Kurkistus pinnan alle – tutkimissovellukset auttavat vastaamaan lapsen tiedekysymyksiin

IMG_6147-0Mitä maapallon sisällä on? Minkälaisia ovat tulivuoret? Vastaukset näihin ja moneeen muuhunkin maantiedettä koskevaan kysymykseen löytyy lasten opetuspelejä kehittävän Tinybopin tuoreesta Maapallo-sovelluksesta.

iLaitteille tarjolla olevassa pelissä pääsee tulivuorten tutkimisen lisäksi myös muun muassa aiheuttamaaan itse maanjäristyksen sekä kasvattamaan hiekkadyynejä.

Kyseessä ei oikeastaan ole perinteisessä mielessä peli, vaan ympäristö, jota saa tutkia omaan tahtiinsa vapaasti ja missä järjestyksessä vain. Jos hauskanpitoa ja oppimista ei lasketa, mitään erityistä päämäärää ei ole. Tarjolla on paljon oikeaa tietoaa lapsille sopivassa muodossa.

”Katsokaa, tulivuori purkautuu!”

IMG_6146Testitenava, 5, halusi ihan alkuunsa tietää, miksi hänelle oli ladattu näin ”omituinen peli”. Idea ei avautunut heti ja lapsi tarvitsi vanhemman mukaan pelihommiin. Pian hän kuitenkin innostui tulivuoren räjäyttelystä ja talojen kaatamisesta maanjäristyksen avulla. Myös maapallon ulkonäön vaihtelu aikojen saatossa kiinnosti. Ruudulla näkyviä nimityksiä kuten proterotsooinen tai fanerotsooinen kausi oli hänelle kuitenkin aika turha lueskella.

Pelissä ei ole puhetta, mutta asiat on tosiaan nimetty tekstein suomeksi. Tekstien lukeminen ei pelaamisen kannalta ole välttämätöntä. Pienemmät tutkiskelevat maapalloa muuten vain, jos intoa riittää, ja lukutaitoiset saavat lisäksi haltuunsa ihan oikeaa terminologiaakin.

IMG_6148Alle kouluikäiset tiedefanit saanevat hommasta kuitenkin eniten irti, jos sovellusta tutkitaan yhdessä vanhemman kanssa. Näin aikuinen voi selittää, mitä ruudulla tapahtuu. Pelin värimaailma tavoittelee realismia eikä se pienestä lapsesta ehkä vaikuta niin kutsuvalta kuin jotkut värikkäämmät lastensovellukset. Myös käyttöliittymä saattaa olla nuorimmille turhan monimutkainen.

Sovelluksen kehittäjä on laittanut App Storeen kohdeyleisön iäksi 6–8 vuotta, mikä kuulostaa mielestäni ihan osuvalta. Luulen, että pelistä innostuminen riippuu kuitenkin ikää enemmän pelaajan henkilökohtaisista kiinnostuksenkohteista. Voisin hyvin suositella tätä opetusmielessä eskarilaista vähän vanhemmallekin, sanotaan nyt vaikka 37-vuotiaalle pelaajalle.

Sukellus sisuksiin

Tinybop on julkaissut Maapallon lisäksi myös neljä muuta opettavaista ja kehittävää sovellusta. Näistä olemme kokeilleet aikaisemmin Ihmiskehoa ja Robottitehdasta. Molemmat ovat olleet kovasti lapsen mieleen eikä kasvattajallakaan ole ollut pelien suhteen valitettavaa.

IMG_6144Ihmiskeho-sovellus on itse asiassa yksi Testitenavan suosikeista. Pelissä pääsee sorkkimaan ja tutkimaan kerros kerroksella kaikkea sitä, mitä ihmisen sisällä on. Sovelluksen avulla tutuksi tulevat lihakset ja luuranko sekä muun muassa kuulon ja näön toiminta.

Lapsen mielestä hauskinta on raahata malli-ihmisen suusta ruokaa sisään ja seurata, miten ape etenee vatsalaukun kautta suolistoon ja lopulta peräsuolen kautta ulos. Sovelluksen avulla nelivuotias Testitenava myös ymmärsi ensi kertaa, mikä luuranko oikeastaan on ja miten se on ihmisen sisällä. Asiasta keskusteltiin kotona tuolloin paljon.

Peli on suunnattu eskarilaisille ja pikkukoululaisille. Siitä on apua erityisesti silloin, kun lapsi alkaa kysellä vähän liian vaikeita kysymyksiä ja vanhempi haluaa konkreettisesti (mutta ei inhorealistisesti) näyttää, mitä ihmisen sisällä on. Pelistä löytyy muuten hyvin konkreettinen oppitunti myös niille, jotka eivät tykkää hammaspesusta. Malli-ihmisen purukalusto päätyy nimittäin aivan järkyttävään kuosiin, jos pelaaja ei halua harjata niitä.

Kokemuksia kolmannesta kokeilemastamme Tinybopista, Robottitehtaasta löytyy aiemmasta postauksesta. Se on näistä kolmesta testaamastamme leikkisin ja soveltuu hyvin vaikkapa jo nelivuotiaalle.

Tutkimispelit ovat lisämaksuttomia eikä niissä ole kolmannen osapuolen mainoksia.

Voit hankkia sovellukset iOS-laitteellesi tästä:

Tinybopin Maapallo
Tinybopin Ihmiskeho

Androidille maapallopeli löytyy täältä: Tinybopin MaapalloKategoriat:5–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille, 9-12-vuotiaille, Android, iOS (Applen laitteet), Opetuspelit, Pelit, Sovellukset

Avainsanat:, , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *