TikTokista tuttu Konstaapeli Daniel kirjoitti lakikirjan nuorille

Kaupallinen yhteistyö Lasten Keskuksen kanssa.

Näpistäminen, mopon viritys tai kaverin haukkuminen netissä ovat tietysti kiellettyjä juttuja, mutta kuinka vakavista asioista on lopulta kyse ja mitä teoista seuraa?

Konstaapeli Danielin eli Daniel Kalejaiyen selkeästi nuorten kielellä kirjoitettu lakikirja Konstaapeli Daniel tässä, Moro! (Lasten Keskus 2022) vastaa näihin kysymyksiin selkeästi, tiiviisti ja asiallisesti.

Itä-Suomen poliisilaitoksella fyysisesti työskentelevä Konstaapeli Daniel on kertonut lain kiemuroista muun muassa TikTokissa yli 150 000 seuraajalleen lyhyiden videoiden avulla. Kirjassaan hän kuvailee rikoksia esimerkkitapausten kautta.

Itsehän en tällaista kirjaa ole osannut ollenkaan kaivata, mutta kun se tässä käsissä on, ihmettelen, miten tähän asti selvitty ilman. Kirja on suunnattu teini-ikäisille, mutta mielestäni siinä on paljon ammennettavaa myös nuoremmille. Se on hyvin palasteltu ja sitä voi lukea sieltä täältä tarpeen mukaan.

Vanhemman kannattaa lukaista kirja ensin itse ja käyttää sitä sitten keskustelunavaajana.

Oma lapseni ei ole vielä siinä iässä, että pahoinpitelyistä tai seksuaalirikoksista tarvitsisi ihan kamalan syvällisesti jutella, mutta kirjan tarjoama anti nettimaailmasta on sen sijaan enemmän kuin ajankohtaista.

Kirjassa käydään läpi nettihuijaukset, nettikäyttäytyminen ja grooming, mitä Kalejaiye itse pitää rikoksista pahimpana. Grooming tarkoittaa lapsen houkuttelemista seksuaaliseen tekoon kaveriksi netissä tekeytymällä ja pikku hiljaa lapsen luottamuksen saavuttamalla.

Lapsille täytyy antaa työkalut kohdata näitä tilanteita ja tunnistaa mahdollinen hyväksikäyttäjä ajoissa.

Lapset ja nuoret voivat netissä toimiessaan olla sekä rikosen uhreja että tekijöitä. Harva tulee ajatelleeksi sitä, että luokkakaverista kuvatun videon levittäminen voi olla rikos ja rumasti puhuminen täyttää kunnianloukkauksen kriteerit. Viesteillä tai puheluilla pommittaja voi taas syyllistyä viestintärauhan rikkomiseen.

Kalejaiye sanoo, etteivät vanhemmat aina ymmärrä sitä, miten todellista elämää netti nuorille on. Siellä tapahtuvat asiat satuttavat siinä missä koulun pihalla sattuneet tapahtumat eikä niitä pitäisi vähätellä.

Itse asiassa haukkuminen tai toisen intiimien kuvien levittäminen netissä leviää paljon laajemmalle yleisölle kuin pihalla lausuttu solvaus. Hetken mielijohteesta jaetun materiaalin saamat jakokerrat voivat yllättää tekijän itsensäkin, mutta esimerkiksi leviämään lähtenyttä videota on liki mahdoton saada kokonaan enää netistä pois.

Jos vanhemmalle tulee nyt mieleen, että nämä some-asiat ovat meidän perheessämme vasta tulevaisuutta, koska pienet eivät somessa ole, kannattaa pohtia, mitä pelejä oma lapsi pelaa.

Monissa peleissä pelataan toisten ihmisten, tuttujen tai tuntemattomien kanssa, jutellaan ja kirjotetaan chatissä. Fortnite, Clash of Clans, Brawl Stars, Roblox ja jopa Minecraft mahdollistavat vähintään jonkinlaisen viestimisen. Ja näitä pelejä pelataan usein jo alakoulun ensimmäisillä luokilla.

Koskaan ei siis ole liian aikaista alkaa puhua nettiturvallisuudesta ja hyvästä käytöksestä netissä!

Pelien ja sosiaalisen median suhteesta olen kirjoittanut aiemminkin. Pääset lukemaan postauksen tästä linkistä!

Konstaapeli Daniel tässä, Moro! auttaa näyttämään lapselle konkreettisesti, mikä on laki ja mitä tötöilystä voi seurata sitten, kun ikä riittää rikosoikeudelliseen vastuuseen. Poliisin sanomana asiat menevät varmasti vanhempaa paremmin perille.

Mukana on muuten myös hyvä muistutus meille aikuisille: Lasten puhelimia ei voi ratsata ihan tuosta noin vain. Vanhemmalla pitää olla epäilys lapsen tekemästä tai kohtaamasta rikoksesta ennen kuin puhelimeen saa luvatta kajota.

Konstaapeli Danielin TikTokeja voi käydä katsomassa täältä. Kirjasta taas löytyy lisätietoja Lasten Keskuksen nettisivuilta.Kategoriat:Kirjat, Sisältöyhteistyö, Yleiset artikkelit

Avainsanat:, ,

  1. Kiitos kirjavinkistä 🙂

  2. Kuulostaapa tosi hyvältä ja tarpeelliselta kirjalta. Koulutkin voisivat ottaa tuon opetusohjelmaansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *