10 hauskaa matematiikkasovellusta lapsille

Ehkä parhaita keinoja yhdistää huvi ja hyöty, on laittaa lapsi tekemään hypnoottisella tabletillaan jotakin opettavaista. Ja mikä olisi kehittävämpää kuin matematiikan opiskelu?

Kokosin yhden otsikon alle kymmenen keskenään erilaista mutta hyväksi havaitsemaamme lasten matikkapeliä, joiden parissa oppiminen on varmasti ruutuvihkoon raapustamista hauskempaa. Näistä on hyvä valita juuri oman lapsen ikään, taitoihin ja tarpeisiin sopiva sovellus.

Olemme testanneet pelit iPadilla ja iPhonella, mutta iso osa peleistä löytyy myös Androidille.

Lue myös: Nämä pelit opettavat lapselle loogista ajattelua ja koodausta!

 

leiki numeroilla mikko mallikas

1. Matikkaa Mikko Mallikkaan kanssa

Alle kouluikäisille suunnattu Mikko Mallikas -aiheinen matikkapeli opettaa numeroiden kirjoittamista sekä lukumäärien hahmottamista ruoanlaiton kautta. Peli on tarjolla useammalle kielelle ja siinä puhutaan suomea.

Sovellus muistuttaa saman sarjan kielipeliä. Sen on kehittänyt ruotsalainen Gro Play yhdessä Helsingin yliopiston kasvatus- ja opetusalan asiantuntijoiden kanssa.

Pelinä Mikko Mallikas on helposti lähetyttävä. Oppiminen tapahtuu leikin kautta ja on varmasti pienten Mikko-fanien mieleen.

Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Leiki numeroilla, Mikko Mallikas
Androidille peli löytyy täältä: Leiki numeroilla, Mikko Mallikas

 

2. Kolikot motivoivat matikkaan

Selkeä ja helppokäyttöinen matikkapeli sopii monen ikäiselle, koska vaikeustasoja on useampia. Aloitusikä on noin 5 vuotta, mutta Fiete Math Climberistä on iloa vielä kymmenvuotiaallekin.

Ruudulle ilmestyy laskutoimituksia ja oikealla vastauksella pelihahmo hyppää pykälän ylöspäin saaden kolikon tai muun palkinnon. Kolikoilla voi ostaa uusia toinen toistaan söpömpiä pelihahmoja.

Vanhemmat voivat säätää vaikeustasoa lapselle sopivaksi sekä seurata edistymistä statistiikan avulla. Sekä tuloksellista että hauskaa! Klikkaa lisätietoa tästä!

Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Fiete Math Climber
Androidille peli löytyy täältä: Fiete Math Climber

 

3. Öttiäismatikkaa

Jump Numbers on hauskaa ja koukuttavaa numeroharjoittelua pienille koululaisille. Pelin idea on hyppyyttää pelihahmoa pylpyrältä toiselle numerojärjestetyksessä. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta peli vaikeutuu nopeasti, ja välillä voi vanhemmallakin olla vaikeuksia. Lisäjännitystä tuo mörökölli, joka yllättää pelaajan, jos tämä jää liian pitkäksi aikaa pohtimaan seuraavaa liikettä.
Klikkaa lisätietoa tästä!

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Jump Numbers

4. Matikkaa noomien kanssa

DragonBox Numbers on hauska ja värikäs peli, joka opettaa noin 4-8-vuotiaille lapsille lukumäärien hahmottamista. Pelihahmot ovat lukumäärä-ötököitä, noomeja, joita yhdistetään ja jaetaan osiin pelin tiimellyksessä.

Kun kaksi violettia pientä ykköstä yhdistää, syntyy vähän isompi keltainen pelihahmo, kakkonen ja niin edelleen. Peli on suomeksi puhuttu, humoristinen ja hyvin konkreettinen.

Voit hankkia pelin iOS-laitteellsi tästä: DragonBox Numbers
Androidille peli löytyy täältä: DragonBox Numbers

img_9759

5. Matikkakunkku

Keskiaikateemainen, suomenkielinen Matikkakunkku Juniori opettaa matematiikkaa 6–8-vuotiaille. Tehtäviä on paljon yksinkertaisesta esineiden laskemisesta ja pluslaskuista aina murtolukuihin saakka.

Sovelluksesta on tarjolla myös ilmaisversio, jolla pelituntumaa voi kokeilla muutaman ensimmäisen tason verran. Pelin helpoimmissakin osioissa on kirjallisia tehtäviä, joten pelaajalta vaaditaan lukutaitoa tai vieressä auttavaa vanhempaa. Pelin saa yhdistettyä Game Centeriin, jolloin pisteitä voi vertailla muiden pelaajien kanssa.

Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Matikkakunkku Juniori
Androidille peli löytyy täältä: Matikkakunkku Juniori

IMG_2371.PNG

6. Matikkaa suomeksi puhuttuna

Mitäpä sitä nimellä turhaan kikkailemaan? Matikkaa 3–6-vuotiaille -peli opettaa matikan alkeita ja sopii tosiaan 3–6-vuotiaille. Laskeminen ei ole pääosassa, vaan lähinnä asioita tunnistetaan ja yhdistetään. Lisäksi opitaan numerot yhdestä kymmeneen.

Täysin laskutaidotonkin lapsi saa siis helposti pelin parissa onnistumisen kokemuksia. Ensimmäisen osion saa ilmaiseksi. Loput yhdeksän avautuvat  maksua vastaan. Plussaa suomenkielisestä puheesta! (Puhe on joissain kohdissa ihan hitusen epäselvää, mutta ei häiritsevästi.)

Saman sarjan uudempi Matikka, 4–7-vuotiaille -sovellus tarjoaa hieman haastavampia tehtäviä samanoloisessa paketissa.

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Matikkaa 3-6-vuotiaille

7. Matikan alkeita pikkuisille

Nämä puzzlet sopivat aivan pienimmillekin pelaajille! Tarkoitus on tunnistaa värejä ja muotoja sekä rakentaa mallin mukaan yksinkertaisia 3D-rakennelmia. Laskemistakin tulee harjoiteltua.

Tehtävänä on esimerkiksi raahata pinkki tähden muotoinen kappale sormella samanlaisen palikan päälle tai yhdistää palikat, joissa on yhtä monta pistettä. Pitkälti pelissä on siis kyse parien tunnistamisesta. Epäonnistuminen ei haittaa eikä virheitä lasketa. Kokeilla voi niin monta kertaa, että onnistuu.

Tehtäviä on yli 200 ja ne vaikeutuvat vähitellen. Peli sopii yli 2-vuotiaille.

Lue lisää tästä

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Puzzle Shapes
Androidille peli löytyy täältä: Puzzle Shapes

8. Ninjamatikkaa

Tässä AR-pelissä pääsee laskemaan kuin ninja! Peliä pelataan kuten monia muitakin lisätyn todellisuuden sovelluksia, älylaitteen ruudun läpi omaa kotiaan tai vaikkapa pihaa katsellen. Ruudulle rakentuu virtuaalinen ninjakylä. Pelaajan on löydettävä kylää kiertämällä ja seinien taakse kurkistelemalla se kyläläinen, jolla on oikea vastaus kulloinkin kylän päällä leijuvaan tehtävään. Peliä ei siis voi pelata paikallaa istuen, vaan on lähdettävä liikkeelle!

Kun oikea vastaus on löydetty, sitä tökätään ja luvassa on uusi tehtävä ja uusi etsintäkierros. Peli sopii noin 6-10-vuotiaille.

Klikkaa lisätietoa tästä.

Voit hankkia pelin iPhonelle tai iPadille tästä: Math Ninja AR

Lola Pandan iPad-seikkailut

9. Matikkaseikkailu

Monipuolisessa Lolan matikkaseikkailussa Lola-panda juttelee suomeksi ja opettaa leikin lomassa muun muassa numeroita. Ilmaisversiotakin on kiva pelata, mutta kuukausimaksullinen sovellus on monipuolisempi ja siinä on isompien lasten iloksi enemmän vaikeustasoja.

Lolan parissa hupia riittää pidemmäksi aikaa kuin vain yhdeksi päiväksi. Peli on suunnattu 3–6-vuotiaille.

Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä.

img_9515

10. Matikkabingo

Plus- ja miinuslaskujen lisäksi tässä sovelluksessa harjoitellaan myös jako- ja kertolaskuja sekä kellonaikoja. Näytöllä näkyvään laskutehtävään etsitään vastauksia bingoruudukosta. Kun koko rivi on täynnä, palkitaan pieni laskija ”Bingo!”-huudahduksella. Vaikeustasoja löytyy neljä, ja pelattavaa on pelin yksinkertaisuudesta huolimatta varsin runsaasti. Sovellus sopii eskarilaisille ja pienille koululaisille matematiikan lisäharjoitteluun.  Klikkaa lisätietoa tästä.

Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Moji Bingo Math

 

Matikan lisäksi pelaamalla voi oppia vaikka mitä. Katso myös muut kokoamani oppimispelilistat: Kategoriat:3–4-vuotiaille, 5–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille, 9-12-vuotiaille, Android, iOS (Applen laitteet), Opetuspelit, Pelit, Sovellukset

Avainsanat:, , ,

1 vastaus

  1. Kiitos tällaisten kehittäjille – lapset oppivat tosi nopeasti – jos ja kun motivaatio ja tapa esittää asia on hallussa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: