Lukemaan opettavan Ekapelin saa nyt myös tablettiin

IMG_3049.PNGLukemisen alkeita opettava, tähän asti ainoastaan netissä pyörinyt Ekapeli-perhe on täydentynyt mobiiliversiolla.

Ekapeli Alku -sovelluksella eskari-ikäiset ja pikkukoululaiset pääsevät harjoittelemaan kirjainten ja äänteiden toisiinsa yhdistämistä.

Pelin aluksi saa askarrella ja nimetä oman pelihahmonsa, jolla edetään karttanäkymässä tasolta toiselle tehtäviä suorittamassa. Tarkoitus on löytää kuultua äännettä vastaava kirjain useamman kirjaimen joukosta. Jos menee mönkään, hankalaa äännettä harjoitellaan uudestaan. Peli siis elää mukana lapsen oppimisessa. Onnistumisista palkitaan virtuaalikolikoilla, joilla voi ostaa pelihahmolleen vaikkapa uuden hatun tai vinkkikortin tulevia kinkkisiä tehtäviä varten. Äänteiden opettelun lomassa kuunnellaan pätkittäin ääneen luettua tarinaa sudesta samalla tekstiä seuraten.

IMG_3050.PNGMetodit vaikuttavat maallikosta tehokkailta ja peli opettavaiselta. Eikä ihme. Ekapelien takana ovat neuropsykologian professori Heikki Lyytinen sekä Jyväskylän yliopiston ja Niilo Mäki Instituutin työryhmä, josta löytyy muun muassa joukko erityisopettajia, puheterapeutteja ja tutkijoita.

Ekapelien lähtökohtana ovat olleet lapsen kielen kehitykseen perustuvat tutkimustulokset, ja pelit on tekijöiden mukaan tarkoitettu erityisesti niille lapsille, joilla lukemaan oppiminen syystä tai toisesta takkuaa. Peliä suositellaankin vasta yli 6-vuotiaille. En itsekään kannata aivan pienen lapsen laittamista koulunpenkille, edes pelin avulla, jos oma kiinnostus lukuhommiin ei ole ehtinyt vielä herätä. Pelit ovat mitä parhain ja hauskin tapa perehtyä oikeaan tietoon leikin kautta, mutta aina lapsen ehdoilla ja tahtiin.

IMG_3052.PNGAnnoin viittä vuotta lähestyvän Testitenavan kokeilla Ekapeli Alkua, sillä lapsi osaa kirjaimet joka tapauksessa jo valmiiksi ja on jo pitkään ollut hyvin kiinnostunut numeroista ja kirjaimista.

Pelaaminen lähtikin heti sujumaan, ja jo parilla noin kymmenen minuutin testikerralla kassaan ehti kilahtaa sen verran kolikoita, että kaupasta päästiin ostamaan ilotulitusraketti sekä jättikokoinen pää hahmolle, joka hieman yllättäen oli nimetty ”Äidiksi”. Ostokset ja hahmon tuunaaminen hassun näköiseksi olivatkin lapsen mielestä sovelluksessa parasta. Vaihtelevan näköiset kentät sukellusveneineen ja kuumailmapalloineen kannustivat kuitenkin myös itse pelissä etenemiseen.

Jos kotona pähkäillään pienen ihmisen lukemaan opettelun kanssa, on tämä peli loistava apu harjoitteluun. Onhan se asiantuntijoiden varta vasten opetuskäyttöön suunnittelema.

Peli ei sisällä sovelluksen sisäisiä ostoja eikä mainoksia.

Katso myös muut sovellusvinkkimme lukuharjoitteluun

Voit ladata pelin iOS-laitteellesi tästä: Ekapeli Alku
Saatavana myös: AndroidKategoriat:5–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille, Android, Ilmaiset, Opetuspelit, Pelit, Windows Phone

Avainsanat:, , , ,

1 vastaus

  1. kivan kuulloista! Tämä on hyvä juttu. Äänteitä ja rahaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *