Empatiaa ja kaveruutta – viisi lastenpeliä tunnetaitojen harjoitteluun

Miten tunnetaitoja voisi opettaa lapselle? Tunteiden tunnistaminen, kaveritaidot ja empatia ovat asioita, joita kannattaa käsitellä.

Tunnetaitoja voi lähestyä lastenkirjojen avulla ja muuten vain leikin lomassa keskustelemalla. Lisäksi aiheesta on tehty myös useita lastenpelejä.

Reima Räiske, Pikku Kakkosen sovellus

Reima Räiske (Pikku Kakkonen)

Pikku Kakkosen sovelluksesta löytyy mainio Reima Räiske -peli, jossa puhutaan suomea. Pääosassa on lastenohjelmastakin tuttu supersankaripoika Reima Räiske, jolla kiehuu toisinaan vähän yli.

Pelissä on viisi osiota, joissa erilaisiin tunteisiin paneudutaan eri näkökulmista. Lapsi voi esineitä tökkimällä ja raahaamalla testata, mitkä asiat ilahduttavat mitkä taas pelottavat, surettavat tai ällöttävät Reimaa. Mukana on myös hauska valokuvausosio, missä pelaaja voi samastua Reiman fiiliksiin omilla ilmeillään ja ikuistaa ilmeet sitten valokuvakollaasiksi.

Pelaaminen on kiireetöntä. Lapsi voi tutustua peliin omaan tahtiinsa ja haluamassaan järjestyksessä ilman aika- tai pistelaskua. Reima Räiske on värikäs ja yksinkertainen pelata. Se on hauska tapa opetella tunnetaitoja leikki-ikäisen kanssa.

Lataa Pikku Kakkosen sovellus ilmaiseksi tästä: iOSAndroid

Moka Mera Emotions

Tämä ilmainen (!) sovellus ei olekaan peli, vaan työ- ja leikkikalu tunnetaitojen harjoitteluun. Hauska filtteriappi auttaa tunteiden tunnistamisessa ja nimeämisessä.

Idea on tarkastella omia kasvoja pelilaitteen ruudulla sovelluksen tunnefilttereiden läpi. Filtteri saa kasvot kuvastamaan eri tunteita; ilo saa suun hymyilemaan ja häpeä kasvot punastumaan. Surufiltteri taas tuo kyyneleet silmiin.

Moka Mera Emotionsista saa eniten irti, kun sillä leikkii lapsen kanssa yhdessä. Ainakin aikuisen kannattaa nimetä kaikki sovelluksesta löytyvät 19 tunnetta.

Lue lisää tästä!

Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Moka Mera Emotions
Androidille se löytyy täältä: Moka Mera Emotions

Majakka – Mindfulnessia lapsille

Learny Landin kehittämä majakka on kouluikäisille suunniteltu työkalu itsetuntemuksen, tunnetaitojen ja rahoittumisen harjoitteluun.

Monipuolisessa pelissä pohditaan omia yksilöllisiä piirteitä sekä tutustutaan eri tunteisiin. Hengitysharjoitusten ja väritystehtävien avulla taas opetellaan rauhoittamaan mieltä.

Sovellus sisältää tietoa ja tehtäviä, ja se on suomeksi tekstitetty. Itsestään saa pelissä kertoa myös piirtäen tai puhetta nauhoittaen.

Lue sovelluksesta lisää tästä!

Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Majakka

 

tunnetaitopeli lapselle

Avokiddo Emotions

Hauskassa eläinpelissä lapset pääsevät havainnoimaan, mitä tunteita eri tilanteet pelihahmoissa herättävät.

Ensin valitaan yksi neljästä eläimestä. Sitten sille aletaan tarjoilla ruokaa, vaatteita ja esineitä. Kullakin eläimellä on omat mieltymyksensä ja ne reagoivat tarjoiluihin kukin omalla tavallaan ilmeilemällä ja ääntelemällä. Peli on humoristinen, mutta samalla se opettaa huomaamaan toisen tunnereaktiot.

Arjenkin tunnetaidot voivat kehittyä, kun joutuu pelissä pohtimaan, tykkääkö seepra kakusta ja mitä mieltä lammas on aurinkolaseista. Samalla lapsen kanssa voi pohtia, mistä asioista hän itse pitää. Kaikki kun eivät tykkää samoista jutuista.

Voit ladata sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Avokiddo Emotions
Androidille peli löytyy täältä: Avokiddo Emotions

 

img_2571

Tinybopin Minulle

Tämä sovellus on kuin päiväkirja, jonka avulla lapsi voi harjoitella itsetuntemusta. Kyseessä ei siis ole suoranaisesti peli.

Minulle-sovellukseen lapsi saa itse kertoa, kirjoittaa, piirtää ja kuvata elämäänsä, saavutuksiaan ja mieltymyksiään. Sukupuukin kootaan. Vähitellen pelin pariin palatessa sovelluksen muistiin tulee kootuksi upea kollaasi pelaajan elämästä. Samalla tarjoillaan tunnetaitoja lapselle.

Peli kannustaa itsetutkiskeluun, tunteiden tunnistamiseen ja luovuuteen. Se sopii yli 5-vuotiaille ja vaatii joko lukutaitoa tai aikuisen apua. Suomenkieliset tekstit toki löytyvät.

Voi ladata sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Tinybopin Minulle



Kategoriat:3–4-vuotiaille, 5–6-vuotiaille, Android, iOS (Applen laitteet), Opetuspelit, Pelit

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: