Nämä sovellukset pienen koululaisen ensipuhelimeen kannattaa ladata

Syksyn tullen moni lapsi lähtee koulutielle oman uuden kännykän kanssa. Puhelin tuo koulumatkalla turvaa, mutta mitä äppejä luuriin pitäisi ladata?

Oma neuvoni on, että ainakin aluksi vähemmän on enemmän. Ennen lukuisten pelien saati videosovellusten tai somejen lataamista puhelimen peruskäyttöä kannattaa harjoitella huolella ja vanhemman opastuksella. Uusiin sovelluksiin voi tutustua sitten pikkuhiljaa taitojen karttuessa.

Mielestäni ekaluokkalaisen luurissa ei tarvitse vielä olla vapaata pääsyä nettiin. Tämä periaate rajaa pois esimerkiksi nettiselaimen ja Youtube-sovelluksen.

Liiat huvitukset saattavat viedä pienen lapsen huomiota ympäristön seuraamisesta, joten keskittyneeseen pelaamiseen ja videoiden katseluun lasta kannattaa näkemykseni mukaan kannustaa enimmäkseen vasta kotona koulupäivän ja jälkeen.

Joitakin hyötysovelluksia luuriin kannattaa silti hankkia. Eikä hauskuutakaan sovi kokonaan sivuuttaa. Joskin omassa puhelimessa olevien pelien täytyy olla ehdottoman lapsiturvallisia, koska lapsi todennäköisesti käyttää puhelintaan ehkä ensimmäisiä kertoja täysin ilman valvontaa.

“Taitojen karttuessa sovelluksia voi hankkia lisää.”

Sovellusvalinnat ovatkin herättäneet ainakin meillä vuosien mittaan eniten puhelimen käyttöön liittyviä ristiriitoja. Kavereilla kun on saattanut olla erilaisia puhelinsääntöjä, eivätkä kaikki uudet äppi-villitykset ole läpäisseet kriittistä seulaani. Keskustelulla, perusteluilla ja kompromisseja tekemällä ollaan kuitenkin aina päästy pelivalinnoista lopulta sopuun.

Kokosin pienen listan hyödyllisistä ja hauskoistakin sovelluksista, joista voi olla iloa lapsen ensimmäisessä puhelimessa.

Puhelimen toimintoihin ja uusiin sovelluksiin yhdessä tutustumalla lapsi oppii vähitellen yhä nohevammaksi digivelhoksi.

Lue myös: Saiko lapsesi oman puhelimen? Katso video mediataitojen harjoitteluun!

 

Google Maps

Koulumatkaan ja yhä laajenevaan elinympäristöön on helppo tutustua avaamalla älylaitteen karttasovellus. Samalla kartan käyttö tulee muutenkin tutuksi.

Oman sijainnin näkyminen auttaa hahmottamaan maailmaa paremmin. Kuinka kaukana koti on koulusta? Miltä näyttää koulurakennus Googlen Street Viewissä?

Reittien etsiminen ja eri paikkoihin suunnistaminen luo mielikuvaa siitä, missä ollaan ja mihin ollaan menossa. Lapselle voi antaa lähiympäristössä pieniä suunnistustehtäviä tai pyytää etsimään kartalta jokin tuttu paikka. Yhteinen leikki on aina hyvä tapa oppia!

Karttojen ja reittien tutkiminen aikuisen kanssa yhdessä auttaa lasta myöhemmin suunnistamaan uusiin paikkoihin itsenäisesti.

Lataa ilmainen sovellus iOS-laitteelle tästä: Google Maps
Androidille se löytyy täältä: Google Maps

 

112 Suomi

Turvallisuus ennen hauskanpitoa! Pelien ja huvitusten lisäksi lapsen puhelimeen kannattaa ladata tuikitärkeä 112-sovellus.

Sovelluksen kautta hätäpuhelun voi soittaa jopa helpommin kuin perinteisellä puhelimella ja mikä parasta, soittajan sijaintitiedot välittyvät hätäkeskukseen automaattisesti. Lapsen ei siis tarvitse hädän tullen muistaa sijaintiaan tai välttämättä edes kotiosoitettaan.

Huomaa, ettei äpin lataaminen yksin riitä, vaan lasta on myös opastettava sovelluksen käytössä niin, että hätäpuhelu onnistuu sitten, jos tarve joskus vaatii.

Lataa 112 Suomi -sovellus ilmaiseksi tästä:

iPhonelle
Androidille Google Playsta
Huawein App Gallerysta
Windowsille

 

Pikku Kakkosen eskari

Pikku Kakkosen Eskari

Tämän pelin pelaaminen suorastaan tukee koulunkäyntiä! Lisäksi se on lapsiturvallinen ja ilmainen. Jokaisen vanhemman unelmapeli pienen lapsen luuriin siis!

Pikku Kakkosen Eskari -sovellus sisältää pelillisiä tehtäviä, jotka opettavat mm. kirjaimia ja lukemista, matematiikka, koodausta, musiikkia ja kieliä. Tehtävät vaikeutuvat vähitellen ja lapsen uudet taidot karttuvat kuin huomaamatta.

Erityisesti sovelluksen englantia opettava osio voi olla hyvä tuki oppimiseen, mikäli ekalla luokalla alkava uusi kieli sattuu olemaan enkku.

Lue lisää tästä!

Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Pikku Kakkosen Eskari
Androidille peli löytyy täältä: Pikku Kakkosen Eskari

 

Miten ihmiskeho toimii?

Oma puhelin tuntuu vieläkin omemmalta, jos sinne lataa sovelluksen nimenomaan lasta itseään kiinnostavasta aiheesta.

Jos puhelimen omistaja on kiinnostunut esimerkiksi lääkärileikeistä ja ihmiskehosta, on “Miten ihmiskeho toimii” -äppi ihan nappivalinta.

Sovellus päästää pelaajan tutkimaan ihmistä aivan luita ja ytimiä myöten. Tarkastelussa ovat esimerkiksi sisäelimet, hermosto ja ruuansulatusjärjestelmä, lapsentasoisesti totta kai. Sovellus sisältää hieman tekstiä suomeksi, mutta sovelluksen käyttämiseen ei tarvita välttämättä lukutaitoa.

Sovelluksen julkaissut Learny Land on tehnyt viime vuosina lukuisia oppimispelejä eli aihealueista, esimerkiksi luonnosta, tunnetaidoista, dinosauruksista ja koodaamisesta. Valikoima kannattaa siis ehdottomasti käydä läpi, sillä joukosta löytyy opettavaista digipuuhaa monista eri asioista kiinnostuneille lapsille.

Postauksiini Learny Landin peleistä voi tutustua tästä!

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Miten ihmiskeho toimii?
Androidille se löytyy täältä: Miten ihmiskeho toimii?

 

parhaat lastenpelit tabletille

Thinkroll Space

Hassuja öttiäisiä ja koukuttavia pulmatehtäviä! Avokiddo-pelifirman kehittämä Thinkrolls-sarja on humoristinen ja viihdyttävä, mutta vaatii silti pelaajalta keskittymistä ja ongelmanratkaisutaitoja. Pelin voisi siis sanoa olevan lasten mielestä hauska ja vanhempien makuun “järkevää” pelattavaa.

Thinkrolls-pelisarjaan kuuluu useita keskenään hieman erilaisia sovelluksia. Thinkrolls Space vie pelaajan avaruusaiheiseen mielikuvitusmaailmaan. Tarkoitus on selvittää pelihahmopalleron tie läpi esteiden yhä vaikeutuvia pulmia ratkaisemalla.

Peli vaikeutuu vähitellen ja tehtäviä riittää pitkäksi aikaa. Kinkkisimpiä kohtia voi ratkaista vaikka koko perheen voimin, mutta vanhempaa huojentanee tieto, että äppi on myös lapsiturvallinen ja sopii siis pientenkin itsenäiseen käyttöön.

Lue pelistä lisää tästä!

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Thinkrolls Space
Androidille peli löytyy täältä: Thinkrolls Space
Ja sen voi ladata myös Amazonin sovelluskaupasta

 

Eikö listasta löytynyt sopivaa äppiä juuri teille? Lisää pelejä eka-tokaluokkalaisille löydät tästä linkistä!



Kategoriat:5–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille, Android, iOS (Applen laitteet), Pelit

Avainsanat:, , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: