Mikä ihmeen pelikasvatus? – Näin tuet lastasi pelien maailmassa

Kirjoitin taannoin Instagramissa pelikasvatuksesta ja siitä, miten jokainen vanhempi voi toimia pelikasvattajana, vaikka ei tietäisi peleistä juuri mitään.

Mielestäni aihe on sen verran tärkeä, että se ansaitsee myös sanasen tai pari myös täällä blogin puolella. Kokoan jutun loppuun myös pelaavien lasten vanhemmille hyödyllisiä linkkejä.

Yksinkertaisimmillaan pelikasvatus on postiivista kiinnostusta lapsen pelaamiin peleihin ja harrastuksen tukemista. Käytännössä aiheeseen liittyy myös lapsen turvaaminen pelimaailmassa eli ikärajoista, sopivista sisällöistä ja vaikkapa käyttäytymissäännöistä puhumista lapsen kanssa. Ja tokihan pelien avulla voi myös opettaa yhtä sun toista!

Pelikasvatuksen voi aloittaa heti, kun lapsi alkaa tökkiä ensimmäisiä pikkulasten mobiilipelejään. Yhdessä pelaten ja peleistä jutellen syntyy vähitellen luonteva tapa keskustella lapsen käyttämistä mediasisällöistä.

Tästä on oman kokemukseni mukaan paljon iloa silloin, kun jälkikasvu ei huoli vanhempaa enää niin usein pelikaveriksi, vaan huitelee kavereidensa kanssa pitkin nettiä.

Jos pelikasvatus on ei ole tuttua, ei hätää, alkuun pääsee pyllähtämällä pelaavan lapsen viereen istumaan ja katselemaan. Samalla voi kysellä lapsen pelaamasta pelistä lisäkysymyksiä.

  • Mikä on lempipelisi, ja mikä tekee siitä niin hyvän?
  • Millaisia tunteita eri pelien pelaaminen herättää?
  • Pelien ikärajat
  • Pelaamisen hyvät ja vähemmän hyvät puolet
  • Pelikaverit ja hyvä käytös pelatessa
  • Rahankäyttö peleissä.
  • Ajankäyttö ja arjenhallinta.

Vaikka aikuisella olisi esimerkiksi ikärajoista tai ajankäytöstä tiukat mielipiteet jo valmiiksi, on mielestäni tärkeää kuunnella myös lapsen näkemys aiheesta. Siinä voi itsekin saada uutta näkökulmaa ja oppia uutta.

 

Pelikasvatus

Lopuksi vielä linkkikimara pelikasvatuksen kannalta hyödyllisistä postauksista ja sivustoista

 

Kattavin ja kaunein katsaus aiheeseen löytyy Pelikasvattajan käsikirjasta. Se on paitsi ilmainen myös täynnä asiantuntijoiden tarjoamaa tietoa aiheesta:

Pelikasvattajan käsikirjan pääsee lataamaan ilmaiseksi täältä

 

Mannerheimin lastensuojeluliitolla on niin ikään oivallista pelikasvatussisältöä sivuillaan. Vinkit on suunnattu erityisesti vanhemmille:

MLL:n Pelikasvatus lapsiperheessä -vinkit löytyvät tästä

 

Olen itsekin kirjoittanut useaan otteeseen erityisesti pienten lasten pelaamisesta ja korostanut sitä, miten vanhempien kannattaa osallistua ja kiinnostua siitä, mitä lapset laitteillaan tekevät. Tämäkin on pelikasvatusta!

Ajatuksiani aiheesta voi lukea vaikkapa tästä postauksesta:

Lapsellani ei ole ruutuaikaa – tarkoitus on oppia ajanhallintaa itse

Täällä taas olen pohtinut rahankäyttöä peleissä:

Tiedä mitä lapsesi pelaa – Mistä pelintekijät saavat rahansa?

 

Yksittäisistä peleistä löytyy tietoa eri sivustoilta. Itse katselen usein vanhempien ja asiantuntijoiden näkemyksiä eri peleistä Common Sense Median sivuilta.

Olen myös koonnut Viihdevintiöihin muita vanhempia varten tietopaketit muun muassa seuraavista suosikkipeleistä:

Among Us, Brawl Stars, Minecraft, Fortnite, Roblox ja Valheim

 



Kategoriat:Vinkkipankki, Yleiset artikkelit

Avainsanat:, , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

%d bloggaajaa tykkää tästä: