Tinybopin uudessa States of Matter- eli kotoisammin Olomuodot-sovelluksessa tutkitaan, mitä eri aineille tapahtuu, kun niitä kuumentaa tai pakastaa.
Sovellus on jatkoa pelifirman nyt jo 11-osaiselle Tutkiskelijan kirjasto -sarjalle, jossa pelaaja saa itse tutkia ja tehdä havaintoja eri tiedeaiheista.
Muista sarjan sovelluksista löytyy tietoa täältä!
Olomuodot-sovelluksessa lapsi pääsee itse toteamaan, mitä tapahtuu vaikkapa muovileluille, kultaesineille, heliumille, maissinjyville tai hunajalle eri lämpötiloissa.
Käytännössä pelinäkymässä on tarjolla kolme ”hanaa”, joista tulee ulos eri materiaaleja. Ensimmäinen hana tuuttaa kiinteitä, toinen nesteitä ja kolmas kaasuja.
Materiaalit lasketaan valitun muotoiseen astiaan ja ei kun tutkimaan!
Näytön sivupalkissa on lämpömittari, jota voi säätää sormella raahaamalla.
Hauskinta on ehkä polttaa popparit tai sulattaa Lego-palikat, mutta tarjolla on myös hyödyllisiä ja konkreettisia oppeja.
Jääpalat esimerkiksi pysyvät hyvin lävikössä, mutta kun lämpötila nousee, vesi valuu astian rei’istä ulos. Umpinaisessa astiassa sulaneista jääpaloista syntyy ensin lätäkkö astian pohjalle ja veden jäätyessä muodostuu yksi iso jääpala.
Silmällä nähtävän tapahtuman lisäksi sovellus tarjoaa näkymän myös molekyyleihin ja niiden liikkeisiin eri olosuhteissa.
Tinybopin tiedesovellukset on suunnattu noin 4-10-vuotiaille. Niin myös Olomuodot.
Testasimme peliä 9-vuotiaan kanssa:
Pienempi lapsi innostuisi varmasti oitis leikkimään eri aineilla. Koululainen sen sijaan valitti aluksi sovelluksen hitautta ja tylsyyttä.
Eihän sitä iso lapsi toki jaksa kauaa hunajaa purkkiin lorottaa tai tuutata heliumia taivaan tuuliin, jos ei yhtään tajua, mistä pelissä on kyse.
Innostus iski vasta, kun aloimme tutkimukset yhdessä. Tosissaan pääsimme vauhtiin, kun ensin selitin lapselle perusasiat sulamis- ja jäätymispisteistä. Nyt lapsi tiesi, millaisia asioita eri aineiden kanssa oli tarkoitus tarkkailla, ja itsenäinenkin pelaaminen alkoi kiinnostaa.
Heti ainakin tuli opittua se, että kaasu voi tiivistyä sateeksi ja että toisin kuin vesi tai hunaja, popcornit eivät haihdu, vaan syttyvät palamaan, kun niitä kuumentaa tarpeeksi.
Aikuista varten sovelluksessa on mukana englanninkielinen opas, josta voi kurkata vinkkejä sovelluksen käyttöön ja keskusteluihin lapsen kanssa.
Oppaasta oli ainakin meillä hyötyä. Moni esiin tullut asia oli itsellekin uusi, tai ainakin päässyt täysin unohtumaan.
Itse pelissä ilmiöt ja aineet on nimetty nimilapuin suomeksi, mutta pelata voi ilman tekstejäkin. Tällöin on tosin vaikea erottaa limsaa hunajasta tai tietää, mistä kaasusta on milloinkin kyse.
KANNATTAAKO LADATA? Olemme aiemmin testanneet muun muassa saman sarjan Koralliriutta- ja Nisäkkäät-sovellukset. Luonto ja eläimet ovat lähtökotaisesti uponneet lapseen paremmin kuin tällainen entuudestaan vieraampi aihe.
Lopulta koululainen kuitenkin kiinnostui ja itsellekin jäi tunne, että pelistä oikeasti oppi jotain hyödyllistä. Tätä olisi tuskin kuitenkaan tapahtunut, jos olisin vain ladannut lapselle sovelluksen innostamatta häntä siinä alkuun.
Tästä huolimatta Olomuodot on mielestäni hauska ja yksinkertainen tapa tutustuttaa lapsi aihepiiriin.
Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Tinybopin Olomuodot
Kategoriat:3–4-vuotiaille, 5–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille, iOS (Applen laitteet), Pelit, Sovellukset
Vastaa