Kirja: Tarinoita tytöistä on nyt paljon, mutta ei yhtään liikaa

Olemme viime aikoina lukeneet lapsen kanssa satuja naisista. Elena Favillin ja Francesca Cavallon Iltasatuja kapinallisille tytöille aloitti lumipalloefektin, jonka seurauksena rohkeista naisista kertovia lastenkirjoja on julkaistu nyt useita.

Ja hyvä niin, sillä harva lienee aiemmin edes kuullut kaikista näistä naisista. Silti tarinat ovat kiinnostavia, tärkeitä ja ennen kaikkea samastuttavia.

Lyhyesti kuvailtuna kirjatyyppi pitää sisällään tiiviitä, lapsille sopivia, satumuotoisia kertomuksia tosielämän naisista. Mukana alkuperäisessä teoksessa ovat muun muassa Anna Politkovskaja, Kleopatra ja Yoko Ono. Suomalaisissa versioissa tarinoidaan esimerkiksi Tarja Halosesta ja Tove Janssonista.

Aihe on itselleni erityisen läheinen, sillä olen ollut kirjoittamassa yhtä suomalaisista naisista kertovista lastenkirjoista.

Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) – Kertomuksia rohkeista naisista Minna Canthista Almaan ilmestyi nyt syksyllä, ja sitä oli tekemässä yhteensä 24 kirjoittajaa ja 41 kuvittajaa. Sankareita kirjasta löytyy yhteensä 60. Kirjan on julkaissut Into Kustannus.

Tein kirjaan (paljon faktaakin sisältävät) sadut Adelaïde Ehnroothista, Anneli Jäätteenmäestä, Aurora Karamzinista ja Sophie Mannerheimista. Kaikki työlleen omistautuneita, yhteiskuntaan vaikuttaneita ja rajoja rikkoneita naisia.

Kirjoitusprosessi avasi silmäni sen suhteen, miten vähän oikeastaan tiesin näinkin ”kovista tekijöistä”. Historiaa muuttaneiden naisten vaiheita ei juuri koulussa ainakaan minun aikanani käsitelty. Sadut tarjoavatkin lukuilon lisäksi varmasti myös yleissivistystä.

Toinen suomalaisista naisista lukemamme kirja on Elina Tuomen Itsenäisiä naisia – 70 suomalaista esikuvaa. Tämä kirja on tietokirjamaisempi ja se sopii hyvin myös aikuislukijalle. Kirja on Kustantamo S&S:n julkaisema.

Samasta kustantamosta on peräisin myös Iida ja Riikka Salmisen teos Tarinoita suomalaisista tytöistä, jotka muuttivat maailmaa. Tätä kirjaa emme ole vielä lukeneet, mutta tarkoitus on perehtyä vielä siihenkin.

Suomalaisnaisten lisäksi uusia satuja piisaa myös kansainvälisesti. Iltasatuja kapinallisille tytöille 2 ilmestyi niin ikään tänä vuonna. Sitä olemme ehtineet lukea vasta hieman, mutta sisältö vaikuttaa yhtä kiinnostavalta kuin ykkösosassakin, josta kirjoittamani postauksen pääsee lukemaan tästä.

Kaikki lukemani sadut ovat ennen kaikkea hyviä tarinoita, eivät mitään pelkästään tytöille suunnattua erikoismatskua. Kirjojen nimien ei kannata missään nimessä antaa rajoittaa lukuhalujaan, vaikka ei tyttöjen joukkoon itseään ynnäisikään. Ainakin meillä sadut ovat uponneet myös poikalukijaan.

Suomalaispojat ovat muuten saamassa oman kirjansa. Sankaritarinoita pojille (ja kaikille muille) ilmestyy Innolta ensi keväänä ja sitä voi joukkorahoittaa täällä.

Kirjaa odotellessa voi lukea vaikkapa ihan itse väsäämiäni poikasatuja, jotka tein alun perin vain omaa poikaani varten.

PS: Kaikissa mainituissa kirjoissa on mitä mainioin, lapsia varmasti kiinnostava värikäs kuvitus. Kannattaa käydä kirjakaupassa selailemassa!Kategoriat:Kirjat, Pelit

Avainsanat:,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *