Turvallinen videopalvelu: Toca TV on lasten oma YouTube

Olen vastustanut henkeen ja vereen YouTuben antamista kovin nuorten lasten käsiin. Kivaa sisältöä on toki paljon, mutta pieni sormi napsauttaa hyvin herkästi aikuisten videon pyörimään, jos vanhempi ei vahdi herkeämättä lastenohjelmien selailua.

Olenkin odottanut jo tovin YouTube Kids -palvelun rantautumista Suomeen. Ihania lastenpelejä kehittävä Toca Boca ehti kuitenkin ensin.

img_2045-1

Toca TV on kuukausimaksullinen videopalvelu lapsille. Noin 5-9-vuotiaille suunnattu palvelu sisältää runsain mitoin erilaisia videoita, jotka kaikki sopivat pienten lasten silmille. Mukana on niin  Lego-rakentelua, Minecraft-pelaamista kuin leikki-, askartelu- ja eläinvideoitakin. Mukana on myös Toca Bocan omista peleistä kuvattuja tarinoita, joista lapsi voi saada inspiraatiota omiin leikkeihinsä.

Sovelluksen käyttö on helppoa. Videoita voi selailla vapaasti ja pelkkien sanahakujen sijaan tietyn tyylisiä videoita voi etsiä esimerkiksi eläin- tai peliohjainkuvakkeita painamalla.

img_2052-1Harmillinen puoli palvelussa on se, että se on englanninkielinen. Kaikki videot eivät tietenkään sisällä puhetta eikä kieli esimerkiksi pelivideoiden katselussa ole välttämättä se oleellisin juttu, mutta kyllähän sitä suomea tietysti aina mieluiten kuuntelisi.

Testitenavaa, 6, ei kielimuuri haitannut. Joitain Mine-videoita istuin vieressä ensin simultaanitulkkaamassa, mutta hyvin pian sain lähtöpassit. Videota ymmärsi kuulemma ilman selostustakin. Kaiken kaikkiaan lapsi oli palvelusta hyvin innoissaan. Tietysti tämän kaltaiset videot olivat hänelle ihan uuttakin, sillä sitä YouTubea ei tosiaan ole ihan kauhean usein tullut katseltua.

img_2051-1

Itseäni miellytti videoiden opettavaisuus ja lyhyyskin. Aina ei tarvitse syventyä tv-sarjaan tai elokuvaan. On kiva, että lapsellakin on mahdollisuus vain selailla nettiä omaksi ilokseen ilman, että tarvitsee pelätä törkysisällön iskevän silmille.

Katselun lisäksi Toca TV mahdollistaa myös omat videot. Mukana on erikoistehosteita, joiden avulla voi saada kuvauskohteen päähän tippumaan vaikka jättijäätelön. Lasten hupivideot ja vloggaukset eivät kuitenkaan päädy nettiin, vaan jäävät vain perheen ja ystävien katseltaviksi laitteen muistiin.

Mitä maksaa? Sovelluksen lataus on ilmaista, mutta sisältöä nähdäkseen täytyy maksaa 5,49 euroa maksava kuukausimaksu. Palvelua saa kuitenkin kokeilla aluksi muutaman kerran ilmaiseksi.

Katso palvelun traileri tästä!

Kokeilemiimme Toca Bocan peleihin voit tutustua tästä

 

Plussat

+ Ei sisällä mitään sopimatonta, edes mainoksia.

+ Sovelluksen käyttö ei vaadi lukutaitoa ja on muutenkin helppoa.

+ Hinta on kohtuullinen.

+ Toca TV on ihan erilainen kuin Netflix ja muut vastaavat tv-sarjoja sisältävät palvelut.

+ Erilaista sisältöä on paljon ja uusia videoita ladataan palveluun jatkuvasti.

+ Lapsi voi itsekin tehdä videoita, mutta ei vahingossa ladata niitä nettiin.

+ Enää ei tarvitse laskea lasta YouTubeen Lego-videoiden takia.

 

Miinukset

– Videoissa puhutaan englantia.

– Kuukausimaksullinen palvelu voi tuntua kalliilta, jos perheessä maksetaan jo valmiiksi jostain muistakin lastenohjelmapalvelusta.

– Toisin kuin monet pelit Toca TV vaatii toimiakseen nettiyhteyden.

 

Voit ladata sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Toca TV
Androidille sovellus löytyy täältä: Toca TVKategoriat:3–4-vuotiaille, 5–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille, 9-12-vuotiaille, iOS (Applen laitteet), Pelit, Sovellukset

Avainsanat:, ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: