TikTok – Pitäisikö lapsi päästää suosittuun videopalveluun vai ei?

TikTok lapselle

Tik Tok on viime aikoina tullut puheeksi useamman tutun vanhemman kanssa. Lasten keskuudessa sovellus on todella suosittu, mutta keskustelupalstoilla ja lehdissä siitä myös varoitellaan.

Kannattaako lasta päästää koko Tik Tokiin?

Kuten moni muukin asia vanhemmuudessa, myös sosiaalisen median ja netin käyttö on pitkälti jokaisen perheen omista valinnoista kiinni eikä opettajilla, neuvolalla tai edes minulla (heh) ole valitettavasti antaa valmiita kiveen hakattuja ratkaisuja.

Oma koululaiseni ei palvelussa ole, sillä en luota kiinalaisen palvelun yksityisyydensuojaan, mutta moni lapsen samanikäinen kaveri sitä kyllä käyttää.

Kokosin tähän postaukseen nipun faktoja Tik Tokista. Niiden perusteella oman perheen linja on astetta helpompi päättää.

Lue myös: Mikä ihmeen Zoomerang? Faktat, jotka vanhemman kannattaa tietää ennen sovelluksen latausta

 

1. Kavereita ja luovuutta

Tik Tokin idea on luoda lyhyitä videoita, muokata niitä ja jakaa ne sitten muiden katsottaviksi. Tanssi- ja musiikkivideoiden kuvaaminen on hauskaa ja luovaa toimintaa, ja videoiden editointi käy palvelussa helposti.

Satojen miljoonien käyttäjien joukosta löytyy myös paljon seurattavia sisällöntuottajia ja mainioita videoita katsottavaksi. Parhaimillaan käyttäjät siis katsovat toistensa videoita, kaveeraavat ja saavat ideoita toisiltaan.

Jos lapsen kaverit ovat Tik Tokissa ja porukan yhteiset jutut pyörivät sen ympärillä, on paine palveluun pääsemiselle ymmärrettävästi todella suuri.

 

2. Tik Tok on sosiaalinen media, jonka ikäraja on 13 vuotta

Vaikka videoiden kuvaaminen on hauskaa, on kyseessä kuitenkin puhdas sosiaalinen media kaikkine lieveilmiöineen. Tällaisiin palveluihin pienillä lapsilla ei ainakaan yksin ole asiaa. Somessa voi nimittäin osua lapsen silmiin ihan yllättäen vaikka mitä pelottavaa ja häiritsevää, esimerkiksi väkivaltaa.

Tik Tokin virallinen ikäraja onkin 13 vuotta. Yhdysvaltalainen Common Sense Media suosittelee Tik Tokia vasta yli 16-vuotiaille.

Kokemuksesta tiedän, että palvelu on kuitenkin jo monen alakoululaisen käytössä.

Jos lapsen päästää someen kovin nuorena, on vanhemmalla todella iso vastuu valvoa toimintaa sekä opastaa ja suojella lasta sen nurjilta puolilta kuten yksityisviestein lähestyviltä pedofiileiltä tai ilkeiltä kommenteilta. (Ja tietysti myös katsoa, että omakin lapsi käyttäytyy netissä asiallisesti.)

Toki mikään ikäraja ei yksin suojaa lasta, vaan aikuisen opastusta tarvitaan enemmin tai myöhemmin. Yksi ratkaisu voisi olla se, että käyttää TikTokia lapsen kanssa aluksi yhdessä. Tai ainakin seuraa käyttöä läheltä.

Toivottavaa joka tapauksessa on, etteivät mukelot ole Tik Tokissa ilman, että vanhemmat ovat perehtyneet asiaan erittäin huolellisesti.

 

3. Yksityisyyteen erityishuomio

Kun Tik Tokiin kirjautuu, on tili aluksi automaattisesti julkinen. Kaikki käyttäjät pääsevät siis katsomaan ja kommentoimaan videoita ja tiliin tallennetut tiedot ovat avoimesti kaikkien luettavissa.

Ihan aluksi täytyy siis miettiä, mitä yksityisyysrajoituksia laitetaan päälle. Onneksi niitä on ja Tik Tokia voi myös käyttää pelkästään tuttujen kavereiden kesken.

Tässäkin tapauksessa kaverit voivat jakaa videoita eteenpäin.

 

4. Tietoturva ja kohut 

Tik Tok on kohdannut paljon krittiikkiä. Eikä aiheetta. Kiinalaisomisteinen yritys joutui kohun keskelle muun muassa poistettuaan uiguurien vankileireistä kertovan videon.

Palvelua on myös kritisoitu käyttäjiensä profiloinnista sekä seksuaalivähemmistöihin kuuluviksi tai vammaisiksi luokittelemiensa käyttäjien sisällön piilottamisesta.

Se on ollut lukuisia kertoja otsikoissa myös tietoturva-asioiden takia. Sovellus tallettaa käyttäjien puhelinkäyttäytymisestä huomattavasti enemmän yksityiskohtaista tietoa kuin muut vastaavat äpit, ja Kiinan valtiolla on täysin erilainen suhde sikäläisiin yrityksiin ja ihmisten yksityisyyden suojaan kuin mihin olemme Suomessa tottuneet.

Tämä Sitran kirjoitus kuvaa erinomaisesti Tik Tokin ongelmallisuutta lasten ja nuorten näkökulmasta, ja näistä syistä olen myös itse päätynyt pysymään poissa palvelusta.

 

5. Videot voivat levitä muualle nettiin

Lasten ja nuorten tekemät musiikkivideot voivat olla todella suloisia, mutta kaikki aikuiset eivät katso niitä vanhemman silmin.

Kuten muissakin someissa, myös Tik Tokissa vieras aikuinen voi lähestyä lasta pahoin aikein. Lapsella pitää olla työkalut käsitellä tilanteita, joissa hän kohtaa seksuaalissävytteisiä tai muuten vain ilkeitä viestejä tai kommentteja.

Lisäksi seuraajien on helppo jakaa video muutamalla klikkauksella palvelun ulkopuolelle, jolloin se näkyy parhaimmillaan koko maailmalle eikä sen kommentointia voi enää suitsia millään. Videoita tehdessä kannattaa tämäkin mahdollisuus ottaa huomioon.

Kovin yksityisiä asioita ei Tik Tokissa, kuten muuallakaan netissä kannata siis jakaa.

 

Lue myös: Mitä tietoja kännykkäsovellus lapsesta kerää? 5 asiaa, jotka vanhemman kannattaa tietääKategoriat:Pelit, Yleiset artikkelit

Avainsanat:,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

%d bloggaajaa tykkää tästä: