Tabletti ja älypuhelin tulevat kotikoulussa nyt koronan aikaan hyvään käyttöön.
Opettavaisen ja laadukkaan sovelluksen lataamalla lapsi voi oppia vaikka mitä! Kokosin pelivinkit eskarilaisen ja pikkukoululaisen tablettiin.
Mukana on äikkää, enkkua, matikkaa ja luonnontieteitä. Nettiturvallisuudestakin voi oppia pelaamalla!
Pelit ovat turvallisia, lisämaksuttomia ja mainoksettomia. Näiden pariin voi lapsen turvallisin mielin jättää, jos tarvitsee hetken aikaa omille töilleen.
Jump Numbers
Jump Numbers on hauskaa ja koukuttavaa numeroharjoittelua pienille koululaisille.
Pelin idea on hyppyyttää pelihahmoa pylpyrältä toiselle numerojärjestetyksessä. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta peli vaikeutuu nopeasti, ja välillä voi vanhemmallakin olla vaikeuksia.
Lisäjännitystä tuo mörökölli, joka yllättää pelaajan, jos tämä jää liian pitkäksi aikaa pohtimaan seuraavaa liikettä. Klikkaa lisätietoa tästä!
Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Jump Numbers
Fiete Math Climber
Selkeä ja helppokäyttöinen matikkapeli sopii monen ikäiselle, koska vaikeustasoja on useampia. Aloitusikä on noin 5 vuotta, mutta Fiete Math Climberistä on iloa vielä kymmenvuotiaallekin.
Ruudulle ilmestyy laskutoimituksia, ja oikealla vastauksella pelihahmo hyppää pykälän ylöspäin saaden palkinnoksi kolikon. Kertyneillä kolikoilla voi ostaa uusia toinen toistaan söpömpiä pelihahmoja.
Vanhemmat voivat säätää vaikeustasoa lapselle sopivaksi sekä seurata edistymistä statistiikan avulla. Sekä tuloksellista että hauskaa! Klikkaa lisätietoa tästä!
Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Fiete Math Climber
Androidille peli löytyy täältä: Fiete Math Climber
Lisää matikkapelejä löytyy täältä!
Fun English
Tämän pelin avulla pienikin lapsi voi kokeilla englannin opettelua. Ilmaisversiossa opetellaan väri- ja eläinsanastoa. Maksullisessa versiossa taas saa aimo liudan aihepiirejä lisää. Sovellus sisältää useita erilaisia minipelejä. Osaan niistä ei tarvita edes lukutaitoa.
Yksinkertaisimmillaan peliin pääsee kiinni vaikkapa muistipelin parissa vain kuvia tökkäämällä. Kertojaääni sitten sanoo selkeällä englannilla, mitä kuvaa tuli tökättyä.
Pelin kehittäjältä löytyy opetussovelluksia myös esimerkiksi ranskan, saksan ja kiinan kieliin.
Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Fun English
Androidille peli löytyy täältä: Fun English
Lisää erilaisia kielipelejä löytyy täältä!
Tinybopin tutkiskelijan kirjasto
Tinybop on julkaissut Tutkiskelijan kirjasto -sarjassaan monta kiinnostavaa lasten tiedesovellusta, joissa opitaan eri ilmiöistä interaktiivisia kuvia tökkimällä ja tutkimalla. Yhteensä sovelluksia sarjassa on 11 kappaletta.
Tutkiskelijan kirjaston sovellukset käsittelevät mm. avaruutta, luontoa ja ihmiskehoa.
Niissä ei ole pelillistä päämäärää, vaan lapsi voi itse päättää, miten ja missä järjestyksessä haluaa sovelluksen antiin tutustua. Omalle rauhalliselle pohdiskelulle jää tilaa.
Peleissä ei ole puhetta, mutta niissä on nimetty eri asioita suomenkielisillä ”nimilapuilla”. (Joitain hupsuja käännöksiä löytyy, mutta pääasiassa tekstit ovat ihan ok.)
Lista sarjan peleistä löytyy täältä!
Spoofy
Tässä pelissä pienet koululaiset oppivat kyberturvallisuutta! Spoofy on kotimainen, suomea tai ruotsia puhuva seikkailupeli, jossa käydään läpi tavallisimmat sudenkuopat, joihin kokematon netinkäyttäjä voi langeta.
Viihdyttävä ja hauska ilmaispeli neuvoo konkreettisesti, millaisia kuvia kannattaa jakaa nettiin, miten toimia kiusaamistilanteissa ja millaisiin sivuihin netissä luottaa. Samalla se antaa vanhemmille työkaluja käsitellä netti- ja tietoturva-asioita lastensa kanssa.
Tästä pelistä kannattaa aloittaa, kun lapsi alkaa käyttää nettiä ja laitteita itsenäisesti!
Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Spoofy
Androidille se löytyy täältä: Spoofy
Hiiren Luontokokoelma
Söpön hiiren kanssa liikutaan niin metsässä, puutarhassa kuin lammellakin samalla luontoalueiden kasveja ja eläimiä tutkien ja niistä oppien.
Kun eläintä tai kasvia tökkää, pompsahtaa esiin faktakortti, jossa on suomeksi kirjoitettuna perustietoja kohteesta. Peli sopiikin erinomaisesti kouluikäisille tiedonhankintaan. Mukana on tavallisimpia eläimiä ja kasveja kuten muurahainen, voikukka ja orava.
Heikommin lukeva saa pelistä iloa yhdessä aikuisen kanssa. Eikä mikään estä ottamasta peliä mukaan metsäretkelle ja bongailemasta kohteita oikeastakin luonnosta.
Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Little Mouse’s Encyclopedia
Androidille se löytyy täältä: Little Mouse’s Encyclopedia
Peli on tarjolla myös mm. Amazonin sovelluskaupassa ja Steamiassa. Katso kaikki laitemahdollisuudet täältä.
Naiset jotka tekivät historiaa
Kaunis ja rauhallinen lastensovellus on yhtä paljon peli ja kirja. Sovellus tarjoaa lyhyiden tarinoiden muodossa tietoa uraauurtaneista naisista kuten Rosa Parksista, Frida Kahlosta ja Marie Curiesta.
Sovellus sisältää hyvän määrän luettavaa pikkukoululaiselle sekä helppoja tehtäviä. Peli on suomeksi tekstitetty. Kieli on paikoin hitusen kömpelöhköä, mutta kokonaisuus on kaikesta huolimatta hyvin opettavainen.
Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Naiset, jotka tekivät historiaa
Androidille se löytyy täältä: Naiset, jotka tekivät historiaa
Eläinten juhlat
Hauska riimittelysovellus, jossa kuullaan eläinloruja. Minipelien avulla lapsi oppii tunnistamaan riimipareja kuten possu ja tossu tai vaari ja saari.
Peli ei vaadi välttämättä lukutaitoa, sillä runot luetaan ääneen. Lukutaitoinen kuitenkin hyötyy selkeistä ja hyvistä suomenkielisistä teksteistä. Lue lisää tästä!
Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Eläinten juhlat
Androidille se löytyy täältä: Eläinten juhlat
Pikku Kakkosen Eskari
Pikku Kakkosen Eskarista löytyvät lukemisen alkeet ja musiikintunti samasta paketista!
Suurin piirtein eskari-ikäisille sopivassa värikkäässä pelissä edetään kirjainten ja äänteiden tunnistamisen kautta kohti lukutaitoa – lapsen tahtiin tietenkin.
Musiikkiosiossa tunnistetaan nuotteja, harjoitellaan rytmejä ja tehdään itsekin musiikkia.
Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Pikku Kakkosen Eskari
Androidille peli löytyy täältä: Pikku Kakkosen Eskari
Thinkroll Space
Avokiddo-pelifirman kehittämä Thinkrolls-sarja näyttää värikkäältä ja hauskalta, mutta vaatii silti lapselta keskittymistä ja ongelmanratkaisutaitoja. Uusin Thinkrollseista vie pelaajan avaruusaiheiseen mielikuvitusmaailmaan.
Tarkoitus on selvittää pelihahmopalleron tie läpi esteiden yhä vaikeutuvia pulmia ratkaisemalla. Aina ei ole ihan helppoa, mutta peli harjoittaakin paitsi loogista ajattelua myös harmin sietämistä.
Pelattavaa on tässä sovelluksessa todella paljon. Värikkäät pulmatehtävät sopivat noin 5-10-vuotiaille. Lue pelistä lisää!
Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Thinkrolls Space
Androidille peli löytyy täältä: Thinkrolls Space
Ja sen voi ladata myös Amazonin sovelluskaupasta
Lisää aivojumppapelejä löytyy täältä!
Kategoriat:5–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille, 9-12-vuotiaille, Android, iOS (Applen laitteet), Pelit
Vastaa