Plim! Kännykän näytölle ilmestyy notifikaatio. Olen saanut viestin.
Plim, plim, plim, pakko vilkaista taas. Joku kommentoi Instagram-kuvaani, virtuaalikissani kaipaa minua ja Netflixissä olisi algoritmin varta vasten minua varten valitsema uusi sarja.
Puhelimen ilmoitukset ovat käteviä. Pörähdys, kilahdus tai vain valon syttyminen näytölle merkiksi perheenjäseneltä saapuneesta viestistä on totta kai tuikitärkeä.
Myös pelien ja some-appien muistutukset voivat olla hyödyllisiä. Siihen asti, kunnes appeja on kymmeniä ja arki yhtä kännykän pärinää.
Lue myös: Näin teet kompromissin ärsyttäviä kännykkäpelejä kinuavan lapsen kanssa
Itse olen jo tottunut puhelimen pörähtelyyn ja osaan (aika hyvin) olla katsomatta puhelinta koko ajan. Toisin on lapsen laita.
Pienten lasten pelilaitteista notifikaatiot kannattaa ottaa kerta kaikiaan vain kokonaan pois päältä, mutta alakoululainen ei puhelimeen kajoamiseen ehkä enää suostukaan. Itsenäisemmästä otteesta huolimatta lapsi ei välttämättä kuitenkaan vielä hallitse täysin puhelimen käyttöään.
Ympäri vuorokauden kännykkään tulvivat notifikaatiot saattavat häiritä paitsi läksyihin keskittymistä myös unta. Ilmoitukset voivat tuntua lapsesta tärkeiltä, mutta ihan jokainen notifikaatio ei silti vaatisi välitöntä reagointia.
Mutta sanopa se lapselle, kun puhelin kutsuvasti kilahtaa!
Ensimmäinen looginen reaktio lapsen jatkuvaan puhelimen vilkuiluun on ehkä vähentää appien määrää lapsen kännykässä. Ei yhtään huono idea, käyttämättömien sovellusten siivous aina silloin tällöin tekee hyvää itse kullekin.
Toinenkin ratkaisu on: Lapsen kanssa voi yhdessä pohtia, mitkä kännykän ilmoituksista ovat oikeasti kiireellisiä ja mitkä eivät ole. Notifikaatioiden karsinta tuntuu varmasti helpommalta, kun siitä saa itse olla päättämässä.
”Kun ilmoituksia hieman siivoaa, äidin viestit tulee huomattua helpommin!”
Vaikka ilmoitukset olisi joskus appia ladatessa sallinut, ne voi myöhemmin ottaa pois päältä. Ja näin kannattaa osalle apeista tehdäkin. Tällöin sovelluksen pariin tulee mentyä vain silloin, kun tarve oikeasti vaatii eikä koko ajan tarvitse hypätä puhelimella katsomassa, mikä nyt hälyttää.
Lapsi on varmasti huomannut itsekin, että jotkut notifikaatiot ovat vain mainoksia, joilla appien tekijä toivoo käyttäjän avaavan sovelluksen mahdollisimman usein.
Kaikkien sadan lempitubettajan uutta videota ei ole pakko mennä katsomaan julkaisuhetkellä eikä jokainen some-tykkäys vaadi erikseen huomiota.
Myös WhatsAppin ryhmäkeskusteluja voi tarpeen mukaan mykistää yksitellen, jos tarpeettomia viestejä kilahtelee kymmenittäin.
Kännykkäpelaamisesta pitävä lapsi huomaa nopeasti, miten usein pelit lähettävät ilmoituksia ja houkuttelevat pelaamaan. Ihan kuin pelaaja ei itse tietäisi, koska haluaa mitäkin peliä pelata!
Pelaajan kannattaa pohtia, minkä pelin ilmoitukset ovat tärkeimpiä, ja pitää ilmoitukset päällä vaikka yhdessä tai kahdessa sillä hetkellä aktiivisessa käytössä olevassa pelissä.
Asetuksia voi aina muuttaa takaisin sen mukaan, mikä peli sillä hetkellä on eniten käytössä.
Kun ilmoitusasetuksia hieman siivoaa, ne tärkeät viestit (esimerkiksi äidiltä!) tulee huomatuksi helpommin eikä puhelin pääse nappaamaan huomiota silloin, kun sitä ei aktiivisesti käytä.

Puhelimen asetuksista voi hallita ilmoituksia. Myös ”älä häiritse” -on hyvä opetella laittamaan päälle ainakin öisin.
Näin se käy: Notifikaatioita pääsee hallitsemaan puhelimen asetuksista. Esimerkiksi suomenkielisessä iPhonessa oikea paikka löytyy yksinkertaisesti ”ilmoitukset”-napin takaa. Sieltä jokaisen ladatun apin ilmoitukset saa naputella päälle ja pois yksitellen.
Lasta itseään voi pyytää etsimään omasta kännystään samaisen kohdan!
Jotkut uusimmista käyttöjärjestelmistä tukevat myös mahdollisuutta mykistää jatkossa tulevat ilmoitukset suoraan suljetulle näytölle ilmestynyttä notifikaatiota painamalla.
Myös appien sisällä on omat asetuksensa, joista notifikaatiot voi useimmiten hiljentää. Esimerkiksi WhatsAppissa viestiketjuja voi mykistää yksitellen ilman, että kaikki viesti-ilmoitukset pitäisi ottaa pois päältä.
Kategoriat:Vinkkipankki, Yleiset artikkelit
Vastaa