5 oppimispeliä ihan pienille – värejä, muotoja ja tunteita

Ihan nuorimmatkin tabletintökkijät voivat oppia peleistä jotain. Kun isommille lapsille ladataan sovelluksia, joissa opetellaan kelloa tai lukemista, hankitaan pelejä taaperolle vaikkapa värien tai tunnetaitojen opetteluun.

Vastustan ajatusta, että lapsen pitäisi koko ajan olla opettelemassa jotakin. Pelejä saa mielestäni pelata ihan vain huvikseenkin. Ei kuitenkaan haittaa, vaikka ne lapsen kehitystä tukisivatkin. Parhaiten lapsi oppii leikin kautta.

Poimin kokeilemistamme peleistä viisi leikkisää ja helppokäyttöistä sovellusta, jotka ovat samalla opettavaisia.

Pelit sopivat noin 2-4-vuotiaille. mutta vanhempien kanssa niitä voi ihan hyvin katsella nuorempikin.

Suosittelen, että pienimpien kanssa vanhemmat pelaavat yhdessä ja sanoittavat pelin kulkua lapselle. Näin pelihetkestä tulee vuorovaikutteinen ja lapsi ymmärtää näkemänsä paremmin.

Jos olette pelanneet muita hyviä ihan pienille sopivia oppimissovelluksia, kommentoi alle! Otan mielelläni vinkkejä vastaan.

pelejä taaperolle

1. Muotoja ja värejä

Ihanan Pikku toukka paksulaisen sovellukset ovat ihan niitä parhaita pelejä taaperolle. Tässä pelissä toukan kanssa opitaan muotoja ja värejä. Pelissä ei ole puhetta, vain rauhallista musiikkia. Pienimmät saavatkin pelistä eniten irti aikuisen kanssa yhdessä pelatessa: äiti tai isä voi näin sanoittaa ruudulla näkyvät asia. ”Katso punainen kolmio” tai ”mikäs väri tuo olikaan?”.

Lue pelistä lisää

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: The Very Hungry Caterpillar – Shapes and Colors
Androidille: The Very Hungry Caterpillar Shapes

pelejä taaperolle

2. Aivojumppaa

Tarkoitus on tunnistaa värejä ja muotoja sekä rakentaa mallin mukaan yksinkertaisia 3D-rakennelmia. Laskemistakin tulee harjoiteltua.

Tehtävänä on esimerkiksi raahata pinkki tähden muotoinen kappale sormella samanlaisen palikan päälle tai yhdistää palikat, joissa on yhtä monta pistettä. Pitkälti pelissä on siis kyse parien tunnistamisesta. Epäonnistuminen ei haittaa eikä virheitä lasketa. Kokeilla voi niin monta kertaa, että onnistuu.

Tehtäviä on yli 200 ja ne vaikeutuvat vähitellen. Peli sopii yli 2-vuotiaille.

Lue lisää tästä

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Puzzle Shapes
Androidille peli löytyy täältä: Puzzle Shapes

3. Tunnetaitoja ja kaveruutta

Peppy Pals Farm -pelissä maatilalla seikkailevat eläimet kokevat monenlaisia tunteja ja kinkkisiä tilanteita kavereidensa kanssa. Pelin avulla lapsi oppii ratkaisumalleja kaverisuhteisiin sekä empatiaa toisia kohtaan. Sovellus ei sisällä puhetta tai tekstiä, ja onkin hyödyllistä, jos vanhempi on ainakin pienimpien kanssa mukana sanoittamassa tilanteita. Sovellus sinällään on helppokäyttöinen ja lapsi oppii sitä nopeasti itse käyttämään.

Lue pelistä lisää

Voit hankkia peli iOS-laitteellesi tästä: Peppy Pals Farm

IMG_3618.PNG

4. Ääniä, esineitä ja värejä

Tässäpä maailman yksinkertaisin sovellus, jota osaa vauvakin pelata. Ruudulle ilmestyvässä kotikutoisessa orkesterissa soivat erilaiset esineet kammasta kylpyankkaan. Ääntä saa ilmoille vain esinettä tökkäämällä. Värikäs sovellus ei sisällä tekstiä tai puhetta. Lapsi voi tökkiä sitä itse omaksi ilokseen ja saada onnistumisen kokemuksia erilaisia ääniä luodessaan. Toisaalta vanhemman kanssa yhdessä pelatessa voidaan opetella myös ruudulla näkyviä värejä ja esineiden nimiä.

Lue pelistä lisää

Voit ladata pelin iOS-laitteellesi täältä: Duckie Deck Homemade Orchestra 

img_9767

5. Numeroita, värejä ja muotoja

Wee Trains -sovelluksessa ajetaan junaa ja ratkotaan matkan varrella pulmia, joiden avulla opitaan hahmottamaan esimerkiksi eri esineiden muotoja ja määriä. Numeroitakin opitaan. Peli sisältää myös leikillisiä osuuksia ja on muutenkin monipuolinen. Aivan pienimmät saattavat alkuun kaivata aikuisen apua ja asioiden sanoittamista. Peli ei sisällä tekstiä tai puhetta.

Lue pelistä lisää

Voit ladata pelin iOS-laitteellesi tästä: Wee TrainsKategoriat:1–2-vuotiaille, 3–4-vuotiaille, Android, iOS (Applen laitteet), Opetuspelit, Pelit, Windows Phone

Avainsanat:, , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

%d bloggaajaa tykkää tästä: