Välillä on mukavaa, jos lapsen peliharrastuksesta koituu ajanvietteen lisäksi muutakin hyötyä. Opetuspelejä onkin sovelluskaupoissa runsain mitoin. Kaikki kivat pelit eivät kuitenkaan sovi kovin hyvin englantia taitamattomalle, vaikka muuten laadukkaita olisivatkin.
Kokosin joukon opettavaisia pelejä, joihin alle kouluikäinenkin pääsee kiinni ilman suomea kummempaa kielitaitoa, viimeistään pienen opastuksen jälkeeen.
Jälleen kerran painotus on iOS-sovelluksissa, koska pelailemme itse iPadilla. Osa peleistä on kuitenkin saatavilla myös muille laitteille.
Lue myös:
• Lukemaan opettavia pelejä lapsille
• Matematiikkasovelluksia lapsille
• Musikaalisia iPad-sovelluksia pienelle lapselle
1. Miten ihmiskeho toimii?
Learny Land -pelifirman kehittämä sovellus päästää tutkimaan ihmistä aivan luita ja ytimiä myöten. Tarkastelussa ovat esimerkiksi sisäelimet, hermosto ja ruuansulatusjärjestelmä.
Sovelluksessa tutkitaan itse kokeilemalla ja tarkastelemalla konkreettisesti sitä, mitä ruualle tapahtuu suolistossa tai miten vauva mahtuu äidin kohtuun. Kehon eri osat on nimikoitu suomeksi, mutta pelaamiseen ei tarvita välttämättä lukutaitoa.
Ihmiskehon parissa viihtynee isompikin lapsi, ja aikuinenkin.
Huom! Myös Tinybopilla on hyvä appi samasta aiheesta. Lisätietoa siitä löytyy tästä jutusta!
Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Miten ihmiskeho toimii?
Androidille se löytyy täältä: Miten ihmiskeho toimii?
2. Math Ninja AR
Tässä AR-pelissä pääsee laskemaan kuin ninja! Peliä pelataan kuten monia muitakin lisätyn todellisuuden sovelluksia, älylaitteen ruudun läpi omaa kotiaan tai vaikkapa pihaa katsellen. Ruudulle rakentuu virtuaalinen ninjakylä. Pelaajan on löydettävä kylää kiertämällä ja seinien taakse kurkistelemalla se kyläläinen, jolla on oikea vastaus kulloinkin kylän päällä leijuvaan tehtävään. Peliä ei siis voi pelata paikallaa istuen, vaan on lähdettävä liikkeelle!
Kun oikea vastaus on löydetty, sitä tökätään ja luvassa on uusi tehtävä ja uusi etsintäkierros. Peli sopii noin 6-10-vuotiaille.
Voit hankkia pelin iPhonelle tai iPadille tästä: Math Ninja AR
3. Moka Mera Lingua
Pienille lapsille tehty monipuolinen ja värikäs Moka Mera Lingua sisältää kahdeksan eri kieltä.
Sovelluksesta löytyvät kielet ovat arabia, englanti, espanja, kiina, ranska, ruotsi suomi ja venäjä. Näistä voi vapaasti valita haluamansa kombon niin, että toiseksi kieleksi valitaan lapsen äidinkieli ja toiseksi opittava kieli.
Lapsi pääsee leikkimään söpöön puutaloon kahdella hauskalla pelihahmolla, joista toinen puhuu opittavaa kieltä ja toinen lapsen äidinkieltä. Leikin lomassa tulee opittua arkista sanastoa, vessajuttuja unohtamatta!
Peli on suomalainen ja ilmainen.
Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Moka Mera Lingua
Androidille se löytyy täältä: Moka Mera Lingua
4. Leiki sanoilla, Mikko Mallikas
Pelissä opetellaan lukemista ja kirjoittamista Mikko Mallikkaan kanssa. Mukana ovat pienet ja isot kirjaimet sekä iso liuta sanoja, joita kootaan kirjainpalikoista. Lukuharjoitusten lisäksi pelissä pääsee leikkimään Mikon ja muiden sarjaan kuuluvien hahmojen kanssa. Pelissä puhutaan suomea. Kieliasetuksia vaihtamalla pelin avulla voi treenata myös vaikkapa ruotsia ja englantia.
Tämän pelin parissa oppiminen on aidosti hauskaa. Varsinkin, jos mukelo sattuu olemaan Mikko-fani!
Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Leiki sanoilla, Mikko Mallikas
Androidille peli löytyy täätltä: Leiki sanoilla, Mikko Mallikas
5. Pikku Kakkonen
Ilmaisesta Pikku Kakkosen sovelluksesta löytyy paljon suomeksi puhuttua kivaa sisältöä. Pienemmille on mahdollisuus vapaaseen leikkiin. Isommille tarjolla on minipelejä. Joukkoon mahtuu opettavaisiakin juttuja. Hertan Maailman Hertan kanssa opetellaan muun muassa kirjaimia.
Sovelluksen avulla voi myös opetella numeroita ja jopa aivan yksinkertaisesti kellonaikoja.
Voit hankkia sovelluksen iOS- laitteellesi tästä ja Android-laitteellesi tästä.
6. Lolan matikkaseikkailu
Voi, tästä me niin tykkäämme! Lola-panda juttelee suomeksi ja opettaa leikin lomassa muun muassa numeroita. Ilmaisversiotakin on kiva pelata, mutta kuukausimaksullinen sovellus on monipuolisempi ja siinä on isompien lasten iloksi enemmän vaikeustasoja.
Lolan parissa hupia riittää pidemmäksi aikaa kuin vain yhdeksi päiväksi. Peli on suunnattu 3–6-vuotiaille.
Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä.
7. Fun English
Pelin avulla pienikin lapsi voi oppia hieman vieraan kielen alkeita. Tämä söpö opetuspeli on suunnattu 3–10-vuotiaille. Ilmaisversiossa pääsee harjoittelun makuun värien ja eläinten kanssa. Maksullisessa versiossa saa aimo liudan aihepiirejä lisää. Sovellus sisältää useita minipelejä.
Kielitaitoa ei tarvita, sillä yksinkertaisimmillaan oppimisen alkuun pääsee vaikkapa muistipelin parissa vain kuvia tökkäämällä. Kertojaääni sitten sanoo selkeällä englannilla, mitä kuvaa tuli tökättyä. Koska peliä ei suoranaisesti ole suunnattu juuri suomenkielisille lapsille, tarvitsee tenava varmasti ensin aikuisen apua ja kannustusta päästäkseen alkuun. Pelin kehittäjältä löytyy opetussovelluksia myös ranskan, saksan ja kiinan kieliin.
Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä ja Android-laitteellesi tästä
8. Spoofy
Tässä pelissä pienet koululaiset oppivat kyberturvallisuutta! Spoofy on kotimainen, suomea tai ruotsia puhuva seikkailupeli, jossa käydään läpi tavallisimmat sudenkuopat, joihin kokematon netinkäyttäjä voi langeta.
Viihdyttävä ja hauska ilmaispeli neuvoo konkreettisesti, millaisia kuvia kannattaa jakaa nettiin, miten toimia kiusaamistilanteissa ja millaisiin sivuihin netissä luottaa. Samalla se antaa vanhemmille työkaluja käsitellä netti- ja tietoturva-asioita lastensa kanssa. Vahva suositus kaikkiin perheisiin ja koululuokkiin!
Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Spoofy
Androidille se löytyy täältä: Spoofy
9. Tinybopin Nisäkkäät
Tinybopin kehittämässä eläinsovelluksessa tutkitaan elefanttia, laiskiaista ja kengurua tieteellisellä otteella. Eläimiä tökkimällä saa näkyville niiden lihakset ja verenkierron. Myös ruokavalio tulee tutuksi.
Kengurun pussiin kurkistamalla näkee, miten poikanen imee nisästä maitoa, ja eläimet virtuaaliselle juoksuradalle asettamalla voi havainnoida, mikä niistä on nopein liikkuja.
Tinybop on tehnyt monta muutakin hyvää lasten tiedesovellusta, joissa tutkitaan esimerkiksi säätä ja maapalloa! Käy tutustumassa koko sarjaan täällä!
Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä: Mammals by Tinybop
10. Thinkrolls 2
Thinkrollsit ovat useammassakin eri pelissä seikkailevia pikkuisia pallerohahmoja, joiden kulkua pelaajan täytyy auttaa esteitä tieltä poistaen. Lapsen on siis itse keksittävä, millä keinoin reitti saadaan selväksi, ja samalla tutuksi tulevat leikin kautta muun muassa jotkin fysiikan lait. Tynnyri kelluu vedessä ja kananmuna hajoaa korkealta pudotessa. Välillä ajoitus on kaikki kaikessa.
Piste tai aikarajoja (kuten ei vihjeitäkään) pelissä ole, joten välillä työstetään älynystyröiden lisäksi myös kärsivällisyyttä. Pelattavaa on todella paljon, yli 200 kenttää, ja vaikeustasoja kaksi. Peli sopii 3-9-vuotiaille.
Jos Thinkrolls-pelisarja ei ole lapselle vielä tuttu, tämä on helpoin appi aloittelijalle.
Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä: Thinkrolls 2
Androidille peli löytyy täältä: Thinkrolls 2
Kategoriat:3–4-vuotiaille, 5–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille, Android, iOS (Applen laitteet), Opetuspelit, Pelit, Sovellukset, Windows Phone
Kiitos hyvästä blogista. Oma 4-vuotias poika tykkää: http://motionmathgames.com/motion-math-hungry-fish/ , https://itunes.apple.com/us/app/motion-math-zoom/id451793073?mt=8, ja https://itunes.apple.com/fi/app/sanataituri/id524980407?l=fi&mt=8
Kiitos itsellesi pelivinkeistä 🙂 Noista mitään ei ollakaan vielä kokeiltu!
Simppeli peli koodaukseen: (oma neljävuotias tykkäsi sekä iPadin kanssa, että maton ja Bee-Botin kanssa)
https://itunes.apple.com/fi/app/bee-bot/id500131639?mt=8
Hienoa! Tämä onkin hyvä lisä listaan, jossa ei ole yhtään koodauspeliä!
Tällä viikolla ilmestyi kauan odotettu Ekapelin iPad-versio. Tietokoneversio on kehitelty yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kanssa ja on yksi tehokkaimmista apukeinoista lukemaan oppimisessa. Itse en ole ipad-versiota vielä kokeillut, mutta kohta viisi vuotta täyttävä testihenkilö vaikuttaa hyvin tyytyväiseltä. Edistymisestä palkitaan ja peli etenee osaamisen mukana. (tietokone versio tekee tilastoa opituista asioista) https://www.facebook.com/lukimat.fi/photos/a.173355382698378.39290.116911551676095/941009079266334/?type=1&theater Varsinainen Ekapeli löytyy osoitteesta: https://ekapeli.lukimat.fi/
Jes! Itse olen tuota jo vähän salaa pelaillutkin. Lapselle en ole vielä ehtinyt antaa (kokeilen kaikki pelit aina ensin itse). Vaikuttaa erittäin pätevältä sovellukselta!
Varmasti tulee piakkoin bloggauskin aiheesta 🙂