Tabletin avulla kellon voi oppia yhdessä hujauksessa

Kellon opettaminen lapselle

Kellon harjoitteleminen tuli perheessämme ajankohtaiseksi, kun lapsi lähestyi eskari-ikää ja kysely kellonajoista alkoi. Milloin on nukkuma-aika? Kuinka pitkä aika on tunti? Onko kello jo seitsemän?

Olin jo tovin etsinyt kellon opetteluun sopivaa, yksinkertaista ja suomenkielistä iPad-sovellusta. Ja tässä se nyt oli. Moji Kello on ruotsalainen, mutta se on  dubattu varsin kelvollisesti myös suomeksi.

Peli toimii yksinkertaisesti. Lukijaääni kertoo kellonajan, ja lapsen tehtävä on pyöritellä kellotaulun viisarit sormella kohdilleen. Peli alkaa tasatuntien opettelusta ja etenee siitä vähitellen lapsen taitojen mukaan vaikeampiin aikoihin. Palkinnoksi oikeista vastauksista kellon viereen lennähtää lintuja, väärästä vastauksesta lintu katoaa.

”Pitääkö puoli viidessä olla pikkuviisari ennen vai jälkeen vitosen?”

Eskarilainen pelasi ensi kokeilulla pelin kaksi ensimmäistä tasoa läpi ja oppi kuin itsestään, miten viisarit ovat, kun kello on ”tasan” tai ”puoli”. Varttia vaille ja yli -tyyppiset tehtävät piti kuitenkin jättää seuraavaan pelikertaan, joka koitti vasta viikkoa myöhemmin.

Ihmeen helposti oppi kuitenkin tarttui täysin ummikolle päähän. (Taidonnäyte alla)

Sanoisin, että tällaisen pelin avulla lapsi voi oppia kellon hyvinkin nopeasti. Sovellus on silti vain opetuksen apuväline, ja vanhempaakin tarvitaan. Ainakin meillä lapsi halusi kunkin peliosion aluksi aikuisen näyttävän kerran esimerkkiä sekä ihan sanallista palautetta siitä, mikä meni vikaan, jos viisarit eivät olleetkaan oikein.

Hauska yksityiskohta on muuten pelin aloitusruudulla näkyvä kellotaulu, joka näyttää aina ajantasaista kellonaikaa. Napista painamalla kellonajan kuulee ääneen luettuna. Niin lapsi saa halutessaan aina tietää, paljonko kello on, vaikkei sitä itse osaisi vielä lukeakaan.

Moji-sarjasta löytyy myös kaksi muuta peliä. Moji Bingo Math on matikkaa opettava bingopeli. Sen avulla hieman edistyneemmät voivat harjoitella laskujen lisäksi myös kelloa yhdistelemällä viisarikellonaikoja digitaalisiin kellonaikoihin. Moji Multi taas tarjoaa hyvän kertauksen kertotauluihin.

Voit hankkia sovellukset iOS-laitteellesi tästä: Moji Kello
Android-versio näyttää toistaiseksi poistuneen Google Play -kaupasta. Kategoriat:3–4-vuotiaille, 5–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille, iOS (Applen laitteet), Opetuspelit, Pelit, Sovellukset

Avainsanat:, , , ,

1 vastaus

  1. Hei!

    Tuo vaikuttaa kelvolliselta sovellukselta!

    Jos ei omista iPadia tai muuta Applen laitetta, niin tämä yksinkertainen sovellus, joka toimii missä tahansa nettiselaimessa voi myös auttaa oppimaan kelloa:

    http://heratyskello.com/opiKelloa/

    Tuossa lapsi voi pyörittää viisarit haluamaansa kohtaan ja kuulee sen jälkeen puhuttuna kellonajan suomeksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: