Nyt voi pikkulapsetkin päästää videoita katsomaan – YouTube Kids tuli Suomeen

Kaikille pikku ihmisille on koittanut ilon ja onnen päivä! Alle 13-vuotiaille suunnattu YouTube Kids -videopalvelu on viimein rantautunut Suomeen.

Yhdysvalloissa palvelu on ollut tarjolla jo useamman vuoden.

Uutinen on varmasti helpotus monelle lapsiperheelle, jossa videoiden katselusta on käyty kädenvääntöä. Perinteinen YouTube kun sisältää kivojen lastenohjelmien lisäksi todella paljon myös kuraa eikä pienten lasten päästäminen sinne videosurffailemaan ole todellakaan hyvä idea.

Lue myös: Diginatiaiset ja YouTube – ei hyvä yhdistelmä

YouTube Kids sisältää nimenomaan lastenohjelmia, ja katselun pitäisi olla turvallista pienellekin. Itse asiassa sisältö on niin kilttiä, ettei 8-vuotias enää oikein lämmennyt sille. Suosikkitubettajia kun ei palvelusta äkkiseltään löytynyt.

Videoita voi hakea ääniohjauksella, joten lukutaidotonkin voi itse etsiä palvelusta lemppariohjelmaansa. Toisaalta hakuominaisuuden saa kokonaan poiskin, jolloin vanhempi voi kontrolloida tarkemmin, mitä lapsi katselee.

Lapsiystävällisyydestä huolimatta tarkoitus onkin, että vanhempi hallinnoi käyttöä ja luo omalle lapselleen sopivat käyttöasetukset palveluun kirjautumalla. Perheen lapsille voi muun muassa luoda omat iänmukaiset käyttäjäprofiilit ja videoiden katselulle voi asettaa aikarajan.

YouTube Kidsiä ei voi katsella nettiselaimen kautta, vaan sitä varten on ladattava erillinen sovellus. Palvelua voi katsoa esimerkiksi iOS- tai Android-puhelimella.

Palvelu on mainosrahoitteinen eli sen saa ladata ilmaiseksi.

Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: YouTube Kids
Androidille se löytyy täältä: YouTube KidsKategoriat:Pelit

 1. Hyvää kehitystä ja iso parannus nykytilanteeseen Suomessa.

  Vielåköhän kuitenkin taannoin paljon esillä ollut ns. Elsagate-ilmiö on voimissaan? Siinähän ongelmana oli juurikin, että algoritmeja ”häkkäämällä” ja SEO-kikkailulla pääsi nimenomaan _YouTube Kids_-sovelluksesta läpi paljonkin lapsille sopimatonta sisältöä.

  https://www.nytimes.com/2017/11/04/business/media/youtube-kids-paw-patrol.html?_r=0

  https://www.thelondoneconomic.com/news/elsagate-disturbing-videos-masquerading-childrens-favourites-youtube-kids/11/11/

  https://toronto.citynews.ca/2017/11/14/graphic-content-slipping-youtube-kids-safety-filters/

  Vuoden 2018 isoimman kohun jälkeenhän YouTube lupasi tehdä asialle monia toimenpiteitä, mutta myönsivät itsekin tilanteen olevan todella haastava kilpajuoksu, koska sisältöä tuotetaan sellaista vauhtia, että mitkään ihmisresursait tai edes nykyiset AI-ratkaisut eivät siihen riitä.

  Aiheesta ei ole vähään aikaan uutisoitu, joten en tiedä mitä ilmiölle nyt kuuluu. Aiheellinen muistutus kuitenkin vanhemmille perusasioista, jotka mainitsit postauksessakin: vanhempi hallinnoi käyttöä ja edes sinänsä oikein hyvää palvelua YT Kidsiä ei kannata jättää lapsenvahdiksi tai lapsen vapaasti itse käytettäväksi (kuten aika moni tuntuu tekevän jopa yleisen YT:n suhteen), vaan vanhemman kannattaa aina katsoa videot mieluusti etukäteen tal ainakin yhdessä lapsen kanssa.

  • Ihan totta. Erittäin hyvä huomio!

   Vaikka ongelmaan on puututtu, täydelliseksi systeemiä tuskin saa oikein millään ja riski kiusavideoiden läpi pääsemiseen on olemassa.

   Itse katsoisin kyllä vähän lasten perään tässä palvelussa, (kuten itse asiassa kaikissa muissakin sovelluksissa, joita lapset käyttävät). Tämän kuitenkin tohtii pienille käyttöön yleensä antaa, toisin kuin ”aikuisten YouTuben”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: