6 kuusivuotiaan suosikkipeliä tabletille

Listasin noin vuosi sitten viisivuotiaan suosikkipelit tabletille, ja tokihan maku vuodessa muuttuu. Kokosin siis yhdessä tuoreen eskarilaisen kanssa tämän nykyiset suosikit yhteen postaukseen.

Kuusivuotiaan pelitoiveet ovat saaneet vanhemmat välillä kovillekin, kun aikuisen valitsemat pienten lasten hiekkalaatikkopelit eivät enää yksin riitäkään. Kavereiden vaikutus on ihan eri luokkaa kuin vielä vuosi sitten.

Lapsen siirtyessä vähitellen pelaamaan iPadilla ”isojen pelejä”, tarvitaan aikuisen apua ja valvontaa entistä enemmän. Monia pelejä olemmekin pelanneet ainakin aluksi yhdessä, ja uudet pelit joutuvat aina ensin vanhempien syyniin.

Muutos entiseen on myös epäonnistumisen mahdollisuudessa. Pikkulasten peleissä sellaista ei nimittäin yleensä ole, mutta esimerkiksi taistelupeleissä voi aina hävitä. Pettymysten sietämistä tulee siis harjoiteltua nyt väistämättä. Toki taidotkin karttuvat.

Viisivuotiaana Testitenavan listalle mahtui peräti kaksi Mikko Mallikas -peliä. Niiden suhteen maku ei sentään ole vielä muuttunut:

”Kirjoita sinne, että mä tykkään niistä Mikko Mallikaista vieläkin.”

img_1708

1. Lego Nexo Knights

Lego-peli, jossa seikkailevat kaupan hyllyltä tutut Lego-ritarit on kuusivuotiaan ehdoton suosikki juuri nyt. Peli on koukuttavampi kuin hiekkalaatikkopelit, joita Testitenava oli ennen tätä enimmäkseen pelannut, mutta toisaalta se tuntuu olevan pitkäaikainen ilo.

Peli on ilmainen ja siinä puhutaan suomea. Tarkoitus on taistella ilkeän näköisiä pahiksia vastaan. Mäiskettä siis riittää.

Uusia aseita saa Lego-lehtien ja -pakettien mukana tulevista peliin skannattavista kilvistä. Nexo-ritarien suosioon tuntuu vaikuttavan sekin, että sitä pelaavat ”kaikki” kaveritkin. Vaikka kyseessä on taistelupeli, se on loppujen lopuksi aika harmiton. Varsinkin, jos lapsi on jo katsellut esimerkiksi piirrettyjä, joissa on toimintakohtauksia. On tietysti ihan lapsikohtaista, millainen kokemus tällainen vauhdikkaampi peli on.

Lapsen kanssa on hyvä puhua myös siitä, ettei kaikkia pelissä näkyviä härpäkkeitä ole välttämätöntä ostaa kaupasta. Lue lisää

Ikäraja: 7, tosin App Store kertoo pelin sopivan yli 5-vuotiaille

Tenavan tuomio: Mun suosikkihahmo on Lance ja mun parhaan kaverin suosikki on Clay. Mä oon voittanut Lieskan taistelussa. Se oli ihan kamalan vaikee, mutta äiti auttoi siinä. Kiva, että tässä puhutaan suomea.

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Lego Nexo Knights: Merlok 2.0
Androidille peli löytyy täältä: Lego Nexo Knights: Merlok 2.0

 

2. Minecraft: Pocket Edition

Supersuosittu peli, jonka hankkimisesta keskustelimme kauan sen ikärajan takia. Alle 7-vuotiailta kiellettyä peliä alettiin lapsen kaveripiirissä kokeilla laajalti jo viisivuotiaana. Päätimme tutustua peliin yhdessä, sillä lapsi tuntui näkevän peliä kuitenkin kavereidensa luona vieraillessaan.

Aluksi Testitenava pelasi Minecraftia isänsä kanssa, mutta kokemuksen karttuessa hän on siirtynyt pelaamaan itse.

Pelissä rakennetaan omaa maailmaa kuutionmuotoisista palikoista. Pelkkään rakenteluun on oma osionsa, ja lisäksi tarjolla on ”selviytymisosio”, jossa taistellaan miekalla pahiksia, muun muassa creeper-monstereita vastaan. Meillä lapsi ei halua taistella ja on keskittynyt oman maailmansa rakenteluun, mikä sopiikin eskari-ikäiselle mielestäni oikein hyvin.

Peli kannustaa luovuuteen ja lukemiseenkin (olemme lainanneet kirjastosta rakennusohjekirjoja). Lisäksi se on kaveripiirin tyttöjen ja poikien yhteinen juttu, jonka tiimoilta tarinaa, piirustuksia ja leikkejä riittää. Peli on tablettipeliksi suhteellisen kallis, mutta hintansa arvoinen. Pelin tarjoamia lisäostoja emme sen sijaan ole hankkineet. Emme myöskään ole käyttäneet pelin tarjoamaa mahdollisuutta pelata netissä toisten pelaajien kanssa.

Ennen Minecraftin lataamista pelilaitteen turva-asetukset kannattaakin tarkistaa sekä puhua lapsen kanssa pelien mikromaksuista sekä nettipelaamisesta!

Lue myös: Mikä ihmeen Minecraft – faktat jotka vanhemman täytyy tietää ennen pelin hankintaa

Ikäraja: 7

Tenavan tuomio: Hauskinta tässä on, kun pystyy rakentamaan ihan mitä vaan ja saa taistella, jos haluaa. Zombeista kuuluu hauska ääni, mutta mä otin sitä sun blogias varten kuvan creeperistä. Tein sille kiviaitauksen, ettei se lähde kuvasta karkuun.

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Minecraft: Pocket Edition
Androidille peli löytyy täältä: Minecraft: Pocket Edition
ja Windowsille tästä: Minecraft: Pocket Edition

 

img_7455

3. Toca Blocks

Aina turvallisen ja laadukkaan Toca Bocan versio rakentelupelistä sopii niille, jotka ovat vielä hieman liian pieniä Minecraftiin. Ja sopii peli toki vanhemmillekin lapsille. Toca Blocksin avulla saimme joka tapauksessa viivytettyä Minecraft-kuumetta muutaman kuukauden verran.

Turvallisessa hiekkalaatikkopelissä rakennetaan omaa mielikuvitusmaailmaa erilaisia palikoita yhdistämällä. Mukana seikkailee kolme eläinhahmoa, joita voi itse luomassaan virtuaalimaailmassa liikuttaa. Pahiksia tai taisteluita ei ole.

Peli sopii Minecraftin tapaan hyvin yhdessä pelattavaksi. Peli on ihanan värikäs, ja se antaa lapselle oivan välineen oman mielikutuksen ja luovuuden esille tuomiseen. Peliin syntyviä kauniita luomuksia voi hyvin kutsua taiteeksi. Lue lisää

Ikäraja: Sopii noin 5-9-vuotiaille.

Tenavan tuomio: Tässä pystyy rakentaa eri juttuja. Mä oon tehnyt sillan ja rappuset, jotka meni maan alle. Tein maan alle myös keltasen majan, jossa asuu se kissatyyppi. Majassa on uuni, jossa kissa paistaa ruokaa.

Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Toca Blocks
Android-laitteelle peli löytyy tästä: Toca Blocks

 

4. Lego Super Heroes

Nexo-ritarien lisäksi 6-vuotiaat pojat tuntuvat fanittavan supersankareita. Lego-maailmassa hurjimpiinkin tyyppeihin samastuminen on onneksi turvallista.

Ilmainen Lego Super Heroes on autopeli, jossa Batman ja muut supersankarit yrittävät päihittää arkkivihollisiaan. Tarkoitus on käytännössä ajaa pahista takaa autolla hyppyreistä hyppien ja kolikoita ja muuta sälää keräten. Pelin edetessä saa uusia ajokkeja ja uusia sankareita pelattavaksi. Niin, ja myös pahiksilla voi halutessaan pelata! Ajeluiden välissä katsellaan englanninkielisiä videopätkiä supersankareista.

Vaikka supersankareiden elämä on yleensä yhtä taistelua, ei ajelupeli mielestäni ole erityisen hurja. Toki se sisältää lievää sarjakuvaväkivaltaa (autot muun muassa ampuvat toisiaan harppuunoilla), mutta se on kuitenkin luonteeltaan kepeän humoristinen.

Peli ei ilmaisuudestaan huolimatta sisällä lisäostoja, eikä pelaaminen vaadi englannin kielen taitoa.

Ikäraja: 7

Tenavan tuomio: Jos pelaa Kissanaisella, pitää pelata hyviksiä vastaan. Vau! Ihan uskomatonta! Tää peli on varmaan pienemmille liian jännä.

Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Lego DC Super Heroes Mighty Micros
Androidille peli löytyy täältä: Lego DC Super Heroes Mighty Micros

 

img_0854

5. Loputon pelihalli

Tinybop on tehnyt kasoittain kehittäviä ja mielikuvitusta kutkuttavia sovelluksia. Loputtomassa pelihallissa lapsi saa rakennella ihan oman pelin valmiiksi annettuja aineksia luovasti yhdistämällä.

Olemme käyttäneet sovellusta lähinnä yhdessä, sillä käyttöliittymä ei ole aivan yksinkertainen. Peli sopii oikein hyvin koululaisillekin. Ihan pikkuiset eivät varmasti pääse edes alkuun ilman aikuisen apua. Joka tapauksessa lapsen lisäksi myös äitiä miellyttää tällainen tee-se-itse-meininki. Luovaa askartelua, mikä voisi olla parempaa puuhaa tabletin kanssa? Lue lisää

Ikäraja: Sopii yli 5-vuotiaille.

Tenavan tuomio: Musta on kivaa, että voi tehdä oman pelin, jonka voi antaa vaikka koko maailmalle pelattavaksi. Mä tein sellasen pelin, jossa on hämähäkki. Se oli tosi vaikee.

Voit ladata pelin iOS-laitteelleesi tästä: The Infinite Arcade

 

PokemonGo.

6. Pokémon Go

Tokihan tämä hittipeli piti saada listalle, vaikkei lapsella ole edes omaa laitetta, jolla peliä voisi pelata. Olemme kuitenkin käyneet Pokémon-jahdissa niin, että kuusivuotias pelaa jomman kumman vanhemman puhelimella. Myös kauppamatkoille ja kävelylenkeille lapsi lähtee mielellään, jos hänelle lupaa äidin kännykän lainaan.

Peli on lapselle myös sosiaalinen juttu. Todella monet kaverit pelaavat peliä, ja lapsille on tärkeää päästä näyttämään toisilleen saalistaan sekä puhumaan eri pokémoneista.

Omaa laitetta, jossa Pokémon pyörisi mangutaan aina välillä. Pelissä on kuitenkin sellaisia ominaisuuksia, kuten pelinsisäisten ostojen mahdollisuus, joiden takia en antaisi eskarilaisen pelata vielä täysin valvomatta. Enkä päästäisi lasta kalliin älypuhelimen kanssa muutenkaan yksin pihalle saati ympäri kaupunkia juoksentelemaan.

Vanhempien kanssa yhdessä Pokémon-hommat ovat kuitenkin tosi kivaa tekemistä. Lue lisää

Ikäraja: Käytä omaa harkintaa.

Tenavan tuomio: Pokémonien kerääminen on tosi kivaa! Haluisin löytää Pikachun. En tiedä, miten sen vois saada. Kaikki lapset haluu saada sen, ja mun yhdellä kaverilla on se! Tykkään pelata äidin kanssa sen kännykällä.

Voit ladata sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Pokémon GO
Androidille peli löytyy täältä: Pokémon GO 

 Kategoriat:5–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille, 9-12-vuotiaille, Android, Ilmaiset, iOS (Applen laitteet), Pelit, Sovellukset, Windows Phone

Avainsanat:, , , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: