Pikaohje: Näin teet iPadista lapsiturvallisen

img_7471Tabletin kanssa puuhaava napero voi saada lyhyessä ajassa paljon harmia aikaan, jos laitteen asetuksia ei ole säädetty lapsiturvallisiksi. Näillä ohjeilla säädät iPadin tai iPhonen niin, ettei lapsi pääse surffailemaan netissä aikuisten sivuille tai ostele ilmaispelissä timantteja koko kuukausipalkalla sillä aikaa, kun vahtivuorossa oleva aikuinen piipahtaa vessassa.

 

1. Mene kohtaan asetukset ja etsi sieltä yleiset ja sen jälkeen rajoitukset

 

2. Ota rajoitukset käyttöön ja aseta nelinumeroinen koodi. (Älä anna lapsen kurkkia olan yli)

 

3. Aloita ruksiminen

img_7477

Klikkaa nappulat valkoiseksi niiden ohjelmien kohdalla, joita et halua lapsesi käyttävän. Jos esimerkiksi Safarin ottaa pois käytöstä, lapsi ei pääse surffailemaan netissä. Jos selaimen tahtoo kuitenkin säilyttää, löytyy rajoituksista myös netin sisältöä suodattava kohta (verkkosivustot – rajoita aikuissisältöä). Samassa kohdassa pääsee myös kirjoittamaan käsin nettiosoitteita joille lapsella ei ole lupa mennä.

Safarin lisäksi harkinnan arvoinen sovellus on FaceTime. Onhan se kiva, että lapsi voi soitella mummolle, mutta jos sitä tekee viiden minuutin välein, voi rajoituksille olla tarvetta. Myös iBooks Store on hyvä huomioida, koska sieltä voi tehdä ostoja.

4. App Storen nappuloihin kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota

img_7475

Lapsen ei välttämättä tarvitse päästä itse ostelemaan sovelluskaupasta mitään, mutta ainakin App Storen kohta ostot ohjelmissa kannattaa estää varsinkin, jos lapsi pelaa pelejä, joissa on mahdollisuus pelinsisäisiin lisäostoihin.

Myös oikeuden poistaa ohjelmia voi kieltää. Näin lempipelit eivät katoa, vaikka taapero löytäisikin kivat poistoruksit ja oppisi painelemaan niitä. (Ohjelmien poisto ei ole ongelmista vakavin, koska sovellukset saa aina ladattua takaisin, mutta peliin tallennetun tiedot ja etenemisen sovelluksen poistaminen usein pyyhkii.)

5. Huomaa ikäraja-asetukset

Ohjelmat-kohdassa pääsee säätämään iTunesista ladattavien ohjelmien ikärajoja. Jos ruksit laittaa kohdilleen, ei tule itsekään vahingossa ladanneeksi lapsen laitteelle isommille suunnattuja pelejä. Tv-ohjelmien ja elokuvien suhteen tulee muistaa, että ikäraja-asetukset koskevat vain iTunesista ostettua sisältöä. Jos laitteella on esimerkiksi Netflix, täytyy ikärajoitukset käydä asentamassa siihen erikseen. Mistä päästäänkin seuraavaan kohtaan:

6. Säädä asetukset kohdilleen myös lataamissasi sovelluksissa

Katso kaikkien lapsesi käyttämien sovellusten ”vanhempien osio” tai ”asetukset” aina erikseen läpi. Lasten peleissä voi esimerkiksi usein päättää, saako pelaaja tallettaa vaikka pelissä otettuja kuvia laitteen kuvakansioon tai postata pelituloksiaan sosiaaliseen mediaan. (Kaikkien sovellusten Facebook- ja Twitter-postaukset pystyy estämään muuten myös kokonaan sieltä asetukset-yleiset-rajoitukset-kohdasta.)

7. Applen salasana estää ostot

Jos perheen käytössä on yhteinen laite, ei asetuksia ehkä aina jaksa tai muista säätää edestakaisin. Itse en esimerkiksi ole rajoittanut omasta iPhonestani App Storen ostoja, vaikka mukelo laitteella satunnaisesti pelaileekin. Koska lapsi voisi periaatteessa siis ostella sovelluskaupasta tai tehdä pelin sisäisiä ostoja, olen supertarkka Apple ID -salasanani kanssa. Ilman sitä ostoja ei kännykälläni pysty tekemään, vaikka muut asetukset poskellaan olisivatkin.

Huomaa kuitenkin, että ostotapahtuman jälkeen, kun salasana on naputeltu, ”piikki” App Storeen saattaa jäädä auki 15 minuutin ajaksi. Tämän ominaisuuden saa pois asetuksista eikä ongelma ilmeisesti ilmene, jos käytössä on sormenjälkitunnistus. Joka tapauksessa kannattaa asettaa laite kysymään salasanaa, joka kerta, kun sovelluskaupasta ollaan lataamassa jotakin, vaikka vain ilmaissovellusta. Ei vara venettä kaada.

Lue myös: Näin rajoitat pienen lapsen iPadin käyttöä teknisesti

App Storessa on myös tutustumisen arvoinen ”vanhempien opas iTunesiin”. Linkki löytyy, kun selaat näytön ihan alas sovelluskaupan etusivulla ollessasi. Sieltä löytyy osin näitä samoja ohjeita sekä muitakin vinkkejä.Kategoriat:Vinkkipankki, Yleiset artikkelit

Avainsanat:, ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *