Diginatiaiset ja YouTube – ei hyvä yhdistelmä

Niin oivallinen palvelu kuin YouTube onkin, on se pienten lasten vanhemmille yksi murheenkryyni.

Vaikka palvelussa on runsaasti kivaa katsottavaa myös lapsille, ajautuu kokematon surffaaja helposti videoita selaillessaan sivuraiteille.

Lue myös: Nyt voi pikkulapsetkin päästää videoita katsomaan – YouTube Kids tuli Suomeen

kuinkakasvattaadiginatiivi4

Monessa perheessä taaperoikäisetkin katsovat lastenohjelmansa YouTubesta. Näppärä natiainen oppii kuitenkin hyvin pian itse klikkailemaan ohjelmasta toiseen eikä vanhempi voi olla varma, mitä lapsi ehtii nähdä vaikkapa aikuisen vessareissun aikana.

Koska kyseessä ei ole mikään lastenpalvelu, voi kivojen lastenohjelmien seasta löytyä ihan mitä vain.

Jopa ohjelmia, jotka on varta vasten tehty lasten vahingoittamista varten.

Viime aikoina on keskusteltu videoista, jotka muistuttavat lastenohjelmia tuttuine Pipsa Possuineen ja Disney-prinsessoineen, mutta joissa hahmot käyttäytyvät väkivaltaisesti tai muuten oudosti. Pelkällä sivukorvalla lapsen katselua valvova vanhempi ei välttämättä edes huomaa videoissa mitään outoa. Aiheesta on kirjoittanut muun muassa Guardian ja Suomeksi Nyt.fi.

Eivätkä haitalliset videot ole ainoa harmi. Myös lastenohjelmien välissä tiuhaan näytettävät mainokset voivat olla jotain ihan muuta kuin mitä pikkukakkosikäisten kannattaa katsella.

img_4562

Itse en keksi yhtäkään syytä, miksi vaikkapa kolmevuotiaalle pitäisi antaa YouTube valvomatta käyttöön. Pienille lapsille kun löytyy takuulla turvallisia ohjelmia esimerkiksi Ylen Lasten Areenasta.

Lue myös:

Näin netitönkin lapsi pääsee mukaan YouTube-porukkaan
Lasten Areena on vain ihan huippu

Isommat lapset ovat sitten asia erikseen. Oma 7-vuotiaani katsoo YouTubesta pelivideoita, pääsiäismunien ja Lego-pakettien avaamisvideoita sekä musiikkivideoita. Olemme luoneet oman tilin ja ryhtyneet lapsen suosikkikanavien tilaajaksi. Näin lapsi päätyy todennäköisemmin katsomaan kivoja videoita.

Vaikka koululaiselta ei palvelua voi eikä kannatakaan enää kieltää, vanhemman täytyy silti pysyä kartalla siitä, mitä lapsi palvelusta katselee.

Ennen kaikkea täytyy keskustella siitä, mihin kaikkeen netissä voi törmätä. Näin lapsi oppii kertomaan löytämistään pelottavista sisällöistä aikuiselle ja mahdollisia virheklikkauksia voidaan sitten käsitellä yhdessä.

Lisää vinkkejä YouTuben turvalliseen käyttöön antaa Kuinka kasvattaa diginatiivi (S&S 2017)Kategoriat:Vinkkipankki, Yleiset artikkelit

Avainsanat:, ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *