Vinkki: Pingviiniajastin tuo helpotusta lapsiperheen arkeen

Testissä: Outloud Timer 2

Ajan hahmottaminen ei aina ole lapsille ihan yksinkertaista. Ainakin meillä tuppaa aamuisin tulemaan hoppu, vaikka kello soisi kuinka aikaisin ja kaiken olisi yrittänyt ennakoida.

Vaatteet eivät meinaa mennä oikeinpäin päälle ja aina on joku pieni leikki vielä ennen lähtöä leikkimättä.

Vaikka lapsi periaatteessa osaa kellon ja tietää, että ”minuutti on 60 sekuntia”, ei hänelle ole vielä muodostunut kunnollista ajantajua. Jos sanon, että lähtö on kymmenen minuutin päästä, saattaa lapsi ajatella, että aikaa on vielä ”ihan vähän” piirrellä tai pelailla, vaikka todellisuudessa pitäisi pukea jo ulkovaatteita.

img_4133

Meidän perheessämme ratkaisu on löytynyt ajastinsovelluksesta, jonka avulla ajan kuluminen visualisoidaan lapselle hyvin konkreettisesti. Sovellus auttaa ajan hahmottamisessa, ennakoinnissa ja siirtymätilanteissa.

Sovelluskaupoissa on tarjolla monenlaisia ajastimia. Meillä on ollut käytössä iPhonessa ja iPadissa toimiva Outloud ajastin 2 -sovellus, jossa ajan kulumista seurataan maalia kohti liikkuvan pingviinin avulla. Ajan määrittävät vanhemmat, pingviinin reitin saa lapsi piirtää sormella laitteen näytölle itse.

Sovelluksen käyttö on hyvin yksinkertaista. Aloitunäkymästä valitaan aika, lyhimmillään 1 sekunti, pisimmällään tunti. Sitten aikamäärettä napautetaan ja päästään maisemanäkymään.

img_4320

Maisemanäkymässä lapsi vetää sormellaan reitin, jota tahtoo pingviinin kulkevan. Pingviini lähtee matkaan ja kuluttaa lapsen piirtämällä reitillä täsmälleen se ajan, jonka vanhempi on määrittänyt. Jos reitti on pitkä ja kiemurainen ja aikaa vain vähän, tapertaa pingviini nopeammin. Jos reitti taas on hyvin lyhyt, on pingviini hidas.

Varmuuden vuoksi näytön alalaidassa kuluvat minuutit sekunnit näkyvät myös numeroina.

Outloud timer 2

Kun pingviini alkaa lähestyä maalia, lapsi tietää, että kohta alkaa tapahtua eli aika on tulossa täyteen. Vanhemmankin on helppo sanoa, että ”Katsos, pingviini on jo melkein perillä. Nyt ei ehdi enää leikkiä vaan pitää pukea.”

Pingviinin päästessä perille tulee äänimerkki, joten määräaika ei mene ohitse, vaikkei ruutua koko ajan vahtisikaan.

Ajastimen avulla kelloa osaamatonkin ymmärtää, onko aikaa jäljellä ”vähän” vai ”paljon”.

Olen huomannut, että ajastimen käyttö helpottaa meillä paitsi kiiretilanteita myös oman vuoron tai muun asian odottamista. Kun mummu on tulossa kylään ”tunnin” päästä, on konkreettisempaa seurata tabletin tai kännykän ruudulla maalia kohti räpylöivää lintua kuin kellon viisareita.

Lapsen ei tarvitse koko ajan kysellä, kuinka pitkä aika vielä on, sillä hän voi itse tarkistaa ajankulun pingviinin liikkeistä.

VINKKI: Eikö maltti riitä tarpeeksi huolelliseen hampaiden harjaukseen tai meneekö yöpuvun pukeminen haahuiluksi? Ajastimen voi ottaa avuksi monenlaisiin puuhiin.

Huom! Ajastimesta on julkaistu myös uudempi versio. Voit tutustua siihen TÄSTÄ LINKISTÄ.

Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Outloud Timer 2Kategoriat:3–4-vuotiaille, 5–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille, Android, iOS (Applen laitteet), Sovellukset, Vinkkipankki, Yleiset artikkelit

Avainsanat:, , , ,

1 vastaus

  1. Tämä vaikuttaa erittäin kätevältä! Täytyykin heti tänään ottaa testiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *