Väestöliiton Oma päivä -sovellus tuo lapsen arjen näkyväksi

Huom! Sovellus on poistunut toistaiseksi sovelluskaupoista.

Väestöliiton julkaisema sovellus antaa lapselle mahdollisuuden kuvittaa ja sanoittaa päivänsä kulku. Sovelluksen avulla vanhemmat näkevät lapsen arjen niin kuin tämä on sen itse kokenut.

Pelissä käydään läpi yksi kokonainen päivä. Alussa valitaan omaa perhettä kuvaavat hahmot ja väritetään ne. Sitten pohditaan, kuinka kiire aamulla oli, missä kukin perheenjäsen päivänsä vietti, mitä harrastettiin ja niin edelleen.

Lapsella on mahdollisuus kuvata päiväänsä piirtämällä, puhettaan äänittämällä sekä valokuvaamalla.

Ohjeet tulevat selkeästi suomeksi puhuttuina ja kertojaäänen esittämiin kysymyksiin vastataan ylös- tai alaspäin osoittavia peukkuja painamalla. Pelaajan ei siis tarvitse välttämättä osata lukea tai kirjoittaa.

Oma päivä sopi meille kuin nenä päähän, sillä muuten varsin sujuvasanainen Testitenava ei tavallisesti kauhean laveasti viitsi päivästään kertoa.

Useimmiten kysymyksiin on vastauksena “En muista”. Myös nuivaa tuhahtelua iPadin takaa on kuultu, kun vanhemmat ovat yrittäneet udella, kenen kanssa eskarissa leikittiin, mitä oli ruoaksi ja millä mielellä sitä muuten vain tänään ollaan.


Sovelluksen avulla sain lapsesta irti ihan uudenlaisia juttuja. Opin esimerkiksi sen, että hänen mielestään aamumme ovat kiireisiä, vaikkei itsestäni siltä ole yleensä tuntunutkaan. Kiinnostavaa oli myös saada tietää, mitä hän ajattelee vanhempien päivän aikana tekevän. “Äiti tuijottaa koko päivän tietokonetta ja isi vaan istuu työpaikalla.” Ehkäpä jossain vaiheessa voisi ottaa puheeksi myös vanhempien työtehtävät…

“isillä on aamuisin eniten kiire.”

Lapsi piti pelistä ja sen kulun kertomisesta paljon. Huonona puolena hän mainitsi sen, että “pelihahmojen tarkka värittäminen on vaikeaa” ja “äänittäminen ei aina onnistu”. Itse huomasin, että peli kaatui pari kertaa noin viikon kokeilujakson aikana. Ajoittaisista hankaluuksista huolimatta kokonaisuus oli kuitenkin ainakin meidän tarpeisiimme hyvin toimiva.

Tykkäsin myös siitä miten sovellus kertoo vanhemmalle lapsen pelaamisesta. Sovellukseen voi tallettaa oman sähköpostiosoitteensa, jolloin pdf-koosteen lapsen päivästä voi tilata suoraan sähköpostiin. Pakollista osoitteen antaminen ei kuitenkaan ole, ja lapsen tekemän tarinan katselu suoraan sovelluksesta toimii itse asiassa paremmin.

Mikään peli ei tietenkään korvaa juttelua lapsen kanssa enkä aio lopettaa tiivamistani jälkikasvun päivän kulusta. Hyvä työkalu lapsen fiilisten kartoittamiseen ja keskustelunaloittaja se kuitenkin on.

Sovellus on suunnattu 5-12-vuotiaille lapsille vanhempineen. Se on Väestöliiton asiantuntijoiden ideoima ja suomalaisen NordicEdun toteuttama.

Peli on ilmainen eikä sisällä mainoksia etusivulla olevia yhteistyötahojen logoja enempää, mutta vanhemmille suunnatussa lapsilukottomassa lisätieto-osiossa on linkkejä pelin nettisivuille sekä sosiaaliseen mediaan.

Pelissä on mahdollisuus luoda erillinen oma päivä useammalle eri lapselle.

Lue myös:

• Lapsen ikiomaan sovellukseen tallentuvat arki ja unelmat
• Näin teet iPadista lapsiturvallisenKategoriat:5–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille, 9-12-vuotiaille, Ilmaiset, iOS (Applen laitteet), Pelit, Sovellukset

Avainsanat:, ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: