9 hauskaa puuhaa, joita lapset voivat pelaamisen lisäksi älylaitteilla tehdä

Lapsille on tarjolla niin paljon kivoja mobiilipelejä, että välillä sitä unohtaa, että laitteilla voi tehdä muutakin kuin pelata.

Tuttuihin peleihin ja YouTubeen on aina helppo tarttua, mutta muistakin digileikeistä saa iloa viimeistään, jos aikuinen vähän kannustaa ja auttaa alkuun.

Kokosin yhteen puuhia, joita meillä on lapsen kanssa älylaitteita apuna käyttäen tehty ja hyväksi havaittu. Näistä monia voi tehdä perheen tai kaverien kanssa yhdessäkin.

Lue myös: Aarrejahti kännykällä sopii tekemisenä isojen ja pienten kanssa

Lego-ohjeet ipadilla
1. Omat Lego-ohjeet tabletilla

Tämän puuhan meidän muksu keksi ihan itse. Hän oli tehnyt hauskoja pieniä Lego-taloja ja koonnut osista niin hienoja ukkoja, että hän halusi, purkamisen jälkeen vielä muistaa, miten ne tehtiinkään.

Niinpä lapsi kuvasi teoksensa valmistumisen vaihe vaiheelta iPadin kameralla. Syntyi vähän samanlaisia helppoja ohjeita, kuin Lego-pakettien mukanakin tulee. Myöhemmin kuvista koostettuja ohjeita läheteltiin kavereillekin rakennettaviksi.

 

2. Tarinoi, kuvaa ja editoi

Tubettajan, näyttelijän tai elokuvaohjaajan alku pääsee helposti kokeilemaan taitojaan tabletin tai älypuhelimen avulla.

Meillä lapsi kuvaa itseään ja pelivideoita tubettamista varten ja editoi videonsa iMovie-sovelluksella. Siinä videota voi leikata sekä lisätä kuvien päälle tekstiä ja valmista musiikkia.

Jos mielessä on tarina, mutta ei halua itse näytellä, onnistuu elokuvan tekeminen myös esimerkiksi Toca Life -pelien avulla. Niissä voi liikutella pelihahmoja ja puhua niille vuorosanoja itse. Sovelluksessa on nauhoitusominaisuus, joten videon tekeminen on pienellekin lapselle helppoa. Hauskoja videoita syntyy myös Movie Maker for Kids-sovelluksella.

Lue myös: Tokaluokkalainen halusi tubettajaksi – miksi päätin suostua?

3. Testaa, miltä lentäminen tuntuu

Google Earthin avulla pääsee lennähtämään hetkessä minne päin maailmaa tahansa. Oman kotitalon yllä leijailu tai koulun pihalla käyskentely lomapäivänä ovat toki hauskaa puuhaa nekin, mutta meidän mielestämme eniten sovelluksesta saa irti kaukomaille matkaten.

Millaista siellä Kanarian lomalla taas olikaan? Entä miltä tuntuisi seistä Eiffel-tornin juurella? Google Earthia yhdessä tutkien oppii maantietoa ja kulttuuria ihan vahingossa. Lisäksi kaukokaipuu saa hieman helpotusta.

Google Earth on ilmainen ja sen voi ladata sekä iLaitteille että Androidille. Jos kotoa sattuu löytymään VR-lasit, on virtuaalikokemus takuulla huisi aikuisellekin.

 

4. Arvaa lähikohde!

Valokuvasuunnistus on helppo tapa kannustaa lapset ulkoilemaan. Se vaatii aikuiselta vain hieman ennakkovalmistautumista.

Aikuinen ottaa kodin lähistöltä valokuvia ja lähettää ne lapsen kännykkään. Sitten vain etsitään! Kuvien paikkoja pähkäillessä tulee lähimetsässä rämmittyä hetki jos toinenkin.

Tietysti homman voi hoitaa toisinkin päin, niin että lapsi kuvaa ja aikuinen etsii. Näin metsässä kuluu (ainakin meidän tapauksessamme) aikaa vieläkin kauemmin.

 

5. Valokuvapäiväkirjan tekeminen

Se, että lapsen mukana kulkee käytännössä aina kamera, on aivan uskomaton mahdollisuus. Jos päivän kulkua on illalla vaikea muistaa, toimii päivittäin hauskasta hetkestä otettava kännykkäkuva hyvänä keskustelun avaajana.

Tätä voi kokeilla vaikka koko perheen voimin. Lapsi voi olla yllättävän kiinnostunut siitä, miltä vanhempien työpaikan kahvihuoneessa näyttää. Ja tietysti vanhempaa kutkuttaa aina tietää, mitä siellä pihalla oikein puuhataan.

Myös lomamatkoilla lapsen kuvaamat videot ja kuvat ovat meillä olleet hauska muisto ja antaneet erilaisen näkökulman reissuun kuin vanhempien taltioimat asiat. Näihin hommiin täytyy lasta usein vain vähän muistaa kannustaa.

 

tekemistä kännykällä

6. Arvaa biisi!

Spotifyllä tai YouTubella leikkien voi järjestää kaveripiirin yhteisen levyraadin. Jokainen valitsee kappaleen vuorotellen ja muut antavat pisteitä. Tai sitten voi kehottaa perheenjäseniä kilpailemaan, kuka arvaa soivan kappaleen ensin.

Itse häviän yleensä nämä kisat, sillä jostain syystä tarjolle tulee jatkuvasti supersankarielokuvien, pelien ja Lego-sarjojen teemamusiikkeja.

 

7. Anna muksun suunnistaa

Valokuvasuunnistusta vaativampi puuha on ihan oikea kaupunkisuunnistus. Se kannustaa hyvällä tuurilla lasta kävelemään vähän rivakammin silloin, kun ei oikein huvittaisi. Samalla kartan käyttö ja lähiympäristö tulevat tutuiksi.

Homma on yksinkertaista: Lataa lapsen kännykkään karttasovellus, esimerkiksi Google Maps ja pyydä häntä kertomaan, mihin suuntaan pitää kääntyä, jotta pääsette perille. Joskus tarjolle tulee useampikin reittivaihtoehto, joista valita. Toimii hienosti kävellessä mutta myös automatkoilla tai julkisillakin liikkuessa. Tällöin lapsi voi helposti katsoa kartastaan, koska ollaan perillä.

 

8. Kuuntele äänikirjaa

Pelit ja videot ovat kivoja, mutta välillä voi ummistaa vain silmänsä ja rauhoittua kuuntelemaan. Kun lapsen älylaitteenseen hankkii äänikirjapalvelun, voi lapsi uppoutua tarinaan missä vain.

Meillä äänikirjoja kuunnellaan esimerkiksi autossa.

 

tekemistä puhelimella

9. Piirrä ja soita!

Älylaitteilla voi luoda myös taidetta. Meillä on opeteltu pianonsoittoa Simply Piano -sovelluksen avulla sekä piirrelty ruudulle kynällä vanhempien iPad Prolla.

Pienemmille lapsille sopii vielä jokin hauska värityssovelluskin. Musiikkisovelluksia voi taas tutkia täältä.



Kategoriat:Vinkkipankki, Yleiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: