Momio on lasten some – mitä vanhemman pitää siitä tietää?

Sosiaaliset mediat tulevat lasten arkeen yhä nuoremmalla iällä. Olen aiemmin kirjoittanut siitä, miten pelikin voi olla sosiaalinen media.

Lisäksi käsittelimme lasten ensimmäisiä askeleita somepalveluissa syksyllä 2017 ilmestyneessä Kuinka kasvattaa diginatiivi -kirjassamme.

Jokainen Twitterissä tai Facebookissa pyörinyt aikuinen varmasti käsittää, etteivät nuo palvelut ole pikkukoululaisia varten. Mutta miten suhtautua palveluun, jonka kerrotaan olevan nimenomaan 7-13-vuotiaille suunnattu?

Momio on pelillisiä elementtejä sisältävä lasten some, johon yli 18-vuotiailta on pääsy kielletty.

Momiossa lapset juttelevat kavereiden kanssa, jakavat kuvia, katselevat videoita sekä pukevat virtuaalihahmoaan ja sisustavat sen asuntoa.

Pitävät toisin sanoen hauskaa keskenään ja jakavat itselleen tärkeitä asioita muille lapsille. Vähän niin kuin aikuiset Facebookissa.

Momion käyttö on ilmaista, mutta tililleen voi ostaa lisäosia maksamalla oikeaa rahaa. Ostokset suoritetaan monista peleistäkin tutuilla timanteilla, joita myydään eri suuruisina paketteina. Timanttipakettien hinnat pyörivät alle viidestä eurosta pariin kymppiin. Timanttien lisäksi Momio rahoittaa palveluaan näyttämällä mainoksia, jotka saa palvelusta pois lisämaksusta.

Koska Momioon ei vanhemmilla ole pääsyä menoa valvomaan, tulee itselleni ainakin ihan ensimmäiseksi mieleen turvallisuus. Mitä jos mukaan luikertelee lapsiksi tekeytyviä aikuisia pahat mielessään? Mitä jos lasta kiusataan ikävillä viesteillä enkä huomaa mitään?

Tutustuin Momion vanhemmille-sivuun, ja palvelun sisäinen valvonta vaikuttaa kieltämättä ihan hyvin mietityltä. Tanskalaisen yrityksen omat moderaattorit tarkkailevat keskustelua. Mukana on myös suomalaisia moderaattoreita. Lisäksi palvelu skannaa automaattisesti keskusteluita ja yrittää tunnistaa epäilyttävää sisältöä.

Lapsi voi siis kääntyä Momiossa tarvittaessa turvallisen aikuisen puoleen. Sitä, miten hyvin nämä moderaattorit ovat saavutettavissa ja kysymyksiin vastaamassa, en tosin tiedä.

”Palvelun luvataan sopivan lapselle heti, kun hän osaa hieman lukea ja kirjoittaa.” 

Vaikka lähtökohtaisesti innolla moderneihin leikkityyleihin suhtaudunkin, olen totta puhuakseni hieman huojentunut, ettei 7-vuotiaani ole ihan vielä tätä palvelua keksinyt. Olemme harjoitelleet oman puhelimen ja monien uusien sovellusten käyttöä vasta vähän aikaa enkä vielä koe, että hän olisi valmis palveluun, jossa on mahdollisuus tutustua itsenäisesti uusiin ihmisiin.

Harjoittelu on mielestäni vielä kesken.

Ennen Momion lataamista haluan ainakin lapsen sisäistäneen sen, millaista tietoa muille voi itsestään antaa, miten toimia ongelmatilanteissa ja miten noin niin kuin ylipäätään julkisesti netissä käyttäydytään.

Momiossa, kuten muissakin someissa, voi ikävät ihmiset aina estää, mutta estämistilanteessa vahinko on voinut jo tapahtua. Onkin ihan supertärkeää saada aikaan lapsen kanssa sellainen luottamus, että hän uskaltaa kääntyä kaikissa hankaluuksissa oman vanhemman puoleen.

Pienestä panikoinnistani huolimatta olen iloinen, että lapsille tehdään tällaisia palveluita. Netin sosiaalisuus on niin iso osa ihmisten elämää nykyisin, ettei lapsia kannata someilta liian vanhaksi edes suojella, vaan enemminkin opettaa heille järkevää ja turvallista käyttöä.

Mieluummin lapsia varten tehty palvelu kuin lapset aikuisten palvelussa liian nuorena!

Ennen Momioon kirjautumista kannattaa tutustua sen vanhempien osioon. Lisäksi keskustelisin ennen minkä tahansa nettipalvelun hankkimista lapsen kanssa tuohon yllä olevaan muistilistaan merkitsemistäni asioista.

Huom: Momio tarvitsee toimiakseen nettiyhteyden.

Lue myös: Pelikin voi olla sosiaalinen media

Voit hankkia Momion iOS-laitteellesi tästä: Momio
Androidille se löytyy täältä: Momio

Palvelua voi käyttää netissä myös selaimen kautta.

Onko lapsesi Momion käyttäjä? Anna kommenttiosion laulaa ja kerro, millaisia kokemuksia teillä on palvelusta 🙂Kategoriat:7–8-vuotiaille, 9-12-vuotiaille, Android, iOS (Applen laitteet), Pelit, Sovellukset, Yleiset artikkelit

Avainsanat:,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: