5 oppimispeliä ihan pienille – värejä, muotoja ja tunteita

Ihan nuorimmatkin tabletintökkijät voivat oppia peleistä jotain. Kun isommille lapsille ladataan sovelluksia, joissa opetellaan kelloa tai lukemista, hankitaan pelejä taaperolle vaikkapa värien tai tunnetaitojen opetteluun.

Vastustan ajatusta, että lapsen pitäisi koko ajan olla opettelemassa jotakin. Pelejä saa mielestäni pelata ihan vain huvikseenkin. Ei kuitenkaan haittaa, vaikka ne lapsen kehitystä tukisivatkin. Parhaiten lapsi oppii leikin kautta.

Poimin kokeilemistamme peleistä viisi leikkisää ja helppokäyttöistä sovellusta, jotka ovat samalla opettavaisia.

Pelit sopivat noin 2-4-vuotiaille. mutta vanhempien kanssa niitä voi ihan hyvin katsella nuorempikin.

Suosittelen, että pienimpien kanssa vanhemmat pelaavat yhdessä ja sanoittavat pelin kulkua lapselle. Näin pelihetkestä tulee vuorovaikutteinen ja lapsi ymmärtää näkemänsä paremmin.

Jos olette pelanneet muita hyviä ihan pienille sopivia oppimissovelluksia, kommentoi alle! Otan mielelläni vinkkejä vastaan.

pelejä taaperolle

1. Muotoja ja värejä

Ihanan Pikku toukka paksulaisen sovellukset ovat ihan niitä parhaita pelejä taaperolle. Tässä pelissä toukan kanssa opitaan muotoja ja värejä. Pelissä ei ole puhetta, vain rauhallista musiikkia. Pienimmät saavatkin pelistä eniten irti aikuisen kanssa yhdessä pelatessa: äiti tai isä voi näin sanoittaa ruudulla näkyvät asia. ”Katso punainen kolmio” tai ”mikäs väri tuo olikaan?”.

Lue pelistä lisää

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: The Very Hungry Caterpillar – Shapes and Colors
Androidille: The Very Hungry Caterpillar Shapes

pelejä taaperolle

2. Aivojumppaa

Tarkoitus on tunnistaa värejä ja muotoja sekä rakentaa mallin mukaan yksinkertaisia 3D-rakennelmia. Laskemistakin tulee harjoiteltua.

Tehtävänä on esimerkiksi raahata pinkki tähden muotoinen kappale sormella samanlaisen palikan päälle tai yhdistää palikat, joissa on yhtä monta pistettä. Pitkälti pelissä on siis kyse parien tunnistamisesta. Epäonnistuminen ei haittaa eikä virheitä lasketa. Kokeilla voi niin monta kertaa, että onnistuu.

Tehtäviä on yli 200 ja ne vaikeutuvat vähitellen. Peli sopii yli 2-vuotiaille.

Lue lisää tästä

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Puzzle Shapes
Androidille peli löytyy täältä: Puzzle Shapes

 

tunnetaitopeli lapselle

3. Tunteita ja kaveruutta

Hauskassa eläinpelissä lapset pääsevät havainnoimaan, mitä tunteita eri tilanteet pelihahmoissa herättävät.

Ensin valitaan yksi neljästä eläimestä. Sitten sille aletaan tarjoilla ruokaa, vaatteita ja esineitä. Kullakin eläimellä on omat mieltymyksensä ja ne reagoivat tarjoiluihin kukin omalla tavallaan ilmeilemällä ja ääntelemällä. Peli on humoristinen, mutta samalla se opettaa huomaamaan toisen tunnereaktiot.

Arjenkin tunnetaidot voivat kehittyä, kun joutuu pelissä pohtimaan, tykkääkö seepra kakusta ja mitä mieltä lammas on aurinkolaseista. Samalla lapsen kanssa voi pohtia, mistä asioista hän itse pitää. Kaikki kun eivät tykkää samoista jutuista.

Voit ladata sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Avokiddo Emotions
Androidille peli löytyy täältä: Avokiddo Emotions

 

4. Uusia sanoja

Tutkia ja tökkää -tyylisessä Ensisanat-pelissä opetellaan uusia sanoja. Mukana on ruokia, eläimiä, vaatteita, ruumiinosia, leluja, kulkuneuvoja sekä esineitä ulkona ja kotona. Pelissä on kaksi ”vaikeustasoa”. Sovelluksella voi leikkiä niin, että yksinkertaisesti painelee asioiden ja esineiden kuvia ja kuuntelee ääneen suomeksi puhuttuna kuvassa olevan asian nimen.

Pidemmälle sanojen opettelussa edenneet voivat saada leikkiin lisähaastetta etsimällä pyydettyä asiaa kolmen vaihtoehdon joukosta.

Lue pelistä lisää

Voit hankkia sovellukset iOS-laitteellesi tästä: Ensisanat
Androidille se löytyy täältä: Ensisanat

 

5. Värejä ja pulmia

Onni & Ilona: Iloiset palaset on peli nokkelille taaperoille! Kyseessä on värikäs palapelisovellus taapero- ja leikki-ikäisille lapsille.

Kotimainen peli kuuluu kuvakorteistakin tuttuun Onni & Ilona -sarjaan ja on jatkoa aiemmin julkaistulle Iloiset eläimet -apille. Pelissä kootaan erittäin yksinkertaisia palapelejä ja ihastellaan värikkäitä ja ystävällisen näköisiä eläinhahmoja.

Pelissä ei ole turhaan kikkailtu liian pikkutarkoilla yksityiskohdilla, vaan kuvituksen selkeydellä on hienosti otettu huomioon aivan pienimmät pelaajat.

Lue lisää tästä!

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Onni & Ilona: Iloiset palasetKategoriat:1–2-vuotiaille, 3–4-vuotiaille, Android, iOS (Applen laitteet), Opetuspelit, Pelit, Windows Phone

Avainsanat:, , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *