Viihdevintiöt valitsi vuoden 2015 parhaat lastenpelit

Hei! Tämä juttu on jo aika vanha, vaikka se hyviä äppivinkkejä sisältääkin. Uudempia peliehdotuksia löytyy täältä: Viihdevintiöt valitsi vuoden 2020 parhaat lastenpelit

Vuosi alkaa olla pulkassa ja on aika valita vuonna 2015 pelaamistamme lasten mobiilipeleistä parhaat.

Valintakriteereinä olen käyttänyt viihdyttävyyttä, kehittävyyttä ja turvallisuutta. Valitsemani pelit ovat hyvin tehtyjä. Ne eivät sisällä kolmannen osapuolen mainoksia eikä niissä etenemiseen tarvita rahaa. Suomalaisuus ei ollut pelejä valitessa erityinen kriteeri, mutta kas, peräti puolet listan peleistä sattuu olemaan kotimaista alkuperää!

Tottahan toki olen kysynyt mielipidettä myös Testitenavalta, joka on virallisesti ja juhlallisesti hyväksynyt tämän listan.

 

1. Tinybop Robot Factory

IMG_4495.PNG

Luovuuteen kannustavassa ja monipuolisessa sovelluksessa rakennetaan robotteja. Tarjolla on runsain mitoin valmiita osia, joista saa koottua yksilöllisen kojeen, jota voi sitten kokeilla kävelyttää, juoksuttaa tai lennättää laboratorion ulkopuolellakin. Erityisen hauskaa pelissä on mikrofonin käyttö: Robotin voi laittaa puhumaan omaa ääntään käyttäen. Valmiit robotit tallennetaan ja niillä voi palata leikkimään yhä uudestaan.

Tenavan tuomio: “Mä tein robotin, joka huutaa soo soo soo.”
Suosittelemme: 4–8-vuotiaille
Lue lisää: Koko arvostelu
Hanki tästä: iOS

2. Toca Life: City

IMG_5354

Virtuaalisella nukkekodilla leikkiminen on kivaa, mutta kokonainen virtuaalinen kaupunki se vasta jotain onkin. Kaupungista löytyvät niin teatteri kuin kampaamokin. Hahmojakin on niin paljon, että jokainen leikkijä löytää varmasti mieleisensä joka tilanteeseen. Aivan erityistä sovelluksessa on se, että ruudun tapahtumia pääsee nauhoittamaan omalla selostuksella ryyditettynä videoksi. Näin roolileikit muuttuvat helposti ihan oikeaksi pieneksi elokuvaksi!

Sarjan toinen uutuus, Toca Life: School, on myös hyvä.

Tenavan tuomio: “Tykkään siitä, kun teatterissa voi nauhottaa sen teatteriesityksen.”
Suosittelemme: 4–8-vuotiaille
Lue lisää: Koko arvostelu
Hanki tästä: iOS, Android, Windows

3.  Kikattavan Kakkiaisen naamaralli

img_7033

Harvemmin sitä naamallaan tulee pelattua, mutta Kakkiaisen kanssa sekin on mahdollista. Pelin idea on matkia näytöllä ilveilevien eläinten ilmeitä laitteen etukameralle. Tuloksena syntyy älyvapaa kuvakavalkadi, joka paitsi kertoo onnistumisesta myös naurattaa takuulla. Peli sopii hyvin porukalla pelattavaksi. Vanhempienkin kannattaa kokeilla!

Tenavan tuomio: “Kivointa on, että saa hauskoja kuvia.”
Suosittelemme: Koko perheelle
Lue lisää: Koko arvostelu

4. Kapu kalassa

IMG_3764.PNGHerttaisessa ja värikkäässä sovelluksessa kettu on lähtenyt kalastamaan. Lapsen tehtävänä on ajaa venettä, heitellä virvelillä ja uistella koukkuun vedessä uiskentelevia kaloja. Saaliin voi syöttää ketulle tai heittää takaisin järveen. Pelin toisessa osiossa pääsee askartelemaan vieheitä, joten luovuuttakin pieniltä kalamiehiltä vaaditaan.

Tenavan tuomio: “Hauskinta on, kun osuu mustekalaan ja se räjähtää musteeksi.”
Suosittelemme: 2–6-vuotiaille

5. Elder Goo – Möllit

IMG_5902

Pikku Kakkosen julkaisemasta ilmaispelistä saa eniten irti, kun pelaajia on monta. Neljä eri taidoilla varustettua öttiäistä ohjataan tasolta toiselle puzzleja ratkoen. Ruudulla voi säheltää samanaikaisesti useammatkin sormet. Jo neljävuotias onnistunee pelaamaan tätä hieman yksin, mutta tarvitsee vielä varmasti monin paikoin vanhemman apua. Suosittelemmekin peliä erityisesti vanhemman ja lapsen yhteiseksi tekemiseksi. Haastetta riittää nimittäin aikuisenkin kiinnostuksen ylläpitämiseksi.

Tenavan tuomio: “Mä oisin halunnut pelata tän ihan kokonaan kerralla läpi. Pelasin äidin kanssa.”
Suosittelemme: Koko perheelle
Lue lisää: Koko arvostelu
Hanki tästä: iOSAndroid

6. Sago Mini supersankari

IMG_6799

Supersankariksi sonnustautunut pupu lentelee kaupunkimaisemassa ja auttaa pulaan joutuneita eläinkavereita. Ohjailuun riittää pelkkä tökkiminen, joten pieninkin töppösormilla tökkijä saa sovelluksen avulla onnistumisen elämyksiä. Kyseessä on hauska, mielikuvitusta kutkuttava ja värikäs peli perheen pienimmille. Meille peliformaatti on tuttu useasta aiemmasta Sago Mini -sovelluksesta, mutta “jännä” aihe sekä huumori innostivat silti vielä 5-vuotiaankin pelaamaan.

Tenavan tuomio: “Tykkäsin, kun pupu lensi maan alle. Siellä oli metro.” 
Suosittelemme: 2–4-vuotiaille
Lue lisää: Koko arvostelu
Hanki tästä: iOS, Android, Windows

7. Nampa Tivoli

IMG_6532

Pienimmille pelaajille sopivissa Nampa-peleissä seikkailevat humoristiset ja söpöt eläinhahmot. Huvipuistoon sijoittuva sovellus sisältää useamman minipelin, joissa kootaan muun muassa maailman isointa jäätelötötteröä sekä ajelutetaan eläimiä vuoristoradassa. Minipelin lopuksi eläimet juhlistavat lapsen (aina taattua) onnistumista pienellä diskotanssilla.

Tivolia edelsi niin ikään vuonna 2015 ilmestynyt Nampa Forest, joka on ihan yhtä suloinen.

Tenavan tuomio: “Mä laitan aina maailmanpyörän menemään ihan tosi kovaa.”
Suosittelemme: 2–5-vuotiaille
Lue lisää: Koko arvostelu
Hanki tästä: iOS, Android

8. Ekapeli alku

IMG_3052.PNG

Lukemaan opettavan Ekapelin saaminen tableteille ja vieläpä ilmaiseksi oli vuoden upeimpia juttuja. Peli opettaa lapselle äänteitä ja lukemista. Lisäksi pelaaminen vaikuttaa olevan vieläpä hauskaa. Pelissä tökitään ohjeen mukaan kirjaimia ja tavuja ja onnistumisesta saa kolikoita, joilla voi ostella pelihahmolleen kaupasta virtuaalitavaraa. Peli elää lapsen onnistumisen mukaan. Eli jos jokin asia tuntuu vaikealta, sitä harjoitellaan enemmän. En tiedä, onko se sitten ollut hyvä, että lapsi haluaa tahkota peliä vain kerätäkseen kolikoita ja tehdäkseen ostoksia, mutta ainakin tyyppi lukee nyt tavuja ja osaa kaikki kirjaimet!

Tenavan tuomio: “Tässä pelissä kaupat on kaikkein kivointa. Pelatessa tulee joskus virheitä.”
Suosittelemme: 4–7-vuotiaille kiinnostuksen ja tarpeen mukaan
Lue lisää: Koko arvostelu
Hanki tästä: iOSAndroid

9. Dr. Panda Space

IMG_4688.PNG

Dr. Panda -pelejä julkaistiin vuonna 2015 useampikin, mutta avaruuspeli on meidän suosikkimme. Siinä tuunataan alus ja lähdetään sitten lentelemään pitkin avaruutta. Pandan ohjastaman aluksen kanssa voi pysähtyä tutkimaan useampaa planeetta ja avaruusalusta, joilla tavataan ja autetaan eläimiä puuhissaan. Planeetoilta myös kerätään mukaan kasvinäytteitä.

Tenavan tuomio: “Parasta on törmätä planeetoihin. Joillekin pääsee. Kaikille ei pääse.”
Suosittelemme: 4–7-vuotiaille
Hanki tästä: iOS, Android

10. My Very Hungry Caterpillar

IMG_0694

Pikku toukka paksulaisen oma peli ilmestyi itse asiassa jo vuonna 2014. Kyseessä on erittäin laadukas lastensovellus, johon on ilmestymisensä jälkeen saatu useamman päivityksen myötä paljon lisää pelattavaa, niinpä se puolustaa oikein hyvin paikkaansa vielä tässä vuoden 2015 listankin hännillä. Pelissä hoivataan monista lastenkirjoista tuttua toukkaa ruokkimalla, leikittämällä ja nukuttamalla sitä. Kun toukka on tarpeeksi iso, se koteloituu ja muuttuu lopulta perhokseksi. Sitten perhonen liihottelee taivaalle ja peli alkaa alusta uuden toukan kanssa. Sovellus on tyylikkään näköinen ja sen ohjailu on helppoa. Toukan kanssa voi maalata, kasvattaa kasveja ja mennä jopa veneilemään.

Kerta kaikkiaan hurjan kiva ja aikaa kestävä peli sekä vanhemman että lapsen mielestä!

Tenavan tuomio: “Tää on kaikista kivoin peli! Maailman kivoin!”
Suosittelemme: 2–5-vuotiaille
Lue lisää: Koko arvostelu
iOS-laitteellesi tästä: My Very Hungry Caterpillar
Androidille peli löytyy täältä: My Very Hungry CaterpillarKategoriat:1–2-vuotiaille, 3–4-vuotiaille, 5–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille, Android, iOS (Applen laitteet), Pelit, Sovellukset, Windows Phone, Yleiset artikkelit

Avainsanat:, ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: