10 hauskaa matematiikkasovellusta lapsille

Ehkä parhaita keinoja yhdistää huvi ja hyöty, on laittaa lapsi tekemään hypnoottisella tabletillaan jotakin opettavaista. Ja mikä olisi kehittävämpää kuin matematiikan opiskelu?

Kokosin yhden otsikon alle kymmenen keskenään erilaista mutta hyväksi havaitsemaamme lasten matikkapeliä, joiden parissa oppiminen on varmasti ruutuvihkoon tuhertelua hauskempaa. Näistä on hyvä valita juuri oman lapsen ikään, taitoihin ja tarpeisiin sopiva sovellus.

Olemme testanneet pelit iPadilla ja iPhonella, mutta iso osa peleistä löytyy myös Androidille ja pari Windowsillekin.

Matikan lisäksi pelaamalla voi oppia vaikka mitä. Katso myös muut kokoamani oppimispelilistat: 

IMG_2374.PNG1.  Matikkajuna

Lolasta on hyvä aloittaa. Pienimmillekin sopiva matikkajuna puksuttaa eteenpäin suomea puhuva panda puikoissaan. Asemien välillä tunnistetaan numeroita ja ratkotaan yksinkertaisia laskutehtäviä. Sopii 3–7-vuotiaille. Myös saman kehittäjän monipuolisempi ja enemmän leikkiä sisältävä Lolan suuri seikkailu opettaa matematiikkaa.

Voit hankkia pelin iOS-laitteelle tästä: Lolan matikkajuna
Androidille peli lötyy täältä: Lolan matikkajuna

IMG_2371.PNG

2. Matikkaa suomeksi puhuttuna

Mitäpä sitä nimellä turhaan kikkailemaan? Matikkaa 3–6-vuotiaille -peli opettaa matikan alkeita ja sopii tosiaan 3–6-vuotiaille. Laskeminen ei ole pääosassa, vaan lähinnä asioita tunnistetaan ja yhdistetään. Lisäksi opitaan numerot yhdestä kymmeneen. Täysin laskutaidotonkin lapsi saa siis helposti pelin parissa onnistumisen kokemuksia. Ensimmäisen osion saa ilmaiseksi. Loput yhdeksän avautuvat  maksua vastaan. Plussaa suomenkielisestä puheesta! (Puhe on joissain kohdissa ihan hitusen epäselvää, mutta ei häiritsevästi.) Saman sarjan uudempi Matikka, 4–7-vuotiaille -sovellus tarjoaa hieman haastavampia tehtäviä samanoloisessa paketissa.

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Matikkaa 3-6-vuotiaille

IMG_2366.PNG

3.  Pupujen matikkakisa

Eritasoisille pienille matikkavelhoille laskukisoja isännöivä Ihmejänis pesee kilpailijansa ainakin pörröisyydessä ja värikkyydessä. Kokeilemassamme esikouluversiossa lasketaan yksinkertaisia plus- ja miinuslaskuja. Oikeat vastaukset kirittävät söpöä pupuhahmoa kilpajuoksun voittoon. Ravatessakin pitää muistaa keräillä matkan varrelta porkkanoita, joiden kartuttua omaa pupuaan pääsee itse tuunaamaan motivoivampaan muotoon. Pelissä ei ole puhetta, mutta tekstit ovat suomeksi. Sopii eskarilaisille ja pikkukoululaisille. Klikkaa lisätietoa tästä.

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Bunny Math Race

4. Ninjamatikkaa

Tässä AR-pelissä pääsee laskemaan kuin ninja! Peliä pelataan kuten monia muitakin lisätyn todellisuuden sovelluksia, älylaitteen ruudun läpi omaa kotiaan tai vaikkapa pihaa katsellen. Ruudulle rakentuu virtuaalinen ninjakylä. Pelaajan on löydettävä kylää kiertämällä ja seinien taakse kurkistelemalla se kyläläinen, jolla on oikea vastaus kulloinkin kylän päällä leijuvaan tehtävään. Peliä ei siis voi pelata paikallaa istuen, vaan on lähdettävä liikkeelle!

Kun oikea vastaus on löydetty, sitä tökätään ja luvassa on uusi tehtävä ja uusi etsintäkierros. Peli sopii noin 6-10-vuotiaille.

Klikkaa lisätietoa tästä.

Voit hankkia pelin iPhonelle tai iPadille tästä: Math Ninja AR

IMG_2372.PNG

5.  Matikkaa yksinkertaisesti

Ihan ensimmäiseksi varoitus. Ainakin kännykällä pelin ilmaisversiota pelatessa mainospalkki tulee ihan liian häiritsevästi tökkäyssektorille eli se ei mielestäni sovi lapsille. Täysversiossa mainoksia ei ole. Sovellus on hyvin yksinkertainen. Ruutuun ilmestyy laskutehtävä, ja oikea vastausluku raahataan vaihtoehtojen joukosta paikalleen. Vaikeustasoja on kolme. Oikeasta vastauksesta palkinnoksi näytölle ilmestyy kuplia tai ilmapalloja, joita on melkein yhtä kiva poksautella kuin kuplamuovia.

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Puzzles & Math Games for Kids

img_8237

6. Hirviömatikkaa

Quick Math Jr. -pelissä numeroita opetellaan itse tuunattujen hirviöiden johdolla. Alle 5-vuotiaille suunnatussa sovelluksessa pelataan minipelejä, joiden avulla lapsi oppii muun muassa sen, miten kirjoitettu numero yhdistyy määrään. Numeroiden piirtämistä pääsee harjoittelemaan myös itse. Pelin ohjeet on kirjoitettu suomeksi ja sen ensimmäistä osiota saa kokeilla ilmaiseksi. Koko peli maksaa vajaan kymmenen euroa.

Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Quick Math Jr.

img_9515

7. Matikkabingo

Plus- ja miinuslaskujen lisäksi tässä sovelluksessa harjoitellaan myös jako- ja kertolaskuja sekä kellonaikoja. Näytöllä näkyvään laskutehtävään etsitään vastauksia bingoruudukosta. Kun koko rivi on täynnä, palkitaan pieni laskija ”Bingo!”-huudahduksella. Vaikeustasoja löytyy neljä, ja pelattavaa on pelin yksinkertaisuudesta huolimatta varsin runsaasti. Sovellus sopii eskarilaisille ja pienille koululaisille matematiikan lisäharjoitteluun.  Klikkaa lisätietoa tästä.

Voit hankkia sovelluksen iOs laitteellesi tästä: Moji Bingo Math
Androidille peli löytyy täältä: Moji Bingo Math

img_9759

8. Matikkakunkku pienille

Keskiaikateemainen, suomenkielinen Matikkakunkku Juniori opettaa matematiikkaa 6–8-vuotiaille. Tehtäviä on paljon yksinkertaisesta esineiden laskemisesta ja pluslaskuista aina murtolukuihin saakka. Sovelluksesta on tarjolla myös ilmaisversio, jolla pelituntumaa voi kokeilla muutaman ensimmäisen tason verran. Pelin helpoimmissakin osioissa on kirjallisia tehtäviä, joten pelaajalta vaaditaan lukutaitoa tai vieressä auttavaa vanhempaa. Pelin saa yhdistettyä Game Centeriin, jolloin pisteitä voi vertailla muiden pelaajien kanssa.

Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Matikkakunkku Juniori
Androidille peli löytyy täältä: Matikkakunkku Juniori

img_9760

9. Matikkakunkku isoille

Matikkakunkku 2 on yli 10-vuotiaille suunnattu peli, jossa edetään keskiaikaisessa maailmassa maanviljelijästä kuninkaalliseksi samalla kinkkisiä matikkatehtäviä ratkoen. Tarjolla on runsain mitoin pelattavaa ja laskettavaa: tasoja on yhteensä 125. Plus-, miinus-, jako-, ja kertolaskuja lähestytään monipuolisesti eri tavoilla. Mukana on myös mm. yhtälöitä ja potenssilaskua, ja välillä tehtävät ovat hyvinkin haastavia. Motivaatiota luo pistelasku ja mahdollisuus kilpailla aikaa vastaan.

Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Matikkakunkku 2

10. Öttiäismatikkaa

Jump Numbers on hauskaa ja koukuttavaa numeroharjoittelua pienille koululaisille. Pelin idea on hyppyyttää pelihahmoa pylpyrältä toiselle numerojärjestetyksessä. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta peli vaikeutuu nopeasti, ja välillä voi vanhemmallakin olla vaikeuksia. Lisäjännitystä tuo mörökölli, joka yllättää pelaajan, jos tämä jää liian pitkäksi aikaa pohtimaan seuraavaa liikettä.
Klikkaa lisätietoa tästä!

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Jump NumbersKategoriat:3–4-vuotiaille, 5–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille, 9-12-vuotiaille, Android, iOS (Applen laitteet), Opetuspelit, Pelit, Sovellukset

Avainsanat:, , ,

1 vastaus

  1. Kiitos tällaisten kehittäjille – lapset oppivat tosi nopeasti – jos ja kun motivaatio ja tapa esittää asia on hallussa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: