Majakka on lapsille tehty digitaalinen työkalu rauhoittumiseen ja itsetuntemukseen

Testissä: Majakka – Mindfulness lapsille

Tällä kertaa testasimme sovellusta, jonka avulla harjoitusta saavat tunnetaidot, itsetuntemus sekä kyky rauhoittua.

Learny Land -pelifirman tekemä Majakka-sovellus, sopii eskari- ja kouluikäisille lapsille, jotka osaavat jo lukea. Peli on suomeksi tekstitetty. Yhteensä kielivaihtoehtoja on 14, mukaan lukien ruotsi ja englanti.

Sovelluksessa saa luoda itselleen omannäköisensä pelihahmon, jonka johdolla pohdiskellaan omia yksilöllisiä ominaisuuksia ja tunteita.

Sovelluksessa on neljä osiota. Niistä ensimmäisessä saa kirjoittaen, puhetta äänittäen ja piirtäen kertoa, kuka olen. Ruudulle tulee valmiita kysymyksiä kuten ”Mitä ottaisit mukaan autiolle saarelle” tai ”Mitä haluat parantaa itsessäsi?”

Vähitellen osioon kertyy päiväkirjamainen kokonaisuus pelaajasta.

Majakka Mindfulness lapsille

Sovelluksen toisessa osiossa tutustutaan tunteisiin. Tunnepyörää pyörittämällä etsitään tunne, jota halutaan tutkia. Tässä osiossa on paljon tekstiä, joten nuorimmat pelaajat hyötyvät siitä, että vanhemmat ovat mukana lukemassa. Isommat koululaiset selviävät itsekin.

Kirjoitetun tekstin lisäksi tunteeseen tutustutaan tehtävien avulla. Lapsi saa esimerkiksi kirjoittaa, mitkä asiat tekevät hänet iloiseksi tai surulliseksi sekä häätää taikasauvan avulla pelon pois.

Kolmas osio auttaa pelaajaa rauhoittumaan. Mindfulness-napin takaa löytyy rauhoittumisalue, jossa hengitetään sisään ja ulos ohjeen mukaan sekä kuulostellaan senhetkisiä tuntemuksia.

Viimeisessä osiossa taas väritetään mandalaa rauhallisen musiikin soidessa taustalla. Rahoittavaa ja luovaa toimintaa sekin.

Osioita saa testailla itse haluamassaan järjestyksessä niin kauan kerrallaan kuin haluaa. Pelissä ei ole päämääriä eikä sääntöjä, vaan sen pariin voi palata milloin vain tarpeen tullen uudestaan.

Majakka Mindfulness lapsille

Kannattaako ladata: Koska tunnetaidot ja mielen rauhoittamisen oppiminen ovat tärkeitä, tuntuu sovellus alakouluikäisen lapsen vanhemman näkökulmasta hyödylliseltä.

Haaste ainakin meillä kuitenkin oli saada lapsi kiinnostumaan perin rauhallisesta sovelluksesta. Tätä ei kannatakaan ”myydä” lapselle hauskana ajanvietteenä tai hupipelinä, vaan työkaluna itsetuntemukseen.

Vanhemman länäolosta ja ohjailusta voi olla hyötyä, jotta lapsen kiinnostus sovellukseen heräisi. Sovellusta voi hyvin tutkia myös yhdessä keskustellen.

majakka Mindfulness lapsille

Majakka ei sisällä kolmannen osapuolen mainoksia tai lisäostoja latauksen jälkeen. Vanhempien osiossa on pelistä ja pelifirmasta lisää tietoa ja muun muassa linkit somekanaviin.

Koska peli on suunnattu vähän isommille lapsille, ei vanhempien osion pluslaskullisesta lapsilukosta liene pelaajalle kovinkaan suurta vastusta.

Majakka Mindfulness lapsille

Huomioi yksityisyys: Peliin saa luoda useamman profiilin monelle eri pelaajalle. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon se, että lapsi saattaa kirjoittaa tai nauhoittaa omaan profiiliinsa yksityisiä, esimerkiksi tunteisiin liittyviä asioita, joita toinen pelaaja voi periaatteessa käydä katselemassa.

Keskustelkaa siis toisen yksityisyyden kunnioittamisesta, mikäli pelaatte yhteisellä laitteella.

Opettavaisia pelejä: Learny Land on julkaisuut muutaman viime vuoden aikana suuren määrän opettavaisia ja toinen toistaan parempia lasten äpsejä. Aiheina heidän peleissään ovat olleet muun muassa naisten oikeudet, ihmiskeho, dinosaurukset ja koodaaminen. Voit lukea näistä peleistä lisää tästä linkistä!

Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Majakka – Mindfulness lapsille
Androidille se löytyy täältä: Majakka – Mindfulness lapsilleKategoriat:5–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille, 9-12-vuotiaille, iOS (Applen laitteet), Pelit, Sovellukset

Avainsanat:, , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *