Pokémon Go koukuttaa ja saa hien pintaan

Pokémon Go ajaa pelaajan takuuvarmasti ulos. Nintendon julkaisemassa pelissä on tarkoitus napata kännykkäänsä Pokémoneja, joita voi luurata missä tahansa kaduilla, pusikoissa ja pihoilla. Otukset huomaa ympäristöä sovelluksen avulla tarkkailemalla.

PokemonGo.

Ulkona liikkuessa seurataan sovelluksen karttanäkymää ja suunnistetaan kohti maastossa olevia pokémon-pysäkkejä eli Pokéstoppeja. Pysäkkien luota löytyy kaikenlaista tarpeellista tavaraa kuten virtuaalisia pokémonin munia sekä pokepalloja, joiden avulla pokémoneja pyydystetään. Itse elikon osuessa kohdalle se metsästetään laitteen muistiin.

Metsästämisen lisäksi pokémoneja saa munista, jotka kuoriutuvat, kun on kävellyt sovellus auki tarpeeksi pitkään. Pyydystettyjä otuksia voi myös kehittää vahvemmiksi sekä laittaa kamppailemaan muita pokémoneja vastaan niin ikään maastosta löytyvillä pokégymeillä pelaajan saavutettua tason 5.

Peli on ollut heti julkaisunsa jälkeen suuri hitti, ja maailmalla se on aiheuttanut kohuakin. Pokémoneja epätoivoisesti jahdanneet aikuiset pelaajat ovat joutuneet onnettomuuksiin sekä parveilleet tukikohtien ympärillä ruuhkiksi asti. Muutakin hässäkkää on ollut.

Testasimme iOSille ja Androidille saatavana olevaa peliä. Pelaaminen oli kivaa ja koukuttavaa, muttei ongelmatonta.

img_0575

Plussat

 • Pokémonien jahtaaminen on todella hauskaa.
 • Koko perhe voi osallistua, ja jälkikasvu on helppo houkutella pelin avulla mukaaan iltakäveylle.
 • Pelatessa tapaa uusia tuttavuuksia. Pokémon on hyvä keskustelunaloitus kaverille, jos lapsi on ujo.
 • Tulee liikuttua. Seuraavaa kartalla näkyvää pokéstoppia ja seuraavan kulman takana ehkä piileskelevää pokémonia tekee aina mieli tavoittella, ja huomaamatta tulee talsittua hiki päässä monta kilomeriä.

Miinukset

 • Peli kaatuilee ja on muutenkin buginen.
 • Käyttöliittymä ei ole ihan helppo eikä ohjeita ole.
 • Pokémon GO on free-to-play-peli. Se on siis ilmainen, mutta se tarjoaa innokkaalle pokémonkouluttajalle lisäostoja houkuttimien ja muiden peliä helpottavien lisäosien muodossa.. Pelata voi hyvin pitkälti ilmaiseksikin.
 • Pelin kanssa lapsi voi joutua vaaratilanteisiin. Ainakin meillä tuijotettiin kännykän ruutua niin tiivisti, että ympäröivää liikennettä ei tullut aina huomioitua tarpeeksi.

Lue myös: Näin teet iPadista lapsituvallisen

 

Miltä pelaaminen tuntui?

Pokémon GO:n kaltainen lisätyn todellisuuden peli tuntuu vanhasta Nintendo-fanista suorastaan taialta. Ympäristöä tulee katsottua ihan eri tavalla, kun tutuilta kulmilta on mahdollista löytää jotain uutta.

Myös lapsi oli innoissaan. Pelasimme peliä koko perheen voimin yhdessä, sillä 6-vuotiaalla ei omaa puhelinta vielä ole eikä häntä voisi kauhean kauaksi kotoa vielä yksin päästääkään. En myöskään halua antaa lapselle yksin pelattavaksi free-to-play-pelejä, sillä hänellä ei ole vielä tarpeeksi hyvää käsitystä rahan arvosta.

img_0555Jo ensimmäisellä pelikerralla kilometrejä kertyi useita, kun juoksimme lähitienoon pokestopilta toiselle. Herätimme paikallisessa leikkipuistossa suurta kummastusta, koska hylkeennäköinen Seel-pokémon luurasi kiikun vieressä ja tokihan se oli siitä pakko käydä nappaamassa.

Peli koukutti niin, että selviydyimme retkeltämme kotiin vasta tunti nukkumaanmenoajan jälkeen. Kauemminkin olisi viihtynyt, puhelimesta vain loppui akku.

Pokéstoppeja näytti tavallisessa espoolaislähiössä olevan runsain mitoin, joten pelata voi varmasti ainakin kaupunkialueella missä vain. Harmistusta aiheuttivat kuitenkin pelin kaatuilu ja pitkät latausajat, jotka ehkä kuitenkin korjaantuvat aikanaan päivitysten myötä.

Pokémon GO saattaa kannustaa pelaajia innokkaammin ulkoiluun. Ainakin pelin avulla lapsi (tai itse) saa tylsistä kauppa- ja kaupunkireissusta enemmän irti.

Peli sopii mielestäni aikuisten lisäksi sen ikäisille lapsille, joilla on jo oma kännykkä ja joiden kanssa on keskusteltu rahan käytöstä peleissä. Jos vanhemmalla riittää intoa, on Pokémon GO myös oiva harrastus yhdessä lapsen kanssa.

Toisin kuin suurin osa muista tämän blogin peleistä, Pokémon GO tarvitsee toimiakseen nettiyhteyden.

Katso Pokémon GO:n traileri.

Voit ladata sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Pokémon GO
Androidille peli löytyy täältä: Pokémon GO 

Windowsille peliä ei ole ainakaan toistaiseksi saatavilla.Kategoriat:7–8-vuotiaille, 9-12-vuotiaille, Android, iOS (Applen laitteet), Pelit, Yleiset artikkelit

Avainsanat:, , ,

 1. Kiitos tästä, selvensi vähän vielä lisää pelin toimivuutta. Paremmin siis, kuin hurahtaneiden kavereiden hehkutukset 😀
  Tämä voisi olla kiva keino saada lainalapset ulos ja liikkumaan. Aluksi täytyy kyllä lähteä mukaan, 7- ja 10-vuotiaat voi vielä helpostikin unohtua tiirailemaan liikaa kännykkää, ja ympäristö saattaa siinä unohtua. Itselle geokätkö-ohjelma auki ja koirat matkaan, ja koko porukka saa mukavasti liikuntaa!

  Pitääkin vielä käydä läpi vähän pelien maksullisuutta (hyvin jo tietävät, ettei meillä haluta käyttää tietokone- ja kännykkäpeleihin rahaa, vaan ilmaisversioiden on riitettävä) ja liikennekäyttäytymistä ja muuta. Ja sitten vaan menoksi 🙂

  • Kannattaa ehdottomasti kokeilla! Kyseessä on oikein hauska peli, mutta itse tosiaan huomasin, että lapsi on parempi päästää pelaamaan jossain rauhallisemmassa paikassa kuin kaupungilla vilkkaan liikenteen seassa 🙂

   Hauskaa, että mainitsit geokätköilyn! Senkin harrastuksen kokeilu on ollut meillä mielessä.

 2. Itsellä ei ole kavereita joten en vitti yksin tuolla kaduilla kävellä pelaamassa pokemongo :_(

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *