6 nukkekotisovellusta roolileikkeihin – kaverin kanssa tai ilman

Roolileikit lähtevät lentoon sovelluksella, jossa ei itsessään ole paljoa ääntä tai liikettä vaan lapset luovat tarinan ja vuorosanat itse.

Nukkekoti- tai paperinukkesovellukset vievät aihepiireillään arkisesti tavalliseen kotiin tai vaikka avaruusasemalle. Leikkiä saa vapaasti, ja tarinan juoni on puhtaasti leikkijän mielikuvituksesta kiinni.

Pelaamisen väitetään joskus haittaavan ihmisten välistä vuorovaikutusta. Kokemukseni mukaan nukkekotisovellusten suhteen ei tarvitse olla huolissaan. Sen kun pyytää kaverin mukaan!

Useimmat sovelluksista mahdollistavat näet vähintään kahdet sormet yhtä aikaa näytöllä omaa hahmoaan liikuttelemassa. Tällöin leikki ei juurikaan eroa perinteisillä leluilla leikkimisestä.

Nukkekotisovellus on myös mahdollisuus käsitellä leikin kautta pienen lapsen mieltä askarruttavia asioita sekä konkretisoida esimerkiksi päivärutiinia, tulevaa jännää tapahtumaa, matkaa tai lääkärikäyntiä.

Myös erilaisiin perheisiin tutustuminen onnistuu sovelluksen avulla.

Kokosin kuusi hauskaa mutta erilaista nukkekotiappia. Valitse niistä juuri teidän perheellenne sopiva!

 

Lue myös: 9 turvallista ja hauskaa autopeliä nuorelle vauhtihirmulle

 

1. My PlayHome

Perinteisen näköinen kotileikki, jossa paperinukkemaisten hahmojen joukosta voi sormella raahamalla koota kotiinsa haluamansa näköisen ja kokoisen perheen. Vaihtoehtoja on useita sekä aikuis- että lapsikategoriassa.

Talossa on keittiö, olohuone, kylpyhuone, makuuhuone ja piha. Naapuriinkin voi mennä, ja pihalla on auto. Kodinkoneita ja esineitä voi tökkiä käyntiin ja kokeilla. Jääkaapista löytyy ruokia. Pihalla voi kasvattaa porkkanoita ja lastenhuoneessa leikkiä leluilla.

Pelin avulla voi käsitellä lapsen kanssa oman perheen arkisia asioita ja sitä, mitä kotona tavallisesti tapahtuu. Peli on selkeä ja sopii pienellekin lapselle.

Huom! Peli tarjoaa samaan sovellukseen lisäostoina muita leikkialueita, esimerkiksi sairaalaa.

Useampi pelaaja voi liikuttaa hahmoaan yhtä aikaa.

Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: My PlayHome
Androidille peli löytyy täältä: My PlayHome

 

2. Fuzzy House

Vanhanajan tunnelmaa huokuvaa omakotitaloa asuttavat pörheät eläinhahmot, jotka näyttävät siltä, että mummu olisi ne vasta virkannut.

Herttaisessa talossa on keittiö, olohuone, makuuhuone ja kylpyhuone. Kalusteet ovat vanhahtavia; eläimet soittelevat lankapuhelimella ja istuvat takkatulen ääressä kutomassa.

Eläinhahmoja voi liikuttaa ja pukea. Ne ääntelevät söpösti, kun niille antaa esineitä. Hahmoja on vain neljä, mutta ne ovat sopivan suuria ja helposti tartuttavia pienempienkin pelaajien käyttöön.

Pelialue ei ole ehkä yhtä monipuolinen kuin joissain muissa vastaavissa peleissä, mutta toisaalta se ei ole myöskään tungettu täyteen pientä nippeliä ja namiskaa, joten leikkiminen on niin ikään yksinkertaisempaa pienellekin.

Vaikka peli ei käyttöliittymältään ole mitenkään supererikoinen, saa se ainakin minulta kosolti plussaa omintakeisesta ja liikuttavasta tunnelmastaan.

Useampi pelaaja voi liikuttaa hahmoaan yhtä aikaa.

Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi täältä: Fuzzy House
Androidille peli löytyy täältä: Fuzzy House

3. Nampa Show

Värikkäässä ja iloisessa Nampa-nukkekodissa teemana on teatteri. Viittä symppistä eläinhahmoa puetaan, syötetään ja liikutetaan teatterirakennuksessa.

Mukana on lava erilaisine lavasteineen, pukuhuone, taukotila sekä suuri määrä erilaisia rooliasuja ja rekvisiittaa. Tietysti esityksiä katselee yleisö, joka hurraa lapsen leikeille kannustavasti.

Peli sopii alle 5-vuotiaille. Se on selkeä, rauhallinen sekä lisämaksuton sen jälkeen, kun koko peli on lunastettu sovelluksen sisäisenä ostona.

Hahmoja voi liikuttaa yksi pelaaja kerrallaan.

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Nampa Show

4. Pepi House

Sovelluksen leikkialueena on nelikerroksinen nukketalo, jossa asuu lapsiperhe. Talossa on keittiö, olohuone, kylpyhuone, harrastushuone musiikki- ja piirustusvälineineen sekä parveke, jossa voi grillata. Lisäksi leikkiä voi pihalla tai tutkia autoa tallissa.

Erilaisia pelihahmoja on tarjolla moniin muihin peleihin verrattuna melko vähän. Pelin perhe tulee ikään kuin valmiina eikä sitä voi koota haluamansa kaltaiseksi. Mukana on kuitenkin äidin, isän ja lasten lisäksi myös isovanhemmat sekä lemmikkejä.

Hahmot ovat humoristisia. Niitä voi syöttää ja niiden käsiin voi laittaa tavaraa. Pelihahmot myös ääntelevät.

Itse talossa on hyvin tutkittavaa, ja esimerkiksi ruokaa voi valmistaa hellalla, ruohoa leikata ja suihkua käyttää. Kodinkoneet menevät päälle tökättäessä.

Samassa Pepi Play -sarjassa on muitakin leikkitiloja, esimerkiksi kauppa sekä meidänkin testaamamme sairaala.

Useampi pelaaja voi liikuttaa hahmoaan yhtä aikaa.

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Pepi House
Androidille sovellus löytyy täältä: Pepi House (Peliä saa kokeilla ensin ilmaiseksi, mutta jatkaminen maksaa.)

5. Toca Life -sarja

Toca Bocan hieno pelisarja, jossa tarjolla on sovellus useampaan eri ympäristöön: esimerkiksi kaupunkiin, lomamatkalle, sairaalaan, maatilalle ja kouluun.

Pelit ovat keskenään hyvin samanlaisia. Kun on nähnyt yhden, tietää, mitä muilta odottaa.

Kussakin sovelluksessa on useampi eri huone tai ympäristö. Myös hahmokavalkadit ovat vaikuttavia. Mukana on eri näköisten ihmishahmojen lisäksi myös mielikuvituksekkaita öttiäisiä.

Peleissä on tutkittavaa ja kokeiltavaa runsain mitoin. Ruokia voi yhdistää eri ruokalajeiksi, kojeet toimivat oikeasti, hahmoja voi syöttää ja pukea… Kaiken kruunaa mahdollisuus tallettaa leikki videoksi, johon saa mukaan lapsen omat vuorosanat tai vanhemman lapselle omalla äänellään kertoman tarinan.

Toca Lifet soveltuvat hyvin vielä kouluikäisellekin.

Useampi pelaaja voi liikuttaa hahmoaan yhtä aikaa.

Voit ladata Toca Life: City -pelin iOS-laitteellesi tästä: Toca Life: City
Androidille peli löytyy tästä: Toca Life: City
Ja Windowsille täältä: Toca Life: City

Lue myös:
Luuranko rynnisti luokkaan – roolileikkejä Toca Bocan koulussa
Toca Bocan sairaalassa synnytään ja kuollaan – hoitovirheitä tunneta


6. Bamba Space Station

Tässä nukkekodissa on hieman erilainen tunnelma kuin muissa listan peleissä. Nyt ollaan nimittäin avaruusasemalla, jossa on todella monta erilaista huonetta.

Ohjaamon lisäksi leikittävänä on muun muassa ruokala ja uima-allas!

Pelihahmoja on paljon, mutta pahaksi onneksi niistä vain yhtä voi liikuttaa kerrallaan. Plussaa siis mielikuvituksekkaasta miljööstä mutta miinusta siitä, että vain yksi voi pelata kerrallaan.

Pelissä on kuitenkin paljon tutkittavaa ja runsaasti hauskoja yksityiskohtia, piipittäviä koneita, ruokia ja hassuja esineitä. Sovelluksen parissa vierähtää tovi jos toinenkin, kun kaikki kojeet tutkii ja yllätykset etsii.

Pelissä on Toca Life -pelien tapaan tallennusmahdollisuus, jonka avulla lapsi voi tehdä leikistään videoita ja esimerkiksi tallettaa pieniä teatteriesityksiä.

Vain yksi pelaaja voi liikuttaa hahmoaan kerrallaan.

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Bamba Space Station



Kategoriat:3–4-vuotiaille, 5–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille, Android, iOS (Applen laitteet), Pelit, Sovellukset

Avainsanat:,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: