota pelattavaksi opetuspeliä, jos se ei pelillisesti ole lainkaan kiinnostava. Mikään digitaalinen peli ei sinällään takaa lapsen kiinnostusta, vaan pelaamisen pitää olla myös kivaa. Järvilehdonkin mukaan oppia ei voi pelien avulla tuputtaa.

Big Bang Legends on tällä hetkellä ladattavissa iOS:lle, mutta Android-versio on tulossa. Jäämme seuraaman!

Hiukkasfysiikkapelin lisäksi bongasin Slushista suomalaisen Yepzonin ständin.

Meilläkin on ollut käytössä lapsen taskuun sujautettava Yepzonin paikannuslaite, jonka avulla lapsen olinpaikan voi tarkastaa kännykkäsovelluksesta, mikäli hän eksyy omille teilleen.

yepzonfreedom

Yepzon One -nimeä kantava laite on ollut hyvä mielenrauhoittaja esimerkiksi ulkomaanmatkoilla.

Lapsen lisäksi laitteen voi kiinnittää esimerkiksi lemmikkiin ja tai antaa harhailuun taipuvaisen vanhuksen käyttöön. Missä vain on eksymisen mahdollisuus, paikannin on hyvä juttu.

Tänä vuonna markkinoille on tullut vielä enemmän turvaa tarjoava Yepzon Freedom.

Siinä mukana on hätänappi, jonka avulla laitteella voi ilmoittaa avuntarpeestaan läheiselleen. Laite lähettää kännykkään eksyneen olinpaikan napinpainalluksella.

Kätevä ominaisuus varmasti moneen tarpeeseen. Lapsen käytössä nappia tulisi tosin ehkä paineltua ihan vain leikin vuoksi, jolloin äiti olisi päivittäin sydärin partaalla ja ainakin laitteen akku loppu. Luulen, että meillä vanha vehje (lapsen taskuun useimmiten päiviksi unohtuneena) ajaa asiansa ihan hyvin.

Raha ja lapset on kinkkinen yhdistelmä maailmassa, jossa käytetään enää vain harvoin käteistä. Itse en tähän Slushissa törmännyt, mutta Iltasanomien paikalta bongaama Hibbo vaikuttaa aivan mainiolta keksinnöltä.

Kyseessä on digitaalinen säästöpossu ja maksukortti lapsille. Hibbon avulla lapsen on tarkoitus oppia rahan arvoa sekä käyttämään rahaa digitaalisessa muodossa.

Hanke on tekijöidensä mukaan vielä aivan alkutekijöissään, mutta tämän hankin meille heti, kun mahdollista! Aivan loistava idea!

Myös vanhan hyvän ajan puupalikoita Slushista löytyi. Palikoista oli tosin tarkoitus koota jotain hyvin nykyaikaista.

Lasten tietokone Woppy ei käsittääkseni ole vielä edes markkinoilla, mutta hauskalta se näytti. Lapsi saa itse koota ihan toimivan tietokoneen puisista osista ja koristella sen mieleisekseen.

Jään mielenkiinnolla odottamaan, mitä tästä tuotteesta vielä kehkeytyy.

img_3824-1Kategoriat:Yleiset artikkelit

Avainsanat:, ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *