Satusovellukset antavat ääneenlukijalle lomaa

Omassa lapsuudessani ei jatkuvasti vahdattu televisiota. Sen sijaan satukasetit olivat kovassa huudossa. Kirja sylissä istuttiin rivissä sohvalla ja kuunneltiin: “Kun kuulet tämän äänen… tiedät, että on aika kääntää sivua.” Vanhemmat pääsivät lukuhommista muihin puuhiin, ja kaikki olivat tyytyväisiä.

IMG_0120Olen jo jonkin aikaa kaivannut jotain vastaavaa, modernia satukasetin vastinetta iPadille ladattavaksi. Totta kai luemme ääneen itsekin, mutta olisi hauska, jos lapsi voisi joskus kuunnella kuvitettua satua myös valmiiksi luettuna. Suomenkielisiä satusovelluksia ei vain ole liikaa tarjolla.

Yhden miehen pelifirma JH Digital Solutions on kehittänyt nyt kaksi interaktiivista satusovellusta, Kultakutri ja kolme karhua ja Kolme pientä porsasta. Klassikkotarinat luetaan hyvällä suomen kielellä, ja mukana on myös tekstit, jos tarinan haluaakin lukea itse. Lisäksi kuvitusta tökkimällä syntyy ääniä ja muuta yllättävää. Saduista monipuolisemmassa, Kolmessa porsaassa, saa esimerkiksi puhallella laitteen mikrofoniin samalla, kun susi puhkuu taloa nurin.

“Kivointa sadussa on se, että se on samalla peli.”

Kultakutrissa ja kolmessa karhussa erityisen mukavaa taas on se, että kuvituksen päälle voi nauhoittaa omaa puhettaan. Tämä mahdollistaa toki monenlaisen luovuuden ja leikin, mutta yksinkertaisimmillaan vanhempi voi lukea tarinan itse myöhemmin kuunnetavaksi. Voisi kuvitella, että tästä ominaisuudesta on kosolti iloa pienelle lapselle esimerkiksi silloin, kun vanhempi on pois kotoa. Tuttua ääntä voi kuunnella ikävän karkoittamiseksi.

IMG_5921Sovellukset sopivatkin ehkä parhaiten aivan pienille lapsille. Vauhdikkaalle viisivuotiaalle sadut tuntuivat olevan ainakin meillä hieman liian hidastempoisia, ja tarinatkin entuudestaan tuttuja. Testitenava itse olisi kaivannut vieläkin enemmän interaktiivisuutta, sillä ruudun tökkiminen ja “pelaaminen” kiinnostivat häntä selvästi tarinan kuuntelemista enemmän.

Omasta mielestäni sadun kuuntelun ei kuitenkaan tarvitse olla mikään vauhdikas pelihetki. Lapsi saattaa tarvita vain aikaa tottuakseen monia pelejä ja tv-ohjelmia rauhallisempaan tarinaformaattiin. Kolmessa porsaassa tökittävää on kuitenkin suhteellisen paljon, joten kyllä sitä pelattavaakin riittää.

Hieman yllättäen viisivuotias jaksoi kuunnella Kultakutria ja karhuja paremmin, kun nauhalta kuului oman äidin ääni. Kaikkein hauskinta lapsesta oli kuitenkin äänittää ja kuunnella ihan omaa, itse keksittyä satua.

Kultakutrin ja kolmen karhun lopussa on linkki, joka johtaa valmistajan nettisivuille. Ja totta kai lapsi heti klikkasi linkkiä. Mitään haitallista sisältöä tai ulkopuolista mainontaa sovellukset eivät kuitenkaan sisällä.

Sadut ovat mielestäni tarpeellinen lisä lapsen sovellusvalikoimaan. Vielä kun uusiakin lastenkirjoja saisi ostaa tässä muodossa.

Voit hankkia porsassadun iPadillesi tästä: Kolme pientä porsasta
Karhusatu löytyy täältä: Kultakutri ja kolme karhuaKategoriat:1–2-vuotiaille, 3–4-vuotiaille, 5–6-vuotiaille, iOS (Applen laitteet), Kirjat

Avainsanat:, , , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: