Lastenpelissä ihmiskehoon tutustutaan itse tutkien ja havainnoiden

Learny Land Miten ihmiskeho toimii

Testissä: Miten ihmiskeho toimii?

Itse kokeileminen ja tutkiminen on konkreettinen tapa oppia vaikkapa tieteen eri ilmiöistä.

Learny Land on erikoistunut tällaisten opettavaisten sovellusten tekemiseen. Pelifirman Miten ihmiskeho toimii onkin hyvä apu silloin, kun lapsi kiinnostuu ihmisen anatomiasta ja kehon toiminnasta. 

Sovellus sopii yli 4-vuotiaille lapsille. Siinä tutustutaan esimerkiksi lihaksistoon, hermostoon, virtsa- ja sukupuolielimiin sekä ruuansulatusjärjestelmään. Tieto on paketoitu apissa lapsia kiinnostavaan, hauskaan muotoon.

Peli alkaa kehon ja sen ihonvärin valinnalla. Tarjolla on tyttöä ja poikaa sekä raskaana oleva nainen, jonka kohdussa kellivää sikiötä pääsee myös tutkimaan. Kehon valinnan jälkeen painetaan aloitusnappia ja aletaan hommiin!

Keho siirtyy tutkimustilaan, jossa ruudun alalaidan nappeja painamalla päästään läpivalaisemaan tutkittavaa kohdetta ja katsomaan yksitellen kehon eri osia: ruuansulatusta, lihaksia, ihoa, aivoja, luurankoa ja niin edelleen.

Peli ei sisällä puhetta, mutta kehon osat on tekstitetty suomeksi. Appia voi hyvin tutkia myös ilman lukutaitoa, ja tekstit saakin halutessaan pois ruudun ylälaidan napista.

Sovelluksen avulla kehon monet monimutkaiset järjestelmät tulevat helpommin ymmärrettäviksi. Peli antaa myös nimet ihmisen eri osille sormia ja sukuelimiä myöten.

Tästä syystä peliä voi olla hyödyllistä tutkia lapsen kanssa välillä myös yhdessä, jos tämä ei vielä osaa lukea tekstejä.

Pelkkien kuvien katselun ja lisäksi apissa pääsee konkreettisesti testaamaan, mitä kehossa tapahtuu eri tilanteissa. Miten hahmolle syötetylle jätskille käy vatsassa? Entä miten hermosto reagoi kutitukseen?

Hieman synkempi lopputulos seuraa, kun testataan, miten hengitykselle tapahtuu hahmon joutuessa veteen tai jos huone täyttyy pakokaasulla. Tällöin hahmon elintoimintomittari näyttää erittäin tyytymätöntä ja tutkimushuoneen hälytys menee päälle. (Ei hätää, hahmo kyllä pelastuu, kun vesi poistuu.)

Peli muistuttaa aika paljon aiemmin testaamaani Tinybopin Ihmiskeho-appia. Käytännössä on makuasia, kumman ulkoasusta pitää enemmän.

Molemmat sovellukset tarjoavat suunnilleen samat tiedot sekä antavat mahdollisuuden tutkimiseen ja oppimiseen, mutta sisältävät vain äärimmäisen vähän mitään ”pelattavaa”. Learny Landin versiossa tekstien suomennos on mielestäni hieman parempi.

Miten ihmiskeho toimii on kaiken kaikkiaan hyvä oppimispeli. Sen käyttöliittymä ei valitettavasti ole täysin intuitiivinen, ja eri nappien toimintaa pitää varmasti ensin harjoitella. Kokeilemalla kuitenkin onnistuu eikä pelissä voi epäonnistua tai mokata vaikka painaisikin väärin. Peli myös vihjaa, mitä kannattaa painaa, jos pelaaja ei pääse eteenpäin.

Suosittelen kuitenkin, että vanhemmat katsovat sovellusta ensin pienimpien kanssa yhdessä, jotta lapsi varmasti tajuaa, mitä pitää tehdä.

Vanhempia varten asetuksista löytyy suomeksi lisätietoa sovelluksesta. Samasta paikasta voi myös valita pelin kielen ja ottaa musiikit pois päältä.

VINKKI: Viihdevintiöt on testannut myös muita Learny Landin opettavaisia pelejä. Mukana on esimerkiksi dinosauruksia ja historian merkittäviä naisia. Voit lukea Learny Land -peleistä täältä.

VINKKI 2: Tiedepainotteisista tutkimispeleistä kiinnostuneen kannattaa tutustua myös Tinybopin Tutkiskelijan kirjastoon. Tästä laajasta appikokoelmasta löytyy lisätietoa täältä!

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Miten ihmiskeho toimii?
Androidille se löytyy täältä: Miten ihmiskeho toimii?Kategoriat:3–4-vuotiaille, 5–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille, Android, iOS (Applen laitteet), Opetuspelit, Pelit

Avainsanat:, , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *