Sovelluksia pienelle potilaalle – lääkäripeleissä hoivataan ja tutkitaan

Kun flunssa vaivaa, on hauska pötkötellä pedissä ja tutkia ajankuluksi pädiä. Lääkäri- ja sairaalapeleissä pääsee hoivaamaan muita sairastuneita sekä käsittelemään ehkä edessä olevaa omaa lääkärireissua.

Ja totta kai näitä pelejä on hauska tutkia terveenäkin, varsinkin jos sattuu olemaan kiinnostunut lääketieteestä sekä lääkärien ja hoitajien työstä.

Kokosin tällä kertaa nipun vuosien varrella testaamiani pelejä, joiden avulla voi hoivata potilaita sekä tutkia ihmiskehoa.

 

1. Pepi Hospital

Humoristisessa ja varsin monipuolisessa Pepi Hospital -pelissä leikitään kokonaisessa sairaalassa. Pelaaja pääsee tutustumaan itsenäisesti niin ambulanssiin, röntgenlaitteeseen kuin hammaslääkäriinkin. Potilailla on erilaisia pieniä vaivoja, joita voi ihan oikeasti parantaa esimerkiksi kipsaamalla ja lääkitsemällä. Pelissä on mukana valikoima eläin- ja ihmishahmoja, joita lapsi saa liikutella vapaasti.

Kyseessä on niin sanottu nukkekotipeli, joka tarjoaa ainoastaan pohjan leikille. Pelin juoni on keksittävä itse eikä pelissä ole erityistä päämäärää, pistelaskua tai lopetusta.

Peli sopii noin 4-vuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille.

Lue lisää…

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Pepi Hospital
Androidille sovellus löytyy täältä: Pepi Hospital

Peliä voi kokeilla iPhonella tai iPadilla ensin ilmaiseksi lataamalla sen lite-version. Android-versio on automaattisesti latausvaiheessa ilmainen. Koko peli on tarjolla sovelluksen sisäisenä ostona kokeilun jälkeen. 

 

2. Tinybopin Ihmiskeho

Sovelluksessa tutkitaan ihmiskehoa. Kyseessä ei ole peli, vaan eräänlainen visuaalinen ja interaktiivinen tietokirja. Ihmiskeho-apin avulla lapsi (tai aikuinen) pääsee tutustumaan luihin, sydämeen, verisuoniin ja ruuansulatusjärjestelmään hyvin konkreettisella tavalla.

Sovellus on selkeästi opettavainen, ja varmasti viihdyttäväkin heille, jotka ovat kiinnostuneita ihmisen fysiologiasta ja haluavat saada siitä ihan oikeaa tietoa. Pelissä ei ole puhetta, mutta ihmisen osien nimiä on tekstitetty suomeksi. Sovellusta voi tökkiä ja tutkia kyllä ilman tekstiäkin. Kaikki tapahtuu pelaajan omaan tahtiin ilman aikarajoitteita pistelaskusta nyt puhumattakaan.

Ikäsuositusta on vaikea antaa. Sopivuus riippuu niin lapsen kiinnostuksesta. Itse lataisin tämän noin 5-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Uppoaa varmasti vielä vähän isompaankin koululaiseen.

Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Tinybopin Ihmiskeho

 

3. Toca Life: Hospital

Toca Life -sarjan sairaalapeli muistuttaa hyvin paljon aiemmin esiteltyä Pepi Hospitalia. Pelialustana on kivan kokoinen sairaala eri osastoineen sekä hyvä valikoima pelihahmoja vaivoineen.

Tekisin valinnan pelien välillä lähinnä sen mukaan, kumman kuvitus miellyttää leikkijää enemmän.

Pieniä erojakin silti löytyy. Toca Bocan versiossa käsitellään sairauksien lisäksi varovaisesti myös elämän rajallisuutta ja kuolemaa. Lisäksi siinä on  hieman enemmän yllätyksiä löydettäviksi. Pepi Playn versiossa taas on mukana  hammaslääkäri, mikä Toca-sairaalasta uupuu. Molemmissa peleissä pääsee tutkimaan ultraäänilaitteella vatsassa köllivää vauvaa!

Peli sopii noin 4-vuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille.

Lue lisää…

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Toca Life: Hospital
Androidille peli löytyy täältä: Toca Life: Hospital

 

4. Toca Doctor

Tämä peli on jo useamman vuoden vanha, mutta edelleen pienille lapsille vallan mainio. Kyseessä hyvin yksinkertainen ja sympaattinen lääkäripeli.

Tarkoitus on parantaa ihminen, jolla on jos jonkilaista arkista vaivaa. Polvessa on haava ja suussa mellastavat hammaspeikot. Päästä ovat rattaat tipahtaneet, nenästä vuotaa verta ja sormissakin on tikkuja.

Pelimekaniikka on lähinnä tökkimistä, todella yksinkertaisten palapelien kokoamista ja asioiden raahaamista sormella paikasta toiseen. Toca Doctor on valinta niille kaikkein pienimmille potilaille, joilla ei ole vielä paljon pelikokemusta.

Peli sopii noin 2-4-vuotiaille.

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Toca Doctor

Pelistä on tarjolla myös suppeampi lite-versio, jonka avulla pelituntumaa voi testata ilmaiseksi ennen täysversion hankintaa.

 

5. Dr. Panda Hospital

Dr. Pandan versio sairaalapelistä on niin ikään pienille pelaajille soveltuva. Tämä sairaala on paljon pienempi ja yksinkertaisempi kuin Toca Bocan tai Pepi Playn sairaalat, mutta katolla on helikopterikenttä!

Eläinpotilaat saapuvat lääkärin luo nuhaisina ja kärsivän näköisinä. Niiden vaivat parannetaan minipelien avulla. Vatsasta noukitaan pois vahingossa sinne pujahtanut pikkuauto, potilaille annetetaan lääkettä ja murtuneet luut raahataan taas oikeiin asentoihin. Kaikki tapahtuu hyvin verkkaisesti ja rauhallisissa tunnelmissa.

Pelin avulla tutustutaan myös joihinkin lääkärin välineisiin. Mukana ovat muun muassa verenpainemittari, kuumemittari ja stetoskooppi.

Peli sopii noin 2-4-vuotiaille.

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Dr. Pandan sairaala
Androidille peli löytyy täältä: Dr. Pandan sairaala

 

+ 1 Kun voimat riittävät vain katseluun

Jos pieni potilas on niin uupunut, etteivät lääkärileikit innosta, voi petiin ottaa mukaan lastenohjelmia. Ryhmä Hau Lasten Areenasta vain tablettiin pyörimään, niin aika kuluu kuin siivillä!

Voit hankkia Ylen Lasten Areenan
iOS-laitteelle ja 
Android-laitteelle 

Tai sitten voit katsella sitä tietokoneen selaimen kautta täällä: Lasten AreenaKategoriat:1–2-vuotiaille, 3–4-vuotiaille, 5–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille, Android, iOS (Applen laitteet), Opetuspelit, Pelit, Sovellukset

Avainsanat:,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *