Mikä ihmeen Zoomerang? Faktat, jotka vanhemman kannattaa tietää ennen sovelluksen lataamista

Zoomerang ikäraja

Zoomerang on alakouluikäisten keskuudessa suosittu videosovellus, jonka lataaminen omalle kännykälle olisi monen muksun mieleen. Aikuista mietityttää paitsi Zoomerangin ikäraja myös sen turvallisuus.

Kirjauduin kokeeksi palveluun ja katselin yhden illan aikana kymmeniä, lähinnä pienten tyttöjen tekemiä, hauskoja videoita.

Ihanaa, että lapset ovat luovia, mutta toisaalta mieleeni tuli, että näinkö helppoa on ventovieraan aikuisen päästä näkemään hyvin nuorten lasten koteja ja leikkejä. Kommentoidakin olisin voinut. Vaikka kommenttiosioissa meno oli enimmäkseen positiivista, kaikkien selaamieni videoiden kommentit eivät olleet ihan asiallisia.

Ihan kehno äppi Zoomerang ei kuitenkaan ole. Asetukset kuntoon laittamalla ja lasten kanssa aiheesta keskustelemalla siitä saa turvallisemman välineen tehdä videoita ja pitää hauskaa.

Kokosin suosikkisovelluksesta faktoja, joiden avulla oman perheen Zoomerang-politiikan luomisesta tulee toivottavasti piirun verran helpompaa.

Lue myös: Tik Tok – Pitäisikö lapsi päästää suosittuun videopalveluun vai ei?

 

Miksi lapset haluavat Zoomerangin?

Zoomerang on alun perin Armeniassa kehitetty palvelu, johon tehdään lyhyitä videoita aika samaan tapaan kuin Tik Tokissa tai Instagramin reelseissä. Videot sisältävät enimmäkseen filttereillä hassuttelua, tanssia ja erilaisiin haasteisiin osallistumista.

Lapset haluavat sovelluksen yksinkertaisesti siksi, että sillä on tosi hauska leikkiä.

 

Minkä ikäisille Zoomerang on?

Törmäsin netissä monessa lähteessä väitteeseen, ettei Zoomerangilla olisi ikärajaa. Tämä ei ihan pidä paikkaansa. Vaikka sovelluskauppojen esittelyteksteissä ei ikärajaa mainita, ei palveluun voi luoda profiilia ellei ilmoita olevansa yli 13-vuotias.

Kolmetoista on sillä tavalla maaginen ikä, että esimerkiksi Yhdysvaltain lasten yksityisyyttä suojeleva laki koskee vain sovelluksia, jotka on tehty alle 13-vuotiaille. Zoomerangia ei siis koske samanlaiset lapsia turvaavat säädökset kuin vaikkapa jotakin lastenpeliä.

Asettamalla ikärajan edes näennäisesti kolmeentoista vuoteen, sovellusten tekijät pääsevät noudattamasta lapsia suojaavia lakeja.

Zoomerangia voi käyttää kuitenkin myös rekisteröitymättä, jolloin ikää ei kysytä.

 

Lue myös: SnapChatin sijaintitiedot saattavat paljastaa lapsen kotiosoitteen vieraille

 

Onko Zoomerang sosiaalinen media?

No onhan se, jos sinne rekisteröityy ja alkaa jakaa videoita julkisesti. Rekisteröitynyt käyttäjä voi esimerkiksi seurata muita, saada seuraajia sekä tykätä ja kommentoida muiden videoita.

Toisten videoita voi myös tallettaa itselleen ja jakaa eteenpäin. Jos lapsen tekemät videot ovat julkisia, niitä ei välttämättä saa enää netistä pois, vaikka myöhemmin tulisi julkaisun suhteen katumapäälle.

Profiilin voi merkitä myös yksityiseksi, jolloin videoita pääsevät näkemään ja kommentoimaan ainoastaan omat kaverit. Tai sitten voi olla kokonaan rekisteröitymättä palveluun ja tehdä videoita vain omaksi ilokseen.

Jos palveluun ei rekisteröidy, tekemiään videoita pääsee tallettamaan vain omalle laitteelleen yksityisesti eivätkä sovelluksen some-ominaisuudet tule käyttöön. Tätä vaihtoehtoa suosittelen nuoremmille käyttäjille.

 

Kun tilin laittaa yksityiseksi, Zoomerangia voi käyttää vain omien kavereiden kesken.

 

Mitä maksaa?

Zoomerang-sovelluksen saa ladata sovelluskaupasta ilmaiseksi ja sitä voi käyttää maksutta. Sovelluksen sisäisenä ostona voi hankkia itselleen oikealla rahalla “kolikoita”, joilla voi ostaa vaikkapa efektejä omiin videoihinsa.

Myynnissä on myös pro-ominaisuus, jolla palveluun saa lisäominaisuuksia, esimerkiksi mainokset pois.

Nuorempien lasten kanssa on hyvä keskustella rahan käytöstä sovelluksissa, jotta niin sanotuilta vahinko-ostoilta vältyttäisiin.

 

Zoomerang ikäraja

Lapsen kanssa on hyvä keskustella oikean rahan käytöstä Zoomerangissa.

 

No voivatko lapset sitten käyttää sitä vai ei?

Itse sanoisin kyllä, mutta kahdella ehdolla: Yksityisyysasetukset kuntoon ja syvällistä keskustelua lapsen kanssa ennen latausta.

Jos alakouluikäiselle on ihan pakko luoda oma profiili (ja valehdella ikä 13 vuoteen), suosittelen vanhemmille vahvasti lapsen tarkkaa seuraamista ja tilin asettamista yksityiseksi. Vastuu lapsen netin käytöstä on aina vanhemmilla.

Lapsen kanssa kannattaa myös keskustella sosiaalisen median käytöstä eli siitä miten muiden videoita kommentoidaan kauniisti ja miten toimitaan, jos itse saa epäasiallisia kommentteja.

On myös hyvä muistaa, että palveluun ei ole pakko laittaa omaa nimeään ja syntymäaikaansa, vaikka niitä kysyttäisiin. Keksitty nimimerkki tuo isommallekin lapselle somessa turvaa.

Jos lapsella on Zoomerangissa avoin profiili, voi kuka tahansa palvelun käyttäjä päästä näkemään, tallettamaan ja kommentoimaan videoita.

Hauskat ja viattomat lasten videot voivat väärissä käsissä saada ihan uusia merkityksiä. Tästä syystä Zoomerangin käyttö kannattaa aloittaa videoita ihan vain omille tutuille tekemällä.



Kategoriat:Sovellukset, Vinkkipankki, Yleiset artikkelit

Avainsanat:,

  1. Hei, miten tilin saa yksityiseksi, jos sellainen jo on? Näyttää, ettei myöskään delete-nappi toimi, kun jo tehtyjä videoita yrittää poistaa. Kysymyksessä on iPadille ladattu sovellus.

    • Hei,

      Zoomerang ei ole tehnyt yksityisyysasetusten löytämistä mitenkään helpoksi, mutta näin löytyy ainakin iPhonella. Uskoisin, että käyttöliittymä on suht samanlainen myös iPadilla:

      1. Paina näytön alareunasta profiilipainiketta

      2. Sen jälkeen klikkaa näytön yläreunan kolmea pistettä

      3. Etsi settings-kohta ja klikkaa sitä

      4. Tämän jälkeen painetaan ”Privacy & Safety”, jonka takaa löytyy yksityisyyteen liittyviä vaihtoehtoja

      Tuohon videoiden poistamiseen en osaa sanoa tähän hätään mitään, mutta ainakin videot muuttuvat yksityisiksi samalla profiilin kanssa. Kannattaa siivota profiilin seuraajalista samalla, jos sinne on vaikka eksynyt ei toivottua väkeä!

      Toivottavasti näillä neuvoilla onnistuu ☺️

      Jenni

  2. Tarviiko zoomerangiin kirjautua?🤔

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: