10 opettavaista iPad-peliä lapsille

Välillä on mukavaa, jos lapsen peliharrastuksesta koituu ajanvietteen lisäksi muutakin hyötyä. Opetuspelejä onkin sovelluskaupoissa runsain mitoin. Kaikki kivat pelit eivät kuitenkaan sovi kovin hyvin englantia taitamattomalle, vaikka muuten laadukkaita olisivatkin.

Kokosin joukon kehittäviä ja opettavaisia pelejä, joihin alle kouluikäinenkin pääsee kiinni ilman suomea kummempaa kielitaitoa, viimeistään pienen opastuksen jälkeeen.

Jälleen kerran painotus on iOS-sovelluksissa, koska pelailemme itse iPadilla. Osa peleistä on kuitenkin saatavilla myös muille laitteille.

Klikkaamalla otsikoiden linkkejä löydät lisätietoa peleistä.

 

1. Lolan matikkaseikkailu

IMG_1511Voi, tästä me niin tykkäämme! Lola-panda juttelee suomeksi ja opettaa leikin lomassa muun muassa numeroita. Ilmaisversiotakin on kiva pelata, mutta maksullinen sovellus on monipuolisempi ja siinä on isompien lasten iloksi enemmän vaikeustasoja.

Lolan parissa hupia riittää pidemmäksi aikaa kuin vain yhdeksi päiväksi. Peli on suunnattu 3–6-vuotiaille.
Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä.

 

2. SmartKids Maths

hiiri4Matikkaa tositarkoituksella, mutta ei hampaat irvessä. Pelissä opetellaan hassunnäköisten hiirten kanssa monenlaista matikkaa.

Pienimmät harjoittelevat numeroita ja yksinkertaista laskemista. Isommat opiskelevat kellonaikoja, ja hurjimmat koululaiset pääsevät jakolaskuihinkin käsiksi. Peli on suunnattu 4–8-vuotiaille. Nuorimmat saattavat tarvita alkuun aikuisen apua.
Voit hankkia sovelluksen iPadille tästä: SmartKids Maths
Saatavana myös: Windows

 

3. Lolan ABC-juhlat

IMG_1510Tämä on harvinaista herkkua. Kirjaimia ja äänteitä opetellaan suomeksi. Selkeät puhutut ohjeet auttavat eteenpäin, eikä pelaamisessa ole lainkaan opiskelun makua.

Leikin lomassa lapsi saa hyvät valmiudet lukemaan oppimiselle. Peli on suunnattu 4–7-vuotiaille.
Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä ja Android-laitteellesi tästä.
 

Lue myös:

• Oppisko pelaamalla lukemaan?
• Opettavaisia iPad-pelejä lapsille, osa 2
• Matematiikkasovelluksia lapsille
• Musikaalisia iPad-sovelluksia pienelle lapselle
 

4. Molla ABC

IMG_0953Tässä sovelluksessa opetellaan kirjaimia oikein toden teolla. Tarkoitus on oppia kirjainten ja numeroisen oikeaoppinen käsin piirtäminen. Mukana on myös tekstauskirjaimet.

Peli ei tarjoa vauhtia ja vaarallisia tilanteita, mutta tarkka ja kehittävä se varmasti on. Valikosta voi itse valita, mitä kirjaimia haluaa harjoitella, sitten asetetaan toistojen määrä ja aletaan kirjoittaa! Sovellus on selkeästi opetuskäyttöön tehty eikä se sisällä leikkiä, mutta voi sen avulla toki kotonakin harjoitella, jos tarvetta ja innostusta riittää.
Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä, Android-laitteellesi tästä ja Windows Phonellesi tästä.

 

5. Pikku Kakkonen

img_3729Ilmaisesta Pikku Kakkosen sovelluksesta löytyy paljon suomeksi puhuttua kivaa sisältöä. Pienemmille on mahdollisuus vapaaseen leikkiin. Isommille tarjolla on minipelejä. Joukkoon mahtuu opettavaisiakin juttuja. Hertan Maailman Hertan kanssa opetellaan muun muassa kirjaimia.

Sovelluksen avulla voi myös opetella numeroita ja jopa aivan yksinkertaisesti kellonaikoja.

Voit hankkia sovelluksen iOS- laitteellesi tästä ja Android-laitteellesi tästä.
 

6. Fun English

IMG_1521Pelin avulla pienikin lapsi voi oppia hieman vieraan kielen alkeita. Tämä söpö opetuspeli on suunnattu 3–10-vuotiaille. Ilmaisversiossa pääsee harjoittelun makuun värien ja eläinten kanssa. Maksullisessa versiossa saa aimo liudan aihepiirejä lisää. Sovellus sisältää useita minipelejä.

Kielitaitoa ei tarvita, sillä yksinkertaisimmillaan oppimisen alkuun pääsee vaikkapa muistipelin parissa vain kuvia tökkäämällä. Kertojaääni sitten sanoo selkeällä englannilla, mitä kuvaa tuli tökättyä. Koska peliä ei suoranaisesti ole suunnattu juuri suomenkielisille lapsille, tarvitsee tenava varmasti ensin aikuisen apua ja kannustusta päästäkseen alkuun. Pelin kehittäjältä löytyy opetussovelluksia myös ranskan, saksan ja kiinan kieliin.
Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä ja Android-laitteellesi tästä.

 

7. Lolan matikkajuna

IMG_1522Lista täyttyy Lola-peleistä, mutta eihän sille mitään mahda, että BeiZin luomat pandapelit ovat niin oleellinen osa suomenkielisille lapsille suunnattujen opetuspelien tarjontaa. Pelissä edetään pandan ohjastamalla junalla ja otetaan asemilta eläinhahmoja kyytiin. Matkan varrella ratkaistaan yksinkertaisia laskutehtäviä. Peli on suunnatu 3–7-vuotiaille.
Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä ja Android-laitteellesi tästä.

 

8. Pili Pop English

IMG_1523Tässäkin pelissä opetellaan englantia. Tarjolla on runsain mitoin hauskoja minipelejä, joissa opitaan leikin avulla yksinkertaista sanastoa eri aiheista. Tosi kivassa, 5–10-vuotiaille suunnatussa sovelluksessa harjoitellaan sanojen toistamisen kautta myös puhumista. Ohjeet pelaamiseen tulevat kuvallisen esimerkin lisäksi englanniksi puhuttuna, joten ainakin pienempi lapsi tarvinnee aluksi aikuisen apua.
Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä.
Androidille peli löytyy täältä: Pili Pop English

 

9. Busy Shapes

alypeli2Nyt olisi älynystyröille töitä. Ongelmanratkaisupelissä edetään tasolta toiselle yksinkertaisia puzzleja selvittämällä.  Tarkoitus on raahata sormella esine samanmuotoiseen aukkoon välissä vaanivista esteistä selviämällä. Haasteena voi olla vaikkapa tahmainen lattia tai sitten esine on piilossa laatikon alla.

Pelin luvataan kehittävän lapsen loogista ajattelua. Kehittäviltä sovelluksen arvoitukset vanhemmastakin tuntuvatkin, ja lapsikin tykkää. Tämän pelin pariin on ainakin meillä palattu pieniksi hetkiksi aina uudelleen ja uudelleen. Älypeli on suunnattu 2–5-vuotiaille.
Voit hankkia pelin iOS-laitteellesi tästä.

 

10. Ihmiskeho

IMG_1524Tinybopin kehittämä sovellus päästää tutkimaan ihmistä aivan luita ja ytimiä myöten. Annoin  pelin 4-vuotiaalle, joka oli nähnyt museossa (monia kysymyksiä herättäneen) luurangon. Ensin peliä oli pakko kokeilla itse, sillä kuvien ja selostuksen perusteella sovellus vaikutti vähän hurjalta. Pelko oli kuitenkin turha. Peli sopii myös heikkohermoisille, vaikka ihon alle sukelletaankin.

Sovellus päästää tarkkailemaan muun muassa hyvin konkreettisesti sitä, mitä ruualle tapahtuu suolistossa tai miten käy, jos syö liikaa pitsaa. Lasta järkytti erityisesti purukaluston kohtalo, kun jätti hampaat pesemättä. Ihmiskehon parissa viihtynee isompikin lapsi, ja aikuinenkin.
Voit hankkia sovelluksen iOS-laitteellesi tästä.


Pelit eivät ole paremuusjärjestyksessä. Kaikki ovat hyviä, ja joukosta kannattaa bongata ne, joiden sisällöstä katsoo olevan hyötyä juuri omalle lapselle.Kategoriat:3–4-vuotiaille, 5–6-vuotiaille, 7–8-vuotiaille, Android, iOS (Applen laitteet), Opetuspelit, Pelit, Sovellukset, Windows Phone

Avainsanat:, , , ,

  1. Simppeli peli koodaukseen: (oma neljävuotias tykkäsi sekä iPadin kanssa, että maton ja Bee-Botin kanssa)
    https://itunes.apple.com/fi/app/bee-bot/id500131639?mt=8

  2. Tällä viikolla ilmestyi kauan odotettu Ekapelin iPad-versio. Tietokoneversio on kehitelty yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kanssa ja on yksi tehokkaimmista apukeinoista lukemaan oppimisessa. Itse en ole ipad-versiota vielä kokeillut, mutta kohta viisi vuotta täyttävä testihenkilö vaikuttaa hyvin tyytyväiseltä. Edistymisestä palkitaan ja peli etenee osaamisen mukana. (tietokone versio tekee tilastoa opituista asioista) https://www.facebook.com/lukimat.fi/photos/a.173355382698378.39290.116911551676095/941009079266334/?type=1&theater Varsinainen Ekapeli löytyy osoitteesta: https://ekapeli.lukimat.fi/

    • Jes! Itse olen tuota jo vähän salaa pelaillutkin. Lapselle en ole vielä ehtinyt antaa (kokeilen kaikki pelit aina ensin itse). Vaikuttaa erittäin pätevältä sovellukselta!

      Varmasti tulee piakkoin bloggauskin aiheesta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *